Ce cauzeaza paralizia temporara

Actualizat: 04 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Paralizia este pierderea completa a functiei unora sau mai multor grupuri musculare ale corpului uman. Paralizia temporara este un tip de paralizie care dureaza o perioada mai scurta de timp, de la cateva minute, pana la cateva luni.

Cand o persoana sufera de paralizie temporara, trebuie sa fie consultat neurologul, pentru a i se face o evaluare aprofundata, in scopul descoperirii cauzelor. De cele mai multe ori, conditia care a cauzat paralizia temporara este tratabila.

Cauzele paraliziei temporare

Cauzele paraliziei temporare pot include leziuni ale sistemului nervos sau ale creierului, unele boli genetice mai rar intalnite, reactii la anumite medicamente si restrictii ale fluxului de sange.

Atunci cand oamenii sufera o pierdere temporara a senzatiilor sau a controlului unei anumite zone a corpului, trebuie sa fie evaluati de catre medic. De asemenea, cei la care sunt prezenti anumiti factori de risc, ar trebui sa se informeze pentru a evita sau a reduce probabilitatile de a dezvolta paralizia temporara.

Exista mai multe cauze posibile ale paraliziei temporare, dintre care cele mai frecvent intalnite sunt: accidentul vascular cerebral, traumatismele, poliomielita, scleroza laterala amiotrofica, botulismul, spina bifida, scleroaza multipla si sindromul Guillain-Barre.

Paralizia este cel mai des cauzata de deteriorarea sistemului nervos sau a creierului, in mod special a maduvei spinarii. De obicei muschii nu sunt afectati. Pe langa simptomele motorii, caracteristice paraliziei sunt si manifestarile senzoriale, cum ar fi pierderea senzatiilor in zona afectata.

Cel mai comun tip de paralizie temporara este cea in care muschii nu primesc fluxul de sange de care au nevoie (cum ar fi situatia in care o persoana se afla in pozitia sezut sau cand doarme pe un brat, ori sta in alta pozitie, in care este restrictionat fluxul de sange la nivelul unui membru). In cazul intreruperii administrarii cu sange a muschilor, are loc o disfunctie musculara temporara.

Una dintre cauzele paraliziei, de exemplu, este naturala. Cand oamenii se afla in faza de somn REM (miscari rapide ale ochilor), organismul este paralizat temporar din cauza semnalelor transmise de catre sistemul nervos. Uneori, disfunctiile acestui sistem poate duce la experimentarea paraliziei in diverse stadii ale somnului sau, chiar in timp ce o persoana este treaza.

Leziunile creierului si ale sistemului nervos, inclusiv accidentul vascular cerebral, neuropatia diabetica sau presarea unor nervi, pot cauza paralizie temporara. Unele boli neurodegenerative progoresive pot fi asociate cu paralizie periodica si se pot transforma in probleme permanente.

Bolnavii care experimenteaza diminuarea senzatiilor, alaturi de alte simptome neurologice, cum ar fi confuzia, ar putea fi necesar sa fie evaluati, pentru a se constata daca creierul lor a suferit anumite tipuri de leziuni, in timp ce oamenii care au suferit diverse traume fizice, cum ar fi fracturi sau lovituri serioase, pot fi diagnosticati cu paralizie tranzitorie, cauzata de leziuni ale nervilor.

In urma utilizarii anumitor medicamente se poate declansa paralizia. Unele dintre acestea sunt cele folosite pentru anestezierea generala a unei persoane. Altele pot provoca paralizie sau paralizie temporara ca efect secundar. Bolnavii care folosesc aceste tipuri de substante medicamentoase sunt avertizati cu privire la riscul acestora.

Paralizia temporara poate fi cauzata si de anumite infectii intalnite in cazul unor conditii genetice, care presupun manifestari neurologice ca raspuns la factorii de mediu, cum ar fi frigul sau caldura. Alte conditii care pot intrerupe echilibrul electrolitilor din organism, pot intefera cu functia nervilor sau cu miscarile musculare.

Botulismul este o boala rara, dar care poate presupune manifestarea paraliziei cauzata de o toxina care poate afecta nervii, numita toxina botulinica. Aceasta este produsa de bacteria Clostridium botulinium. Este o toxina foarte periculoasa si puternica, ce este capabila sa blocheze functionearea nervilor si poate provoaca paralizie respiratorie si musculo-scheletala. Exista trei tipuri principale de botulism:

Sindromul Guillain-Barre - este o afectiune inflamatorie a sistemului nervos destul de rar intalnita. Mecanismul patologic al bolii consta in pierderea mielinei nervilor periferici, din cauza unei inflamatii acute. Cauza acestei inflamatii este necunoscuta. Se considera ca aceasta este o boala autoimuna.

Accidentul vascular cerebral - Un accident vascular cerebral poate determina un prejudiciu neurologic important. Este caracterizat prin intreruperea alimentarii cu sange, a unei parti a creierului, ca urmare a diversi factori. Astfel, o parte a creierului nu va mai fi oxigenata in mod adecvat cu sange si acest lucru ar putea duce la moartea celulelor creierului, fiind afectata functia acelei parti a creierului. Unul dintre principalele efecte ale accidentului vascular cerebral este paralizia temporara sau de durata, a diverse parti ale corpului.

Scleroza multipla este o boala cronica inflamatorie care afecteaza sistemul nervos central. La persoanele diagnosticate cu aceasta boala sunt afectati neuronii si are loc demielinizarea fibrelor nervoase. Scleroza laterala amiotrofica este o conditie progresiva care are ca efect atrofierea muschilor. Totusi, simptomele bolii sunt diferite, in functie de semnalele care sunt intrerupte, dar si de gravitatea afectiunii, iar printre acestea se poate numara si paralizia temporara.

Poliomielita este o boala virala insotita de paralizie, cauzata de un virus numit poliovirus. Acesta patrunde in organism pe cale orala, infecteaza peretele intestinal, poate ajunge in fluxul de sange si in sistemul nervos central si poate cauza slabiciune musculara si deseori paralizie.

Copiii mici care manifesta poliomielita pot suferi doar simptome minore, care pot ingreuna stabilirea unui diagnostic corect. Adultii ce supravietuiesc poliomielitei, care a depasit stadiul infectiei primare, dezvolta uneori si manifestari mai grave, cum ar fi slabiciune musculara, oboseala extrema si chiar paralizie. Aceste simptome sunt specifice sindromului post-polio.

Concluzie

Paralizia este o afectiune medicala care implica pierderea functiei si/sau a senzatiei intr-o parte a corpului. Aceasta afectiune poate rezulta din mai multe posibile leziuni si afectiuni medicale, dar este o intamplare comuna la persoanele care au suferit leziuni cerebrale sau leziuni ale maduvei spinarii.

In timp ce unele tipuri de paralizie, cum ar fi paralizia cauzata de o leziune completa a maduvei spinarii, sunt ireparabile, alte tipuri de paralizie sunt doar temporare. Spre deosebire de paralizia cauzata de leziuni fizice, diferitele tipuri de paralizie temporara sunt in general tratabile cu interventie precoce si diagnosticare atenta. Adresati-va medicului daca observati vreo modificare la corpul dumneavoasta.


Citeste si despre:

Simptomele intoxicatiilor alimentare Gestionarea migrenelor la serviciu Preparatele injectabile cu botox Despre ochi si vedere: mit si adevar Toxice de razboi letale Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Toxice de razboi neletale Cauzele amortelilor de la nivelul bratelor Afectiuni ale cavitatii bucale Tromboza venoasa profunda Paralizia Bell (paralizia faciala periferica)