Paralizia in timpul somnului

Actualizat: 12 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Ati simtit vreodata ca sunteti treji dar incapabili sa va miscati? V-a fost teama dar nu ati putut cere ajutor? Aceasta conditie se numeste paralizie in timpul somnului. Paralizia in timpul somnului poate sa se manifeste la o persoana o singura data sau poate sa apara frecvent, de mai multe ori pe noapte. Vestea buna este ca aceasta conditie nu este considerata o problema periculoasa pentru sanatate.

Opiniile cercetatorilor

Cercetatorii in somnologie au ajuns la concluzia ca, de cele mai multe ori, paralizia in timpul somnului este semnul unor miscari nenaturale care au loc atunci cand o persoana trece prin stadiile somnului. Rareori paralizia in timpul somnului a fost asociata cu probleme serioase sau cu tulburari psihiatrice. De-a lungul secolelor, simptomele paraliziei in timpul somnului, au fost descrise in multe feluri si deseori au fost atribuite unei prezente malefice demoni nevazuti care apareau in timpul noptii, femei batrane si urate, rapitori extraterestri, etc. S-a cautat indelung explicatii pentru acest tip misterios de paralizie din timpul somnului si sentimentele de teroare care o insotesc.

Ce este paralizia in timpul somnului

Paralizia in timpul somnului se refera la situatia in care o persoana este constienta dar este incapabila sa se miste. Aceasta se produce atunci cand o persoana trece din etapa de veghe in cea de somn. In timpul acestei tranzitii, cel care doarme poate fi incapabil sa se miste sau sa vorbeasca timp de cateva secunde pana la cateva minute. Unele persoane pot simti sentimentul de sufocare sau presiune. Paralizia de somn poate fi insotita si de alte tulburari de somn cum ar fi narcolepsia - nevoia coplesitoare de a dormi, cauzata de incapacitatea creierului de a regla somnul.

Cand apare paralizia in timpul somnului

Paralizia in timpul somnului nu se manifesta de obicei, consecutiv. In cazul in care apare atunci cand o persoana adoarme, poarta numele de paralizie de somn hipnagogica sau predormitala. Daca se manifesta cand o persoana este treaza se numeste paralizie de somn hipnopompa sau postdormitala.

Ce se intampla in cazul paraliziei in timpul somnului hipnogogice?

In timp ce o persoana doarme, corpul se relaxeaza lent. De obicei, va fi mai putin constienta, iar schimbarea va fi dificil de observat. Totusi, daca o persoana ramane sau devine constienta cand adoarme, va observa ca nu poate sa se miste sau sa vorbeasca.

Ce se intampla in timpul paraliziei in timpul somnului hipnopompe?

In timpul somnului corpul trece alternativ din starea de somn REM (miscarea rapida a ochilor) in cea NREM (fara miscare rapida a ochilor). Un ciclu de somn REM si NREM dureaza aproximativ 90 de minute. Somnul NREM apare primul si reprezinta pana la 75% din timpul total de somn. In timpul somnului NREM corpul se relaxeaza si se reface. La sfarsitul somnului NREM, are loc trecerea catre somnul REM. Ochii incep sa se miste rapid si apar visele, dar restul corpului ramane foarte relaxat. Daca o persoana este constienta inainte de somnul REM este posibil sa observe ca nu se poate misca sau vorbi.

Cine poate manifesta paralizie in timpul somnului?

Patru din zece persoane pot avea paralizie in timpul somnului, iar prima data conditia apare, de obicei, in timpul anilor adolescentei. Paralizia de somn poate fi intalnita mai ales in cadrul aceleiasi familii.

Alti factori care pot fi legati de paralizia de somn includ:
- privarea de somn
- un program de somn care se modfica
- tulburari mentale cum ar fi stresul sau tulburarea bipolara
- dormitul pe spate
- alte probleme de somn cum ar fi crampele musculare sau narcolepsia pe timp de noapte
- utilizarea anumitor medicamente
- abuzul de anumite substante.

Diagnosticul de paralizie in somn

Daca va aflati in imposibilitatea de a misca sau vorbi timp de cateva secunde sau minute, atunci atunci cand adormiti sau va treziti, probabil ca suferiti de paralizie in somn recurenta.  Adesea nu este nevoie sa tratati aceasta conditie. Totusi, este indicat sa consultati medicul daca aveti oricare din urmatoarele probleme:
- simptomele dvs. determina anxietate
- in urma manifestarilor va simtiti obositi in timpul zilei
- simptomele persista si pe parcursul noptii.
Pentru ca medicul va dori sa stie cat mai multe informatii legate de obiceiurile dvs. de somn v-ar putea solicita sau recomanda oricare din urmatoarele lucruri:
- sa pastrati un jurnal de somn timp de cateva saptamani si sa va descrieti cat mai amanuntit simptomele
- sa ii prezentati detalii legate de starea dvs. de sanatate, inclusiv orice tulburari de somn cunoscute pe care le manifestati sau care se manifesta in cadrul familiei dvs
- sa consultati un specialist in somnologie pentru o evaluare ulterioara.

Cum este tratata paralizia din timpul somnului?

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de nici un tratament pentru paralizia din timpul somnului. Tratarea oricarei conditii de baza, cum ar fi narcolepsia, va poate ajuta daca sunteti anxiosi sau nu va puteti odihni bine. Paralizia din timpul somnului poate fi un eveniment rar sau chiar singular. In aceste cazuri, nu este necesar tratamentul. Este suficient pentru multi dintre oameni sa inteleaga ce se intampla si sa constientizeze ca nu se poate intampla ceva grav, conditia dispare deseori de la sine.
In timpul unui episod de paralizie in somn, persoana afectata va fi constienta dar paralizata. Sunt rare cazurile in care alte persoane au asistat la acest fenomeni si au intervenit. Episodul se va termina atunci cand persoana va fi capabila sa se miste, foarte incet, intr-o prima faza sau va adormi.
Unii oameni au constatat ca un sunet de avertizare (zgomot care ii trezeste) sau o senzatie tactila poate opri episodul. Altii au observat ca paralizia de somn pur si simplu inceteaza brusc. Aceasta, dureaza, de obicei doar cateva minute.
Uneori cel care sufera de paralizie de somn se poate simtii absolut epuizat. Experienta poate fi coplesitoare emotional si unii oameni se vor trezi gafaind ori plangand, cu ritm cardiac rapid, jenati de experienta si deseori evita sa le povesteasca altora despre experienta lor.
Altora le este chiar teama sa mai adoarma. Primul pas pentru tratarea paraliziei in timpul somnului este sa se evite potentialii factori declansatori. In cazul celor care au mai multe episoade de paralizie in timpul somnului si le considera intolerabile, pot fi de ajutor medicamentele cum ar fi inhibitorii selectivi ai receptorilor de serotonina (SSRI).
Ar trebuii sa fie tratate, si alte conditii care ar putea perturba somnul. Daca problema devine recurenta, se va consulta medicul pentru a se cunoaste alte optiuni de tratament disponibile.

Concluzie
In timp ce adormi sau te trezesti, creierul tau ajuta muschii din brate si picioare sa se relaxeze. Paralizia de somn este mai putin frecventa. Dar multi oameni se simt speriati dupa un episod. Este posibil ca experienta sa fi fost atat de ciudata incat s-ar putea sa va intrebati daca cineva va crede ce s-a intamplat. Nu lasati aceste sentimente sa va impiedice sa obtineti asistenta medicala si sprijinul de care aveti nevoie. Un furnizor de asistenta medicala poate identifica cauzele, poate oferi tratamente sau poate oferi recomandari de autoingrijire pentru a reduce riscul de episoade viitoare.


Citeste si despre:

Paralizie in somn 5 afectiuni care ne tulbura somnul Tulburarile de somn: hipersomnia Tulburarile de somn Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Ce cauzeaza paralizia temporara Aspecte ale ingrijirii persoanelor cu paralizie cerebrala Somnifobia sau Frica de somn Paralizia generalizata Paralizia coardelor vocale