Paralizia coardelor vocale

Actualizat: 18 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Definitie


Paralizia coardelor vocale poate sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a citi carti copiilor, de a aclama echipa de fotbal a orasului dumneavoastra sau de a canta cantecele dumneavoastra preferate.

Coardele vocale pot face mult mai mult decat sa produca sunete. Ele protejeaza caile respiratorii prin prevenirea intrarii in trahee a alimentelor si a lichidelor, chiar a salivei, impiedicand astfel aparitia inecarii.

Rareori, paralizia coardelor vocale poate pune in pericol viata. In cazul in care ambele coarde vocale sunt afectate, fiind paralizate in pozitia inchisa, nu veti putea sa respirati cum trebuie.

Paralizia coardelor vocale poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul gatului, in interiorul sau exteriorul acestuia, atunci cand nervii care controleaza activitatea coardelor vocale sunt lezati intentionat sau accidental. Cancerele tiroidiene sau tumorile pulmonare pot de asemenea sa duca la aparitia paraliziei coardelorvocale.

Simptome

Coardele vocale sunt doua benzi flexibile de tesut muscular care sunt asezate la intrarea in trahee. Atunci cand vorbiti, benzile se alatura si vibreaza pentru a produce sunetele.

In restul timpului, coardele vocale sunt relaxate in pozitia deschis, astfel incat puteti respira.

In majoritatea cazurilor de paralizia a coardelor vocale, numai una dintre cele doua coarde vocale este paralizata. In cazul in care coarda vocala este paralizata in pozitia inchis, este redusa patrunderea aerului in plamani.

Daca este paralizata in pozitia deschis, vocea dumneavoastra ar putea fi suieratoare, ragusita sau slaba.

In functie de pozitia corzii vocale paralizate, semnele si simptomele ar putea fi:
- O voce suieratoare;
- O voce ragusita;
- Inecare sau tuse in timp ce inghititi alimente, lichide sau saliva;
- Nevoia de a respira frecvent in timp ce vorbiti;
- Incapacitatea de a vorbi tare;
- Tuse ineficienta

In cazul in care ambele coarde vocale va sunt afectate, puteti prezenta semnele si simptomele de mai sus, precum si tulburari semnificative ale respiratiei.

Cauze

In paralizia coardelor vocale, impulsurile nervoase catre cutia vocii (laringe) sunt intrerupte, rezultand in paralizia muschiului.

Doctorii nu pot determina cauza paraliziei coardelor  vocale in jumatate din cazuri.

Cauzele cunoscute pot include:

- Lezarea corzii vocale in timpul unei interventii chirurgicale. Interventia in regiunea gatului sau a regiunii superioare a toracelui pot duce la lezarea nervilor care inerveaza cutia vocala. Interventiile chirurgicale care au acest risc sunt cele de la nivelul tiroidei, esofagului, gatului si a pieptului;

- Lezarea gatului sau a pieptului. Traumatismele de la nivelul gatului sau a toracelui pot leza nervii care inerveaza coardele vocale sau chiar cutia vocala;

- Un accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral intrerupe circulatia sangelui de la nivelul creierului dumneavoastra si poate leza acea parte a creierului care trimite mesaje catre cutia vocala;

- Tumorile. Tumorile, atat cele canceroase cat si cele noncanceroase, se pot dezvolta in jurul muschilor, cartilajelor sau a nervilor cutiei vocale si pot cauza paralizia coardelor  vocale;

- Inflamatia. Artrita sau interventiile chirurgicale pot cauza inflamatia si ranirea cu cicatrizare a articulatiilor coardelor vocale sau a spatiului dintre cartilajele celor doua coarde  vocale, iar aceasta inflamatie poate impiedica inchiderea si deschiderea coardelor vocale. Semnele si simptomele pot mima o paralizie a coardelor vocale chiar daca nervii coardelor vocale raman integri. In plus, unele infectii virale pot cauza inflamarea si lezarea directa a nervilor laringelui;

- Afectiuni neurologice. In cazul in care aveti anumite afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla, puteti avea paralizia coardelor vocale. Totusi, aceste afectiuni provoaca mai degraba slabirea coardelor vocale decat paralizia lor completa.

Cand sa consultati medicul

In cazul in care aveti o raguseala care dureaza de mai bine de trei saptamani sau daca observati orice modificare inexplicabila a vocii sau un disconfort, solicitati un consult medical.

Analize medicale si diagnostic

In cazul in care v-ati prezentat la medicul dumneavoastra de familie cu o ingrijorare legata de vocea dumneavoastra, acesta v-ar putea indruma la un specialist.

Paralizia coardelor vocale este de regula diagnosticata de un otorinolaringolog (ORL-ist).

Doctorul specialist va va intreba despre simptome si despre stilul dumneavoastra de viata, va va asculta vocea si va va intreba de cat timp dureaza problemele legate de vocea dumneavoastra.

V-ar putea recomanda urmatoarele analize medicale:

- Endoscopie. Doctorul specialist va examina coardele dumneavoastra vocale folosind o oglinda sau/si un tub flexibil, subtire (endoscop) cu o luminita la unul din capete si cu o camera de filmat la celalalt capat. Endoscopul ii permite doctorului sa vada coardele vocale direct sau la un monitor video pentru a determina daca una sau ambele coarde sunt afectate, precum si miscarea si pozitia acestora;

- Electromiografia laringiana. Acest test masoara curentii electrici din muschii cutiei vocale. Studiind modelul acestor curenti, doctorul va putea determina gradul gravitatii si ce tipuri de tratament pot fi cele mai eficiente. Pentru a obtine aceste masuratori, doctorul va insera mici ace in muschii coardelor vocale;

- Analize de sange si tomografii. Deoarece pot fi mai multe afectiuni ce pot cauza lezarea unui nerv, ar putea fi nevoie de analize suplimentare pentru a identifica ce anume a provocat paralizia. Aceste teste ar putea include analizele de sange, radiografii, tomografia computerizata (computer tomograf, CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Complicatii

Tulburarile de respiratie asociate cu paralizia coardelor vocale pot varia intr-un interval larg, de la usoare pana la cele amenintatoare de viata.

Deoarece paralizia coardelor  vocale impiedica inchiderea sau deschiderea completa a cailor respiratorii, complicatiile pot include inecarea sau chiar inhalarea (aspirarea) alimentelor solide sau lichide.

Aspiratia poate duce la pneumonie severa.

Tratamente si medicamente

Tratamentul paraliziei coardelor vocale depinde de cauza, de severitatea simptomelor si de timpul scurs de la debutul simptomelor. Tratamentul ar putea cuprinde logoterapia, interventia chirurgicala sau ambele.

In unele cazuri, paralizia nervului poate reveni la normal fara a necesita o operatie chirurgicala.

Din acest motiv, doctorul dumneavoastra ar putea amana interventia chirurgicala o perioada de pana la un an, sugerand logoterapie pentru a va ajuta sa va folositi vocea in mod adecvat in timp ce nervul se vindeca.

Logoterapia

Sedintele de logoterapie cuprind exercitii sau alte activitati pentru intarirea coardelor vocale, pentru a imbunatati controlul respiratiei in timpul vorbirii, prevenirea tensiunilor anormale in alti muschi din vecinatatea corzii vocale paralizate si protejarea cailor respiratorii in timpul inghitirii alimentelor sau lichidelor.

Interventia chirurgicala

Tratamentele chirurgicale pentru paralizia coardelor vocale pot imbunatati capacitatea dumneavoastra de a vorbi si de a inghiti.

Optiunile chirurgicale includ:

- Injectarea unei substante. Pentru a aduga o substanta pentru cresterea volumului corzii vocale paralizate, doctorul care este specialist in afectiunile urechii, nasului si ale gatului (otorinolaringolog, adica ORL-ist) injecteaza in coarda vocala o substanta precum tesut adipos preluat din organismul dumneavoastra, colagen sau o alta substanta aprobata in acest scop.

Aceasta crestere a volumului corzii vocale afectate o aduce pe aceasta mai aproape de mijlocul cutiei vocale astfel incat cealalta coarda vocala, functionala, care se poate misca, poate avea un contact mai bun cu coarda vocala paralizata atunci cand dumneavoastra vorbiti sau inghititi;

- Repozitionarea corzii vocale. In aceasta procedura, un chirurg misca o „fereastra” de tesut dinspre partea exterioara a cutiei vocale inspre interior, impingand coarda vocala paralizata inspre mijlocul cutiei vocale, astfel incat aceasta poate vibra mai bine inspre coarda vocala neafectata;

- Traheotomia. In cazul in care ambele coarde vocale sunt paralizate in pozitia inchisa, puteti avea tulburari de respiratie si este necesara o interventie chirurgicala care poarta numele de traheotomie.

In aceasta procedura, se face o incizie pe fata anterioara a gatului, creandu-se o deschidere direct la nivelul traheei. Se insereaza un tub prin care puteti respira, care permite aerului sa sunteze coardele vocale imobilizate aflate deasupra insertiei tubului.

Tratamente de urgenta

Legarea coardelor vocale la o sursa de curent electric alternativ, pentru stimularea acestora – cum ar fi un nerv aflat intr-o alta parte a corpului dumneavoastra, sau un dispozitiv electric asemanator pacemakerului cardiac – poate sa restabileasca inchiderea si deschiderea coardelor vocale.

Cercetatorii in domeniu continua studiile referitoare la acest proces, incercand sa gaseasca de asemenea si alte optiuni.

Modalitati de a face fata acestei afectiuni si suportul necesar

Paralizia coardelor vocale poate fi o problema extrem de frustranta si uneori invalidanta, mai ales fiindca vocea este atat de importanta pentru personalitatea dumneavoastra.

Un logoterapeut va poate ajuta sa va dezvoltati aptitudinile de care aveti nevoie pentru a comunica. Chiar daca nu puteti sa va redobanditi vocea pe care o aveati candva, logoterapia va poate ajuta sa invatati noi modalitati eficiente, pentru a compensa acest deficit.


Citeste si despre:

Cum recunoastem simptomele cancerului esofagian? Ai probleme cu vocea? Afla care pot fi cauzele Tratamentul tumorilor tiroidiene Sfaturi pentru o 'voce sanatoasa' Laringita 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta? Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal Balbismul (balbaiala) Durerea in gat Bronhoscopia - explorarea vizuala a cailor respiratorii