8 mituri despre toxiinfectia alimentara

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stiti cum trebuie sa procedati pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs. de intoxicatiile alimentare? Potrivit studiilor, 82% din populatia Statelor Unite sustine ca prepara mancarea in conditii de maxima siguranta, si cu toate acestea aproximativ 80% din populatia acestei tari sufera cel putin o data de intoxicatie alimentara intr-un an.

De la salmonella, la E.coli si listeria, intoxicatia alimentara poate afecta orice persoana. Aceste focare de infectie pot fi prevenite prin adoptarea unei igiene corporale corespunzatoare, dar si prin preparea alimentelor in conditii de siguranta, fapt ce presupune: vesela, tacamuri curate, spalarea mainilor si a produselor alimentare ce urmeaza sa fie gatite.

Experti in domeniul sanitar si alimentar avertizeaza oamenii asupra miturilor existente si ofera sfaturi pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.

Intoxicatia alimentara: mituri

1. Mit: Principala cauza a intoxicatiilor alimentare este maioneza.
Adevar: Atata timp cat o maioneza este consumata inainte de expirarea termenului de valabilitatea, aceasta nu conduce la aparitia intoxicatiilor alimentare. Potrivit specialistilor, produsele alimentare care contin o cantitate ridicata de proteine si care sunt depozitate la temperaturi ridicate favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Din punct de vedere comercial maioneza este preparata in conditii de siguranta!

Maioneza creste riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare atunci cand este consumata in combinatie cu alte produse alimentare, cum ar fi: paste, cartofi, oua, pui sau ton. Din aceasta cauza, se recomanda ca aceste preparate alimentare sa fie depozitate la temperaturi cat mai joase, eliminand riscul dezvoltarii bacteriilor.

2. Mit: Spalatul mainilor reprezinta regula nr. 1 inainte de a incepe prepararea alimentelor.
Adevar: Igiena mainilor trebuie realizata in mod corespunzator de mai multe ori pe zi (oridecate ori este nevoie), astfel, trebuie sa va spalati pe maini: inainte si dupa masa, dupa folosirea baii, dupa ce ati schimbat scutece, dupa ce v-ati jucat cu animalul de companie etc.

Igiena corecta a mainilor presupune folosirea apei calde, a sapului si a unui prosop curat de hartie sau din material textil; spalarea trebuie sa se desfasoare cel putin 20 de secunde, timp in care trebuie sa va curatati pana la incheietura mainii, dar si intre degete si sub unghii.

3. Mit: Ouale fierte sau prajite pot fi consumate in conditii de siguranta.
Adevar: Pentru a nu conduce la aparitia intoxicatiilor alimentare, se recomanda consumarea oualor pregatite prin fierbere; astfel, albusul trebuie sa fie complet fiert, iar galbenusul trebuie sa aibe o compozitie consistenta.

4. Mit: Folosirea repetata a tacamurilor si veselei este indicata atata timp cat, initial, acestea au fost curate!
Adevar: Carnea cruda dar si celelalte alimente contin bacterii care pot contamina produsele alimentare in cazul in care acestea nu sunt depozitate corespunzator. Astfel, fie folositi vesela diferita, fie aceasta este spalata oridecate ori este nevoie. Asigurati-va ca vasele sunt spalate si dezinfectate cu atentie, pentru a evita contaminarea alimentelor si mancarurilor.

De asemenea, sa nu uitati de igiena mainilor! Mainile murdare, prosoapele de bucatarie sau cutitele pot transmite bacteriile, din aceasta cauza igiena personala, cat si din bucatarie trebuie respectata inainte de a incepe prepararea produselor alimentare.

5. Mit: Depozitate in frigider alimentele nu vor dezvolta bacterii!
Adevar: Bacteriile se dezvolta la temperaturi ridicate, astfel, cand afara este foarte cald este indicat ca termostatul frigiderului sa fie reglat la temperaturi mult sub medii. Totodata, acestia precizeaza ca ideal este ca depozitarea carnii sa se faca intr-un frigider separat, sau cel putin intr-un raft separat de alte alimente.

In timpul verii, se recomanda depozitarea bauturilor in compartimentele special amenajate, deoarece numai astfel deschiderea frecventa a usii frigiderului nu conduce la scaderea brusca a temperaturii din interior si previne dezvoltarea bacteriilor.

6. Mit: Alimentele nu pot fi lasate la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore.
Adevar: Deoarece bacteriile se dezvolta cu repeziciune mancarea lasata la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore ar trebui aruncata. Vara, cand afara este foarte cald, dupa numai o ora de stat la temperatura camerei, mancarea nu ar mai trebui sa fie consumata.

7. Mit: Mancarea stricata poate fi depistata usor deoarece incepe sa miroasa si sa arate urat.
Adevar: Nu intotdeauna putem aprecia daca un aliment este sau nu stricat. Bacteriile sunt invizibile pentru ochiul uman, motiv pentru care nu intotdeauna alimentele stricate sunt observate. Daca aveti dubii cel mai bine este sa aruncati respectivul aliment pentru a evita orice pericol.


8. Alimentele cumparate daca par curate nu inseamna ca asa si sunt!

Adevara: Chiar daca alimentele cumparate din magazin arata curate si proapete, acestea ar trebuie sa mai fie spalate o data inainte de a fi folosite la mancare sau in stare cruda. In aceea ce priveste verdeturile, acestea trebuie cufundate de cateva ori intr-un castron cu apa si apoi clatite cu apa din abundenta pentru a evita bacteriile si rezidurile.

In cazul produselor cu coaja groasa, cum sunt bananele, nu este obligatoriu sa fie spalate inainte de a fi consumate. Dar daca doriti sa feliati aceste alimente atunci aceste produse for fi curate deoarece lama cutitului va duce catre interior bacteriile de pe coaja.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica Intoxicatia alimentara cu Salmonella Intoxicatia alimentara Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie? Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Intoxicatia cu alcool Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua