Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Actualizat: 15 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ca sa ai o vedere agera pana la adanci batraneti trebuie sa incluzi in alimentatie produse care au efecte benefice asupra ochilor si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare.

Iata cateva alimente care ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic:

Morcovii

Exista o veche zicala conform careia cei care mananca morcovi isi protejeaza vederea. Aceasta zicala este sustinuta si de studii in domeniu, caci aceste legume sunt bogate in betacaroten si vitamina A, substante care previn aparitia cataractei si te ajuta sa ai o vedere buna pe timp de noapte.

Spanacul

Spanacul este un aliment esential pentru sanatatea ochilor, deoarece este o o sursa bogata de luteina. Luteina ofera protectie contra degenerescentei maculare, afectiune care, lasata netratata, poate sa duca la orbire.

De asemenea, prin consumul regulat de spanac, ochii sunt protejati si contra radiatiilor solare.

Ouale

Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, vitamine si minerale, ceea ce le face alimente importante si pentru sanatatea vederii. Zincul, luteina si zeaxantina protejeaza retina si apara ochii contra razelor puternice ale soarelui.

La cei care consuma regulat oua, scade si riscul aparitiei cataractei, afectiune care apare in special la persoanele de varsta a treia.

Pestele gras

Somonul, tonul, heringul sunt alimente cunoscute pentru continutul bogat de acizi grasi Omega 3, care sunt importanti pentru sanatatea inimii, a creierului si pentru cea oculara.

Ochii sunt protejati de inflamatie si este redus riscul de degenerescenta maculara. Una-doua portii de peste gras, consumate saptamanal, sunt suficiente.

Citricele

Consumul de citrice este benefic pentru sanatatea ochilor, spun mai multe studii efectuate pe parcursul anilor.

Vitamina C, care se gaseste in aceste fructe (lamai, portocale, mandarine), este un antioxidant care aduce beneficii vederii, reducand gradul de risc pentru aparitia cataractei si a degenerescentei maculare.

Iti poti incepe ziua cu un fruct la micul dejun. De asemenea, o varianta de luat in seama este si sucul proaspat de citrice.

Afinele

Aceste fructe de padure sunt o sursa importanta de antioxidanti, substante care imbunatatesc fluxul sangvin, la nivelul vaselor capilarelor ochiului. Acest lucru ne ajuta sa ne adaptam mai usor la schimbarea sursei de lumina (de exemplu cand intram de afara intr-o incapere).

Nucile si semintele

Nucile si semintele asigura nutrienti importanti pentru sanatatea oculara, reducand riscul de imbolnavire. Contin acizi grasi Omega 3, luteina, zinc si vitamina C. Zincul este recunoscut pentru protectia pe care o ofera retinei.

Varza

Un aliment bogat in vitaminele A si C, dar si in luteina si antioxidanti, este varza, ceea ce inseamna ca o poti include cat mai des in alimentatie. Cel mai bine este sa o mananci cruda, in salate delicioase.

Ardeiul gras rosu

O leguma care face minuni pentru vedere este ardeiul gras rosu, fiind una dintre cele mai importante surse de vitamina C.

Consumandu-l cu regularitate vei reduce riscul de a te imbolnavi de cataracta. Scade si pericolul de degenerare a maculei, situata in mijlocul retinei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Obezitatea Toxoplasmoza Autismul Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Sarcina - Luna a IV-a Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Regimul alimentar in cancer Sarcina - Prima luna Hipotensiunea arteriala Leucemia Legatura dintre dieta si afectiunile oculare