Nu neglija tulburarile de vedere! Pot indica afectiuni grave

Actualizat: 23 Septembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vederea neclara poate afecta pe oricine si are cauze multiple, de la oboseala si afectiuni oculare comune, pana la boli grave care iti pot pune viata in pericol.

Ca simptom unic, vederea neclara nu ar trebui sa indice o afectiune serioasa, insa este mult mai bine sa ceri sfatul unui specialist.

Oricare ar fi cauza, vederea incetosata produce disconfort si iti obliga ochii sa faca eforturi pentru a distinge imaginile, ceea ce duce la instalarea starii de oboseala, de multe ori asociata cu dureri de cap.

Vederea neclara ca simptom unic

De multe ori, tulburarile de vedere sunt cauzate de oboseala cronica, de stres sau pot fi un efect secundar al tratamentului medicamentos pe care il urmezi. Astfel de tulburari trec de la sine, cu conditia sa te odihnesti cel putin 8 ore pe noapte, sa mananci sanatos si sa faci plimbari in aer liber.

Lucrul la calculator este o alta cauza a vederii incetosate. Peste 80% dintre persoanele care stau peste 4 ore pe zi in fata monitorului acuza tulburari de vedere.

Pentru a combate efectele negative ale lucrului indelungat la calculator sau laptop, se recomanda sa iei o pauza de 10 minute la fiecare ora, timp in care sa-ti relaxezi privirea si sa faci miscare.

Afectiunile oculare comune, precum miopia, astigmatismul, uscarea sau iritatia ochilor sau hipermetropia se pot remedia prin prescriptie de ochelari sau folosirea de picaturi oftalmologice.

Presbiopia, o afectiune oculara intalnita la batrani si cauzata de procesul normal de imbatranire, se manifesta si ea prin vedere neclara.

Vederea neclara in asociere cu alte simptome

Atunci cand tulburarile de vedere sunt dublate de alte simptome, se impun investigatii amanuntite. Vederea tulbure poate fi un semn de infectie virala, cancer sau boala inflamatorie.

Iata care sunt cele mai serioase afectiuni care duc, printre altele, la vedere incetosata.

Boli cu manifestari neurologice

Tumorile cerebrale - se manifesta prin vederea unor imagini incetosate sau "luminite", pierdere temporara a vederii, varsaturi, dificultati la mers sau in vorbire si dureri de cap.

Encefalita - este o boala care duce la inflamarea creierului si la instalarea edemului cerebral, manifestandu-se prin febra foarte mare, tulburari de vedere, dureri atroce de cap, convulsii si coma.

Hemoragiile cerebrale, leziunile craniene, precum si accidentele vasculare cerebrale se manifesta si ele prin vedere neclara, dublate de alte simptome neurologice specifice.

Boli oculare grave

Cataracta, o boala manifestata in special la persoane de varsta a treia, se caracterizeaza prin vedere dubla si incetosata, cu evolutie spre orbire.

Glaucomul implica cresterea presiunii din interiorul ochiului, ceea ce duce la pierderea capacitatii de a vedea clar imaginile.

Dezlipirea de retina, produsa de multe ori in urma unui traumatism cranian, este o urgenta medicala. Daca te-ai lovit la cap, mergi imediat la medic. Exista riscul ca stratul intern al ochiului, care este sensibil la lumina, sa se detaseze de vasele de sange care-i asigura oxigenul si substantele nutritive necesare.

Alte boli oculare grave: retinoblastomul (cancer al retinei), retinopatia diabetica, ulcerul cornean, degenerarea maculara sau ocluzia vaselor retiniene.

Afectiuni de natura autoimuna

Scleroza multipla - afecteaza creierul si maduva spinarii determinand slabiciune, tulburari de echilibru si de coordonare.

Miastenia gravis - produce slabiciune musculara.

Lupusul eritematos sistemic - organismul ataca celulele si tesuturile proprii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Colesteatomul Durerile si crampele abdominale 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Depresia la copil si adolescent Alcoolul etilic 6 simptome pe care nicio persoana nu ar trebui sa le ignore Cauzele vederii incetosate Tulburari ale vederii de departe (Miopia)