Alimente pe care nu trebuie sa le consumi daca ai probleme cu stomacul

Actualizat: 20 Aprilie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Gastrita si ulcerul se numara printre cele mai frecvente afectiuni gastrice ale caror simptome se inrautatesc primavara.

Cei afectati se plang de arsuri, dureri de stomac, stari de greata, lipsa poftei de mancare, varsaturi.

Aceste manifestari ale gastritei si ulcerului, care se acutizeaza primavara, sunt cauzate mai ales de schimbarea alimentatiei, dar si din cauza cresterii nivelului de stres, din cauza unei activitati mai intense.

In afara tratamentului recomandat de catre medic si de remediile naturale la care poti apela (ceaiurile de musetel, de galbenele, carbune medicinal), este nevoie si de respectarea unui regim alimentar. Adoptarea unui stil de viata sanatos, lipsit de exagerari, este esentiala in tratarea acestor afectiuni.

Mancaruri pe care trebuie sa le eviti

Evita bauturile care contin cofeina

Daca nu iti poti incepe ziua fara o cana de cafea, afla ca acest obicei nu iti face deloc bine, daca suferi de gastrita sau de ulcer. Cafeaua irita mucoasa gastrica, iar simptomele se acutizeaza. Mai bine iti incepi ziua cu un ceai.

Iti poti permite si o cantitate mica de cafea pe timpul zilei, insa doar dupa masa, caci nu trebuie sa o bei pe stomacul gol. Trebuie sa nu consumi bauturi acidulate, cea mai buna pentru a potoli setea fiind apa. Sucul de morcov este si el indicat, caci are efect calmant.

Verdeturile, cu prudenta

Pe lista alimentelor care iti pot agrava simtpomele se numara si verdeturile de primavara. Nu consuma ceapa si usturoi verde, caci nu sunt tocmai prietenoase cu stomacul. Pot duce la aparitia arsurilor, cat si la indigestie si varsaturi. De aceea, este mai bine sa le eviti pe durata tratamentului.

Ridichiile, de evitat

Sunt gustoase, insa trebuie scoase de pe lista de alimente pe care le poti consuma daca ai afectiuni ale stomacului. Acestea pot duce la aparitia balonarii. Acelasi efect il are si consumul de varza si de broccoli.
Rosiile si muraturile fac si ele parte din categoria alimentelor interzise.

Dulciurile pot favoriza aparitia infectiei cu Helicobacter pylori

Oricat de mult ti-ar face cu ochiul dulciurile si produsele de patiserie, trebuie sa te abtii. Acestea sunt bogate in zahar, care poate duce la aparitia infetiei cu bacteria Helicobacter pylori, principala cauza a aparitiei ulcerului.

De asemenea, nici produsele foarte sarate nu sunt o alegere buna. Este importat sa ai mese regulate, cate trei principale si doua gustari si sa nu faci niciun fel de exces alimentar.

Stop bauturilor alcoolice si fumatului

Renuntarea la fumat va aduce o ameliorare considerabila in ceea ce priveste simptomele gastritei si ulcerului. Fumul de tigara contribuie la cresterea aciditatii stomacului si intarzie vindecarea acestor afectiuni. Nici consumul de bauturi alcoolice nu este permis.

Citricele nu sunt permise

Daca portocalele, mandarinele sau lamaile se numara printre fructele tale preferate, este cazul sa le tai de pe lista alimentelor permise. Acestea favorizeaza hiperaciditatea, dar pot duce si la acutizarea crampelor sau a senzatiei de balonare. In loc sa manaanci o portocala, opteaza pentru banane, fructe indicate in astfel de situatii.

Fara condimente picante

Alte mancaruri la care trebuie sa renunti sunt cele foarte picatne, caci sunt un factor iritant. Este vorba despre chilli, ardei iute, piper. Nici prajelile nu sunt permise in astfel de situatii. Le poti inlocui cu o portie de legume la abur, alaturi de un gratar de pui.


Citeste si despre:

9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati 7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea Cele mai consumate alimente cancerigene Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Arsuri stomac Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala 14 alimente care ne ajuta sa slabim 9 alimente recomandate cand aveti gripa