Carnea preparata la gratar reprezinta una dintre cele mai des intalnite moduri de a gati, dar si comode totodata. Exista voci care sustin insa ca nu ar fi deloc sanatoasa carnea pregatita astfel, intrucat ar cauza cancer.
Totusi, specialistii din industria alimentara arata ca este important modul in care este preparata carnea la gratar, astfel incat ea poate fi chiar un aliment de preferat.
Specialisti de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au sustinut, prin declaratii oficiale date presei, ca una dintre cele mai frecvente cauze de cancer o reprezinta consumul de carne rosie sau peste ori carne grasa de porc acoperita cu sare, condimente si ulei si gatita pe gratar cu fum.
Cu toate acestea, gatitul la abur si la gratar au fost dovedite ca fiind cele mai indicate metode de preparare a carnii, iar cel din urma pastreaza cel mai bine savoarea alimentelor.
Insa carnea fripta poate fi la fel de nociva pentru sanatate precum cea prajita, atunci cand se utilizeaza gratarul nepotrivit sau tehnica incorecta.
Carnea preparata pe gratar poate reprezenta un risc pentru sanatate, daca nu este folosita o tehnica buna sau un gratar potrivit.
Explicatia consta in modul in care este preparata carnea, astfel cea mai nociva este cea preparata direct pe sursa de foc, deoarece prin combustie se genereaza substante foarte toxice.
Cauza acestei nocivitati o constituie grasimea topita care se scurge pe carbuni sau lemne si se transforma in hidrocarburi care au efecte grave asupra corpului. Carnea arsa este si ea o alta cauza a aparitiei bolilor grave.
Exista insa si anumite tipuri de gratare care nu pun sanatatea in pericol, precum cele cu infrarosu, folosite de obicei in shaormerii, rotisorul sau gratarele cu rezistenta electrica.
De asemenea, bune pentru sanatate sunt si gratarele de aragaz sau cele care au o sursa laterala, cum sunt cele folosite pentru prepararea kebabului. Gratarul de aragaz are un orificiu in mijloc, astfel incat focul sa nu ajunga direct la carnea care urmeaza sa fie preparata termic.
Totodata, recomandate sunt si gratarele de fonta si din material ceramic, care sunt folosite tot pe aragaz.
• Este indicat sa se spele carnea, dar si grilajul pe care aceasta va fi preparata, mai ales daca gratarul nu a fost curatat dupa ultima utilizare.
• Se evita pe cat posibil ca sursa de foc sa fie directa. Temperaturile ridicate si flacara directa sau fumul, care sunt caracteristice unui gratar in aer liber, este posibil sa duca la eliberarea unor substante cancerigene.
• Trebuie indepartata grasimea existenta pe carne inainte ca aceasta sa fie pusa pe gratar, intrucat grasimile pe care aceasta le contine vor duce la cresterea colesterolului. Inclusiv pielea de la carnea de pui e bine sa fie indepartata.
• Carnea, odata preparata pe gratar, este indicata sa fie consumata cu legume sau cu salate.
• Cea mai buna carne este cea de curcan, datorita grasimilor pe care le contine si care au un puternic rol anticancerigen.
• Inainte de a pune carnea pe gratar este indicat ca aceasta sa fie depozitata in conditii de maxima siguranta, mai exact sa fie tinuta la rece, in lazi frigorifice. In caz contrar, va creste riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, extrem de periculosi pentru sanatate.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.