Cele mai consumate alimente cancerigene

Actualizat: 04 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin.

Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer.

Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate.

Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva.

Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul de viata si de alimentatie. Dar adevarul este ca multe produse alimentare obisnuite s-au dovedit ca maresc riscul de cancer.

Iata in cele ce urmeaza alimentele cancerigene care sunt consumate cel mai des:

Mezelurile
Mezelurile sunt probabil alimentele cele mai consumate la micul-dejun. Produsele alimentare ca jambonul, mezelurile de curcan, carnatii si chiar produsele de tip hot-dog sunt conservate cu substante chimice. Acestea din urma sunt in general folosite pentru a oferi un gust delicios si un aspect de prospetime.

Conservantii contin sodiu, nitrit de sodiu si nitrati. Nitratii s-au dovedit a fi nocivi si sunt in masura sa provoace mai multe forme de cancer. Cea mai buna optiune pentru o alimentatie sanatoasa este sa alegeti produse fara conservanti, sa cumparati carne de animale hranite cu iarba si sa verificati etichetele produselor.

Pop-corn-ul la microunde
Cea mai folosita metoda de a prepara pop-corn este utilizarea cuptorului cu microunde si a pungilor de hartie. Aceasta tehnica este foarte eficienta, dar pungile folosite contin produsi nocivi. Pungile de hartie cafenii servesc la conservarea alimentelor si prelungirea prospetimii lor. Dar acestea contin substante chimice care cauzeaza nu doar infertilitate, dar si cancer de ficat, de testicule si de pancreas.

Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator a aflat ca dublura pungii contine acid perfluorooctanoic. Dupa cercetarile stiintifice, acest acid poate provoca tumori in diferite parti ale organismului.

Alimentele dietetice
Magazinele si marile companii incearca sa creeze si sa vanda un numar mare de produse, mai ales de produse congelate si fara grasimi pentru a atrage persoanele care sunt la regim.

Totusi, multe dintre aceste alimente dietetice au tendinta de a fi incredibil de periculoase pentru sanatate. Studiile facute de Autoritatea Europeana de Siguranta a Alimentelor au aratat ca aspartamul, unul dintre indulcitorii artificiali cei mai folositi, poate provoca o serie de boli, precum malformatii congenitale si diferite tipuri de cancer.

Ambalajele produselor congelate sunt in asa fel create incat sa credeti ca alimentele sunt sanatoase si proaspete, insa adevaratul pericol se gaseste in materiile chimice folosite pentru a conserva aceste alimente.

Zaharul rafinat
Zaharul este necesar pentru organism, insa acesta trebuie consumat cu moderatie. Zaharul rafinat a fost recunoscut pentru cresterea rapida a consumului de insulina si contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase in corpul uman. Indulcitorii bogati in fructoza, cum ar fi siropul de porumb, sunt foarte periculosi si pot provoca mai multe boli. Celulele canceroase se metabolizeaza si se raspandesc usor in corp daca veti consuma prea mult zahar rafinat.


Zaharul rafinat este utilizat in biscuiti, prajituri, tarte, sosuri, sucuri de fructe si multe alte alimente procesate. Acesta mareste continutul de cancer, pentru ca aceste produse alimentare sunt accesibile oricarei persoane si disponibile peste tot. Contrar celulelor sanatoase, celulele canceroase se hranesc cu zaharuri. Trebuie, deci, sa evitati consumul de alimente ce contin zahar rafinat pentru a reduce riscul de cancer.

Carnea rosie
Din pacate, consumul zilnic de carne rosie poate contribui la cresterea celulelor canceroase in corp. Mancand mici cantitati de carne rosie poate fi benefic, insa trebuie ca aceasta carne sa provina de la animale care s-au hranit cu iarba.

O cercetare facuta de Harvest Medical School a aratat ca un consum ridicat de carne rosie este asociata cu cresterea riscului de cancer de colon. Acest studiu a demonstrat si ca pestele si puiul sunt mai bune pentru a proteja corpul si a diminua riscul de cancer.

Fructele ”murdare”
Unele persoane cred ca fructele precum merele, strugurii sau capsunile vandute in centrele comerciale sunt mai sanatoase si mai lipsite de chimicale decat altele. Din pacate, nu este intotdeauna cazul.

Environmental Working Group a descoperit ca 98% din produsele conventionale, mai ales cele ce figureaza pe lista fructelor ”murdare”, sunt pline de pesticide cancerigene. De notat faptul ca merele, portocalele, capsunile si strugurii sunt fructele care contin cele mai multe reziduuri de pesticide.

Spalatul fructelor nu este, din pacate, cea mai buna solutie pentru a scapa de urmele de pesticide. Trebuie sa verificati produsele folosite in timpul culturilor, inainte de a cumpara aceste fructe ”murdare”.

Conservele de rosii
Produsele pastrate in cutii de conserve reprezinta un adevarat pericol, mai ales conservele de rosii. Materialul folosit ca dublura pentru cutii in scopul conservarii este realizat dintr-un produs chimic cunoscut sub numele de bisfenol. Acest produs este foarte toxic si permite accelerarea cresterii celulelor canceroase in corp.

Rosiile in conserva sunt considerate mai periculoase din cauza nivelului lor crescut de aciditate. Aceasta aciditate provoaca bisfenolul in peretele cutiei, propagandu-se in alimentul conservat. Pentru a evita aceste produse chimice, puteti cumpara rosii proaspete si sa le conservati in sticle.

Somonul de crescatorie
Pestele este alimentul cel mai sanatos pe care il puteti alege din supermarket. Totusi, somonul din crescatorie trebuie evitat atunci cand doriti sa mancati sanatos.

Acesti pesti sunt, din pacate, supusi la regimuri artificiale pline de produse chimice, antibiotice, pesticide si alte substante cancerigene. Somonul de crescatorie este slab in Omega 3 si contine cantitati mari de mercur si de dioxine cancerigene. Alegeti somonul organic.

Chips-urile
Chips-urile contin niveluri mari de acrilamida, o substanta cancerigena care se raspandeste in timpul in care alimentele sunt prajite la temperaturi ridicate. Studiile efectuate pe animale au aratat diverse tipuri de cancer care pot fi provocate de aceste substante chimice.

Chips-urile contin acrilamida, arome artificiale, conservanti si coloranti alimentari. Chips-urile coapte sau tortillas sunt mai sanatoase si cu grasimi si calorii mai putine.

Uleiurile hidrogenate
Uleiurile hidrogenate sunt extrem de folosite pentru a conserva alimentele procesate si pentru a le mentine prospetimea pe durate mai mari de timp. Aceste uleiuri pot perturba structura integritatii membranelor celulare, ceea ce duce la boli precum cancerul.

Fabricantii incearca sa elimine utilizarea uleiurilor hidrogenate si sa le inlocuiasca cu ulei de palmier. Puteti, de asemenea, consuma uleiuri vegetale care sunt bogate in acizi grasi de tipul Omega 6.

Alimentele sarate, afumate si marinate
Nitratii sunt folositi pentru a conserva, pentru a adauga culoare si a da un aspect de prospetime alimentelor. Dar, in unele conditii, nitratii pot sa se transforme in N-nitrosodimetilamina in corp. N-nitrosodimetilamina este o substanta foarte nociva, strans legata de riscul ridicat de anumite tipuri de cancer.

Alimentele marinate si carnea cum ar fi bacon-ul, carnatii si mezelurile contin multa sare si multe grasimi, ceea ce poate duce la cancerul de stomac si sa faca aceste alimente foarte periculoase pentru corp. In Japonia, cancerul de stomac este mai ridicat decat in alte tari, pentru ca oamenii consuma o mare cantitate de alimente sarate si afumate.

Indulcitorii artificiali
Indulcitorii artificiali sunt in general folositi pentru a pierde din greutate sau pentru a evita consumul de zahar. Din pacate, persoanele care ii consuma au tendinta de a slabi.

Indulcitorii artificiali contin aspartam care a fost legat de convulsiile la unele persoane. Dupa consumul de indulcitori artificiali, produsele chimice sunt descompuse in corp intr-o toxina mortala cunoscuta sub numele diketopiperazina (DKP). Astfel, stomacul scapa de aceasta toxina si produce substante care pot cauza cancerul, mai ales tumosi ale creierului.

Alcoolul
Alcoolul a fost intotdeauna cunoscut pentru problemele de sanatate pe care le poate produce. Este in momentul de fata a doua cauza de cancer, chiar imediat dupa fumat.

Un studiu american a aratat ca femeile care au baut cel putin un pahar pe zi au un risc mai ridicat de a dezvolta cancerul de san cu 30% mai mult decat femeile care nu au baut niciodata alcool.

Consumul de alcool poate provoca insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral sau moarte subita. Centrul International de Cercetare asupra Cancerului a constatat ca alcoolul poate cauza mai multe feluri de cancer cum ar fi cancer de ficat, de colon sau de san.

Faina alba
Faina alba rafinata este un ingredient folosit in producerea majoritatii alimentelor procesate si contine o cantitate mare de glucide. Aceste glucide rafinate sunt legate de cresterea cu 220% a cancerului de san la femei.

Pentru a albi faina, fabricile folosesc gaz de clor care este foarte periculos, chiar mortal. Faina alba creste nivelul de zahar din sange, apoi in tot corpul, ceea ce duce la cresterea si propagarea celulelor canceroase in organism.

Cartofii prajiti
Cartofii prajiti sunt asemanatori chips-urilor, pentru ca au un nivel crescut de acrilamida. Aceasta creste riscul de cancer si se gaseste in toate alimentele gatite la o temperatura de 242 de grade. Printre alimentele testate, cartofii prajiti contin gradul cel mai inalt de acrilamida.

Bauturile carbogazoase
Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a racori si de a oferi energie. Insa chiar daca dispun de aceste avantaje, nu sunt chiar benefice pentru sanatate. Pline de zahar, de produse chimice si de coloranti, bauturile carbogazoase hranesc celulele canceroase.

Bauturile dietetice
Aceste bauturi fac parte din acele alimente fals sanatoase pe care le consumati destul de des. Fie ca motivul ar fi aspartamul sau zaharina, bauturile slabe in calorii sunt nepotrivite pentru sanatate. De fapt, substantele chimice care vizeaza inlocuirea zaharului cauzeaza mai multe boli, chiar si cancerul.


Citeste si despre:

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei Interactiunea alimentelor cu medicamentele Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Alimente care dau dependenta Topul factorilor despre care se spune ca sunt cancerigeni. Afla care este adevarul! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice? Alimente de protectie Alimente care previn cancerul de colon