Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Actualizat: 27 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura.

Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic.

Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati.

Recunoasterea alimentelor sanatoase

Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor.

Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic cu calitatea dedusa din aceste sintagme. Stabiliti personal daca un aliment este sau nu sanatos, analizand cu atentie lista ingredientelor abundenta de sodiu, indulcitori si substante chimice cu nume complicate va dau un important semnal de alarma.

Alimente sanatoase, dar periculoase

1. Bauturile aromatizate

De cand bauturile acidulate si-au castigat o reputatie proasta, piata alimentara a inceput sa fie invadata de bauturi aromate, alternative asa-zis sanatoase la sucurile carbogazoase. Acestea promit sa contina vitamine, probiotice si chiar fibre, inducand consumatorului senzatia ca le poate folosi intr-o dieta eficienta pentru pierderea in greutate.

In realitate, daca bauturile aromatizate au mai mult de 1-2 ingrediente, sunt aproape la fel de periculoase ca orice alt suc carbogazos. Acestea fie au calorii adaugate sub forma unor zaharuri simple, fie nu au calorii excedentare, insa abunda in indulcitori artificiali, care au si eu efecte negative asupra taliei si a sanatatii.

2. Batoanele energizante

Reputatia batoanelor energizante graviteaza in jurul beneficiilor de a inlocui mesele principale, de a furniza proteine organismului, de a ajuta la pierderea in greutate si de a participa la dezvoltarea masei musculare.

Medicii nutritionisti spun ca batoanele energizante nu sunt altceva decat dulciuri imbunatatite cu vitamine, proteine si fibre. Majoritatea sunt preparate cu zahar, ca principal ingredient.

3. Unt de arahide degresat

Untul de arahide clasic contine grasimi sanatoase, de aceea isi pierde din valoarea nutritiva atunci cand ele sunt indepartate. Mai mult decat atat, producatorii untului de arahide degresat compenseaza lipsa gustului, adaugand mai mult zahar, ceea ce inseamna ca varianta dietetica a acestui aliment este, de fapt, mai periculoasa pentru silueta si sanatate.

Untul de arahide, consumat in portii mici, este asociat cu un risc scazut de boli cardiace si cancer. Un studiu elaborat de Universitatea Harvard a demonstrat ca persoanele care introduc nucile in dieta zilnica sunt si cele care isi mentin greutatea in parametri ideali.

4. Produsele cu multicereale

Painea, biscuitii si cerealele sunt comercializati in mai multe forme din faina alba, faina integrala, faina de secara etc. sau din multicereale. Iar produsele de panificatie din multicereale nu sunt neaparat sanatoase, intrucat ele nu sunt in mod necesar preparate din forma integrala a cerealelor (cea cu beneficii demonstrate stiintific pentru sanatate).

Evitati alimentele din faina de grau imbunatatita, de pilda, intrucat aceasta denumire exprima de fapt ca produsul are la baza faina rafinata. Asigurati-va ca pe lista ingredientelor gasiti denumiri precum faina integrala din grau, faina integrala din secara etc.

5. Mixul de fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase sunt surse importante de proteine, fibre si grasimi sanatoase, insa doar daca sunt consumate in forma lor proaspata, fara alte ingrediente adaugate. Mixurile de fructe oleaginoase si fructe deshidratate ambalate si comercializate in supermarket contin, de obicei, alune glazurate cu zahar, nuci prajite in sare, chipsuri de banane prajite etc., astfel incat produsul sa fie cat mai gustos.

Problema cu acest tip de gustare este ca, daca mancati intr-o zi doar doi pumni din mixul special, va alegeti cu 600 de calorii excedentare, din zaharuri simple, grasimi trans si carbohidrati rafinati.

6. Salata verde deschisa la culoare

La raionul legumelor, cele mai atragatoare sortimente de legume cu frunze verzi, sunt cele foarte tinere, ce au frunzele deschise la culoare. In realitate, o astfel de salata verde va fi aproape in totalitate lipsita de nutrienti si compusa in cea mai mare parte din apa.

Optiunile cu adevarat sanatoase sunt legumele cu frunze de un verde cat mai inchis, cele care furnizeaza organismului vitaminele si mineralele necesare spanacul, varza Kale etc.

7. Semi-preparatele congelate

Daca vi se pare o idee buna sa cumparati pentru cina de acasa un semi-preparat congelat cu alimente aparent sanatoase (garnitura de legume, peste si sos de rosii, de pilda), ar trebui sa stiti ca aceste produse sunt pline de sodiu. Chiar daca nu abunda in numarul de calorii, ele sunt si sarace in nutrienti.

8. Iaurtul congelat cu arome

Deseori recomandat ca inlocuitor sanatos pentru inghetata clasica, iaurtul congelat cu arome nu exceleaza nici el la capitolul beneficiilor aduse organismului. In timp ce contine mult mai putine grasimi saturate decat inghetata, el poate avea aproape la fel de multe calorii si zaharuri simple.

Orice iaurt imbunatatit cu indulcitori si toppinguri diverse ajunge sa fie la fel de nesanatos, precum o inghetata clasica.

9. Dulciurile dietetice

Ciocolata, fursecurile sau gemurile dietetice sunt inselatoare, intrucat consumatorii tind sa creada ca un continut mai mic de grasimi inseamna, totodata, un aport neglijabil de calorii. Inlocuitorii zaharului din aceste produse sunt motivul pentru care dulciurile dietetice nu merita un loc fruntas in lista alimentelor cu adevarat sanatoase si recomandate pentru consum.

10. Mixurile de musli

Multe mixuri speciale numite musli promit beneficii maxime pentru sanatate, insa ele sunt deseori imbunatatite cu grasimi trans si zaharuri, care sa le ofere un gust mai bun. Mai mult decat atat, putine persoane se pot multumi cu un bol mic de musli, consumandu-l si pe al doilea, impreuna cu mult lapte. Mixul de cereale integrale fara zahar adaugat este o optiunea sanatoasa in acest caz.


Citeste si despre:

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza Gestionarea depresiei in timpul distantarii sociale Regimul alimentar dupa colecistectomie Sarcina - Luna a II-a 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Infectia cu Blastocystis hominis Urechile decolate(clapauge) – cand se recomanda otoplastia Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase Alimentele care reduc stresul