Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Actualizat: 04 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie.

Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor.

Cele mai bune alimente pentru dantura

Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in pericol sanatatea dentara.

In general, aveti grija sa:

- consumati minimum 8-10 pahare de apa pe zi, pentru mentinerea umiditatii bucale si curatarea eficienta a toxinelor de la nivelul limbii si al dintilor.

- consumati o varietate de alimente care fac parte din cele mai importante categorii ale piramidei nutritionale cereale integrale, fructe, legume, surse de proteine slabe (carne de vita slaba, carne de pui si peste fara piele, fasole uscata, mazare si alte leguminoase) si lactate degresate sau sarace in grasimi.

Pentru gustari, alegeti sa mancati fructe sau legume ori un biscuite integral cu branza degresata. Alimentele pe care le consumati la mesele principale au un impact negativ mai redus asupra danturii, comparativ cu cele mancate frugal intre mese, din cauza diferentei cantitatii de saliva produsa prin masticatie. Saliva ajuta la eliminarea resturilor alimentare si la reducerea impactului acizilor din hrana, care ataca smaltul dintilor si cauzeaza carii.

Cele mai bune alimente pentru sanatatea dentara sunt:

- merele, perele si fructele guava (intensifica productia de saliva).
- conopida si castravetii, intrucat ajuta la indepartarea naturala a petelor dentare.
- branzeturile sunt bogate in proteine, calciu si fosfor, nutrienti care atenueaza impactul acizilor ajunsi la nivelul cavitatii bucale.
- semintele de susan ajuta la indepartarea eficienta a placii dentare.
- somonul furnizeaza calciu si vitamina D, nutrienti esentiali pentru sanatatea dintilor si a oaselor.
- ciupercile inhiba reproducerea bacteriilor in gura.
- ceapa omoara bacteriile responsabile cu caderea dintilor.
- ananasul actioneaza ca un inalbitor natural al dintilor.
- legumele verzi (broccoli, salata verde, spanac etc.), contin fier, o bariera puternica impotriva impregnarii petelor pe dinti si deteriorarii smaltului dintilor.
- ghimbirul este un anti-inflamator excelent, care intretine mucoasa bucala si previne afectiunile gingivale.
- morcovii contin vitamina A, necesara unui smalt dentar sanatos.
- busuiocul este un antibiotic natural, ce omoara bacteriile de la nivelul gurii.

Cele mai nocive alimente pentru dantura

Afectiunile dentare se petrec atunci cand placa intra in contact cu zaharurile ingerate, reactie care permite acizilor sa atace puternic dintii. Astfel, orice aliment dulce poate duce la carii dentare sau la caderea dintilor, precum bauturile racoritoare, bomboanele, prajiturile sau produsele de patiserie.

De asemenea, consumul de alimente nesanatoase afecteaza si starea gingiilor, care se pot imbolnavi din pricina fluxului sanguin insuficient si privarea de nutrienti importanti, precum vitamina C. In plus, ingredientele unor alimente sau bauturi pot contine pigmenti puternici, care pateaza dintii intr-o asemenea masura, incat periajul nu mai este eficient in mentinerea albului natural al dintilor.

Cele mai nocive alimente pentru sanatatea dentara sunt:

- cafeaua si ceaiul negru. Cu cat este o bautura mai inchisa la culoare, cu atat mai mult produce pete dentare. Adaugarea de lapte poate ajuta la diminuarea acestei consecinte neplacute.

- vinul. Atat vinul rosu, cat si vinul alb, consumate in exces, pot produce patarea dintilor. Acidul din vinul alb ataca smaltul dintilor si il face mai poros, deci mai usor de patat.

- bauturile acidulate. Din pricina continutului mare de acid, acestea ataca smaltul dentar si ajuta alte alimente cu pigment sa pateze dintii. Continutul de zahar produce si el carierea dintilor.

- fructele de padure. Afinele, zmeura, merisoarele, ciresele sunt alimente excelente pentru sanatate in general, insa pot pata dantura. De aceea, se recomanda clatirea gurii dupa consumul acestor fructe.

- sosurile. Sosul de soia sau de tomate, precum si alte tipuri de sos, sunt condimentate si intens pigmentate, suficient ca dantura sa aiba de suferit dupa ce intra in contact cu ele.

- sucurile naturale concentrate de struguri, rodii sau merisoare sunt si ele intens pigmentate, deci pot pata dantura. Consumul acestor struguri cu paiul limiteaza contactul lor direct cu dintii.

- muraturile si ketchupul. Toate alimentele acide ataca smaltul dentar si inlatura stratul lucios protector, conducand la formarea de pori in care se impregneaza pigmentul altor alimente colorate.

- otetul balsamic. Poate sa fie prea acid pentru dantura, de aceea se recomanda consumul lui simultan cu salata verde, aliment care formeaza un scut protector la suprafata dintilor.

- dulciurile. Toate dulciurile care schimba culoarea limbii vor pata si dantura in egala masura. Zaharul din acestea conduce la formarea cariilor dentare.

- sfecla rosie. Pigmentul natural intens din sfecla rosie este si el periculos pentru patarea dintilor.

- curry. Acest ingredient indian cu multe beneficii pentru sanatate are marele dezavantaj de a colora dintii intr-o nuanta inestetica de galben, de aceea se recomanda periajul dentar sau clatirea imediata a gurii dupa consum.

- alcoolul. Bauturile alcoolice ataca smaltul dentar, crescand predispozitia catre formarea de carii. In plus, continutul de zahar din alcool dubleaza efectele sale nocive asupra danturii.


Citeste si despre:

9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii Sarcina si igiena orala Mineralele: functii si beneficii 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Alimente care afecteaza dantura. Ce este bine si ce nu este bine sa mananci? Ce spune dantura despre starea de sanatate?