Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna

Actualizat: 30 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista cateva alimente pe care, daca le consumati impreuna, va bucurati in totalitate de impactul lor nutritiv.

Combinatiile de acest tip poarta numele de sinergie alimentara, un concept dezvoltat de profesorul Universitatii din Minnesota, SUA, David Jacobs.

Aflati ce alimente sunt mai valoroase din punct de vedere nutritional, daca sunt savurate in acelasi timp.

Ce este sinergia alimentara

O teorie recent introdusa in lumea stiintifica, sinergia alimentara se bazeaza pe ideea ca urmarea unei diete echilibrate nu presupune doar concentrarea atentiei catre hrana in general, ci catre nutrientii specifici pe care aceasta o furnizeaza si modul in care acestia fuzioneaza.

David Jacobs, specialistul american care promoveaza sinergia alimentara, crede ca efectul nutrientilor esentiali pentru organism trebuie sa fie luat in considerare prin combinarea lor, si nu individual, precum o face stiinta nutritionismului (unde accentul se pune separat pe lipide, proteine, carbohidrati, vitamine, minerale etc.).

Asadar, consumul de alimente care se echilibreaza biochimic reciproc poate fi cheia unei stari de sanatate depline.

Combinatii alimentare sanatoase

In ultimii zece ani, cercetatorii au facut progrese remarcabile in descoperirea modului in care sinergia alimentara functioneaza. Studiile derulate in acest sens au scos la iveala mai multe combinatii de alimente sanatoase, cu diverse beneficii asupra organismului.

Rosiile si fructele de avocado

In luna iunie a anului 2012, un studiu derulat de Universitatea Purdue din Indiana, SUA, demonstra ca nutrientii carotenoizi din legumele colorate nu pot fi absorbiti de organism, decat in prezenta unor grasimi de buna calitate.

Rosiile sunt surse excelente ale carotenoidului numit licopen, asociat cu un risc scazut de instalare a mai multor tipuri de cancer. Fructele de avocado, consumate concomitent cu rosiile, ajuta la asimilarea superioara a licopenului, intrucat contin grasimi mononesaturate (circa 4 grame pentru un sfert de fruct).

Si alti nutrienti care se regasesc in fructe si legume, precum vitaminele A, D si E, pot fi mai bune utilizati de organism, in prezenta grasimilor sanatoase din avocado.

Carnea pe gratar si rozmarinul

Carnea preparata pe gratar este blamata pentru continutul de substante cu potential cancerigen, aparute prin expunerea carnii la temperaturi crescute. Un studiu facut public in anul 2008 a descoperit ca rozmarinul, un condiment cu puternice efecte antioxidante, poate contracara efectele cancerigene ale acestor substante.

Spanacul si lamaia

O alta combinatie alimentara excelenta este cea formata din spanac, o sursa bogata de fier, si lamaia, care furnizeaza din plin vitamina C. Aceasta din urma are rolul de a ajuta organismul sa asimileze mai bine fierul provenit din alimente.

Rosiile si uleiul de masline

Combinatie specifica dietei mediteraneene, rosiile si uleiul de masline formeaza o echipa excelenta licopenul din aceste legume este asimilat intr-o proportie mai mare, datorita interventei acizilor grasi esentiali din uleiul de masline. Asocierea acestor doua alimente regleaza nivelul de colesterol si previne hipertensiunea arteriala si dezvoltarea cancerului.

Pestele si pudra de curry

Cercetatorii au descoperit ca grasimile esentiale omega-3 din peste au un mai mare impact de prevenire a cancerului, atunci cand ajung in organism odata cu antioxidantii din pudra de curry.

Mixul de fructe de padure

Un cocktail proaspat de afine, zmeura, capsuni, mure si merisoare actioneaza ca un medicament puternic de intarire a imunitatii organismului, datorita mixului complet de antioxidanti, vitamine si minerale de care corpul beneficiaza.

Fulgii de ovaz si sucul de portocale

Un mic dejun hranitor, satios si benefic sanatatii este format din fulgi de ovaz, consumati concomitent cu un pahar de suc proaspat de portocale. Expertii medicali sustin ca cerealele integrale, insotite de vitamina C, ajuta la stabilizarea nivelului de colesterol in corp si previn, astfel, instalarea afectiunilor arteriale.

Broccoli si rosiile

Proprietatile anticancerigene ale licopenului din rosii si ale antioxidantilor din broccoli actioneaza ca un puternic scut protector impotriva cancerului de prostata. Un studiu derulat in anul 2007, bazat pe un experiment efectuat pe cobaii de laborator, a demonstrat ca aceasta combinatie alimentara poate sa micsoreze dimensiunea unei tumori prostatice deja dezvoltate.

Cercetatorii Universitatii din Illinois, SUA, care au derulat cercetarea, sunt de parere ca efectul diminuarii tumorilor prostatice se datoreaza compusilor bioactivi diferiti din cele doua alimente, care lucreaza pe mai multe cai in eliminarea celulelor canceroase.

Merele si strugurii

Flavonoidul quercitina, un antioxidant din compozitia merelor, ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii si la imbunatatirea memoriei. Atunci cand actioneaza in tandem cu catechina, un alt antioxidant care se regaseste in strugurii negri, duo-ul de flavonoizi inhiba formarea cheagurilor de sange si ajuta la mentinerea sanatatii cardiace. Alte surse ale catechinei, precum vinul rosu, ceaiul verde sau ciocolata, sunt la fel de benefice cand sunt consumate impreuna cu merele.

Turmericul si piperul negru

Piperul negru are capacitatea de a creste biodisponibilitatea curcuminei din turmeric, o substanta cu numeroase proprietati terapeutice, printre care se numara si prevenirea diabetului. Tocmai din acest motiv, suplimentele nutritive cu turmeric sunt preparate folosindu-se si un extract din piperul negru (piperina).

Pestele si usturoiul

O combinatie traditionala in bucataria romaneasca, pestele asezonat cu usturoi inseamna reducerea nivelului colesterolului total si un sistem imunitar mai puternic, datorita antioxidantilor din leguma cu gust intepator.

Mixul de legume crucifere

Fitochimicalele care se regasesc in legumele crucifere sunt mai active atunci cand ajung in organism combinate, spun cercetatorii care le-au studiat efectele in cadrul experimentelor de laborator. Aceste substante benefice ajuta corpul sa elimine agentii cancerigeni, inainte ca acestia sa afecteze genele. Consumati cat mai des legume crucifere impreuna, precum varza, conopida, broccoliul, varza de Bruxelles si napii.


Citeste si despre:

13 moduri de a consuma mai multa apa Surse alimentare care energizeaza organismul 8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara 10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alimente care nu trebuie tinute in frigider Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor 10 situatii care ar trebui schimbate in reactia parinte - copil Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate