Alimente care inrautatesc indigestia

Actualizat: 27 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat.

Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate.

Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie.

Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie

- Produse lactate. Un grup de alimente care poate fi mai greu de digerat il reprezinta lactatele - in principal din cauza lactozei din lapte - si produsele derivate din lapte. Atunci cand lactoza nu este digerata in mod corespunzator - cum se intampla in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza - posibil sa apara flatulenta si sa se inrautateasca simptomele de indigestie. Uneori, chiar daca nu suferiti de intoleranta la lactoza si consumati prea multe produse lactate, se pot agrava unele manifestari, cum ar fi diareea.

- Alimente condimentate. Daca va confruntati cu greata, varsaturile si diareea, va trebui sa evitati alimentele care stimuleaza sistemul digestiv. Acestea includ si alimentele condimentate. Aceste produse alimentare nu au efecte negative asupra digestiei in cazul tuturor persoanelor. In general, atunci cand aveti probleme digestive ar trebui sa optati pentru alimente blande si sa evitati condimentele, mai ales daca sunteti mai sensibili la acest grup de alimente.

- Alimente acide. Sosul de rosii si citricele, cum ar fi lamaile, portocalele si grapefruitul sunt alimente acide si pot cauza probleme digestive. In aceeasi categorie intra si sucurile acidulate, care inrautatesc simptomele de indigestie in majoritatea cazurilor. Cand aveti un stomac deranjat, evitati alimentele acide si sucurile carbogazoase.

- Alimente grase. Alimentele grase stimumeaza contractiile tractului digestiv, care fie incetinesc golirea stomacului inrautatind constipatia, fie accelereaza eliminarea fecalelor, cauzand diaree. Acest efect depinde de tipul de grasime consumata si de susceptibilitatea dumneavoastra de a suferi de diaree sau constipatie. Cu toate acestea, atunci cand va confruntati cu o criza de stomac, includeti in dieta dumneavoastra alimente mai putin grase, luati mese mici pe tot parcursul zilei. Evitati alimentele precum inghetata, untul, carnea rosie si branza, cel putin pentru o vreme.

- Alimente prajite. Problema cu alimentele prajite este aceeasi ca si in cazul alimentelor grase - se pot deplasa prea repede prin organism, nedigerate, cauzand diaree sau pot stationa prea mult in tractul digestiv, provocand constipatie. Multe alimente prajite sunt sarace in fibre si sunt mai greu de digerat. Daca va confruntati cu diaree sau constipatie este indicat sa excludeti temporar alimentele prajite.

- Alimente procesate. Daca sunteti constipati, evitati alimentele prelucrate, deoarece majoritatea dintre acestea nu contin fibre care sa ajute la reglarea tranzitului intestinal.

De asemenea, alimentele procesate au in compozitie coloranti artificiali si conservanti, iar persoanele cu alergii si sensibilitate la acesti aditivi vor avea probleme digestive si mai serioase. Retineti ca unele alimente prelucrate contin lactoza, care poate inrautati unele simptome digestive deja prezente.

- Indulcitori artificiali. Principalul indulcitor artificial asociat cu problemele digestive este sorbitolul. Acesta este un tip de indulcitor dificil de digerat si se gaseste in mod natural in unele fructe, inclusiv mere, prune si piersici si este utilizat pentru a indulci guma de mestecat si alte alimente dietetice.

Odata ajuns in intestinul gros, sorbitolul poate cauza flatulenta si diaree. Daca suferiti de diaree, cititi cu atentie eticheta produselor cumparate, astfel incat sa le puteti evita pe cele care contin sorbitol.

- Alcool. Daca aveti simptome de greata, ultimul lucru de care eveti nevoie este o bautura alcoolica. Alcoolul va inrautati starea de greata. Si din punct de vedere nutritiv, alcoolul este nul. Acesta nu contine proteine, vitamine, nutrienti sau carbohidrati "buni". Alcoolul este toxic pentru mucoasa stomacala si modifica metabolismul ficatului. Consumul excesiv de alcool poate cauza indigestie, printre alte probleme de sanatate. Moderatia este cheia.

- Cafeina. Cafeina stimuleaza motilitatea tractului digestiv, iar consumul excesiv de cafeina poate cauza diaree. Deci, daca suferiti deja de diaree, cafeina va agrava aceste simptome. Expertii semnaleaza, de asemenea, sa nu se opteze pentru cafeaua decofeinizata, deoarece chiar si acest tip de cafea contine totusi, o anumita cantiate de cafeina.

Daca aveti probleme digestive este recomandat sa eliminati din dieta zilnica ceaiurile, sucurile si alte surse de cofeina, macar pana cand simptomele de indigestie se estompeaza.

- Dulce sau sarat. Organismul poate avea dificultati in a digera aliementele care sunt excesiv de sarate sau dulci. Cand suferiti de probleme digestive ar trebui sa optati pentru alimente cu gust moderat si care sunt mai usor de digerat. De exemplu, unele persoane sunt afectate de nivelurile crescute de zahar, mai ales atunci cand manifesta greata. Ciocolata este unul dintre alimentele care pot agrava tulburarile digestive, inclusiv arsurile stomacale sau boala de reflux gastroesofagian.

- Alimente refrigerate. Multe alimente refrigerate pot inrautati simptomele de indigestie. Acestea includ mai ales produsele alimentare care au un termen de garantie destul de scurt, inclusiv oua, lactate sau carne. Bacteriile, cum ar fi Salmonela si E. coli pot infecta alimentele care nu sunt manipulate corect.

Consumul de alimente contaminate poate provoca sau agrava tulburarile digestive, cum ar fi diareea sau varsaturile. In plus, unele bacterii pot cauza toxiinfectii alimentare grave, cu simptome care includ dureri musculare, crampe abdominale si oboseala. Toxiinfectiile alimentare pot pune in pericol viata unei persoane si necesita atentie medicala de urgenta.


Citeste si despre:

9 alimente recomandate cand aveti gripa 10 pericole alimentare Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Aditivii periculosi din alimente Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alimente bogate in antioxidanti Cum va puteti tine poftele alimentare sub control Alimente recomandate pentru un somn linistit Alimentele organice mai bune pentru sanatate Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase