Anumite alimente nu au nevoie sa fie pastrate la frigider, chiar daca in casa temperatura este ridicata. Astfel, rosiile, cartofii, bananele, busuiocul nu ar trebui tinute in frigider. Frigul poate modifica "structura" unui aliment, deteriorandu-i textura, consistenta si gustul.
Pentru evitarea greselilor trebuie retinuta o regula simpla - alimentele care nu sunt pastrate la rece in supermarketuri nu ar trebui sa fie pastrate astfel nici acasa.
Rosiile. Este un mit faptul ca rosiile care sunt tinute la rece se vor pastra mai mult timp. In frigider, acestea isi vor pierde gustul si vor deveni fainoase, moi, zemoase.
Rosiile trebuie pastrate in casa si consumate inainte de a deveni moi, la cel mult 5 zile dupa ce au fost culese.
Painea. Daca va fi tinuta la frigider se va usca, intari si nu va fi mai fi suficient de frageda. Pentru a-i prelungi durata de valabilitate, aceasta poate sa fie pusa intr-o punga de hartie sau intr-o cutie din lemn si pastrata intr-un dulap, ferita de lumina soarelui.
Ciocolata. Atunci cand este tinuta la frigider, ciocolata va avea o pojghita fina, alba, intrucat grasimea ei iese la suprafata.
Se va putea consuma in continuare, doar ca isi va pierde din gust. Ciocolata se pastreaza la temperatura camerei, dar ferita de soare si de caldura.
Castravetii. La contactul cu temperatura scazuta din frigider, coaja castravetilor se va inmuia si acestia isi vor pierde gustul. Cel mai bine este sa-i depozitati intr-o ladita, intr-un dulap, feriti de lumina.
Busuiocul. Aceasta planta daca va fi tinuta la frigider va absorbi toate mirosurile si isi va pierde gustul. Busuiocul se pastreaza cel mai bine intr-o camara intunecata, in loc racoros.
Acelasi lucru este valabil si in cazul patrunjelului verde. Nu este recomandat sa fie pastrat in frigider, deoarece se va usca si-si va pierde din proprietati. Cel mai bine se pastreaza intr-un pahar cu apa.
Cartofii. Acestia se depoziteaza in casa si timp de cateva saptamani isi vor pastra proprietatile. Nu este recomandat sa fie stocati in frigider, intrucat amidonul se transforma in zahar, fapt ce duce la alterarea gustului si a texturii. Totusi, cartofii noi pot fi tinuti doua zile la frigider.
Ceapa. Daca va fi pastrata la rece se va inmuia si in cateva zile va mucegai. Cel mai bine se depoziteaza in casa, ferita de lumina. Acelasi lucru este valabil si pentru usturoi. Acesta trebuie pastrat in saculeti din panza de bumbac.
Cafeaua. Daca va fi tinuta la temperaturi scazute isi va pierde din aroma si din gust, absorbind, in acelasi timp, mirosurile din frigider. Cafeaua trebuie pastrata obligatoriu intr-o cutie inchisa ermetic.
Pepenii. Un pepene rece este foarte gustos si racoritor, dar gustul sau va fi si mai intens daca nu va fi tinut la frigider.
Pentru a pastra toata savoarea acestui fruct este bine sa fie lasat afara sau la temperatura camerei, in felul acesta pepenele isi va mentine gustul dulce si toate calitatile antioxidante.
Bananele. Acestea sub nicio forma nu trebuie sa fie pastrate la frigider nu numai pentru ca li se altereaza gustul, dar si pentru ca se vor innegri imediat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.