Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare.
- Spalati-va des pe maini;
- Spalati cu mare atentie fructele si legumele;
- Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior);
- Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie;
- Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe.
Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina.
O cura de fructe si legume, ne va face sa ne simtim sanatosi si energizati.
1. Pepenele verde
Contine o cantitate mare de apa, ceea ce ne va mentine hidratati in zilele toride;
Este bogat in fibre dietetice. Acest lucru ajuta la mentinerea colonului curat, contribuind la curatarea corpului.
Contine glutation care ajuta la imbunatatirea functiei ficatului. Glutationul, este cel mai puternic agent antioxidant si detoxifiant al organismului.
Este o sursa buna de potasiu. Potasiul echilibreaza cantitatile mari de sodiu din dietele noastre, si va ajuta rinichii sa functioneze mai bine.
1 cana de pepene verde are doar 47 de calorii. Acest lucru este excelent pentru pierderea in greutate.
2. Rosiile
Acestea sunt bogate in licopen, un puternic antioxidant si contin o cantitate apreciabila de apa si fibre.
3. Castravetii
Au un continut mare de apa, ceea ce asigura o buna hidratare, iar prin cresterea cantitatii de urina ajuta organismul sa elimine o parte din toxine.
O jumatate de cana de castraveti felii are doar 8 calorii.
4. Lamaia si alte citrice
Deoarece ph-ul acestora este acid, ele trebuie consumate cu prudenta, daca aveti gastrita sau ulcer.
Lamaia este un stimulent minunat pentru ficat si este un dizolvant al acidului uric.
Lamaile stimuleaza productia de bila prin acidul tartric pe care-l contin si ajuta la digestie, sunt o sursa de vitamina C, un puternic antioxidant. O lamaie stoarsa ofera aproximativ 21% din doza necesara zilnic. Ca si alte citrice - inclusiv portocale, grapefruit - lamaile sunt bogate in flavonoide. Acestia sunt compusi care ajuta la stimularea sanatatii si combaterea bolilor. Sucul de lamaie contine cantitati mari de citrat, numeroase studii au descoperit ca fructele citrice, inclusiv lamaia, pot creste nivelul de citrati in urina, ceea ce poate ajuta la tratarea calculilor renali.
5. Afinele si alte fructe de padure sunt unele dintre cele mai recomandate alimente.
Au un indice glicemic scazut fiind ideale pentru diabetici;
Sunt bogate in flavonoide (antocianina) care au rol de reducere a radicalilor liberi, protejand organismul de boli cronice precum: diabet, boli cardiovasculare, cancer.
1 ceasca de afine asigura 24% din doza zilnica recomandata de vitamina C.
6. Avocado
Are un continut mare de glutation, care ajuta ficatul la detoxifierea substantelor chimice sintetice.
Poate, de asemenea, scadea colesterolul si dilata vasele de sange, blocand in acelasi timp toxicitatea care distruge arterele.
7. Iaurtul este ideal vara, fiind bogat in proteine, dar si o sursa de bacterii sanatoase.
8. Salata verde, baby spanac, rucola, morcovii si ardeii sunt deasemeni alimente care nu ar trebui sa ne lipseasca de pe masa vara. Aceste alimente colorate contin carotenoizi, pe care organismul ii transforma in vitamina A, protejand pielea de daunele solare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.