Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti

Publicat: 26 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Ce este interventia chirurgicala realizata la nivelul sinusurilor


Urmatoarele informatii vor fi furnizate pentru a ajuta persoanele care se pregatesc pentru o operatie a sinusurilor sa inteleaga mai bine care sunt beneficiile asociate, riscurile si complicatiile. Interventia chirurgicala la nivelul sinusurilor implica indepartarea precisa a tesuturilor bolnave (mucoasei inflamate) ale sinusurilor, eliberarea si drenarea canalelor, prin crearea unei alte cai prin care secretiile infectate se vor scurge din cavitatile sinusurilor.

In cele mai multe dintre situatii, interventia va fi endoscopica. Aceasta procedura permite o mai buna si precisa vizualizare a zonei afectate fara a fi nevoie de alte incizii externe. Ca urmare, vor exista mai putine umflaturi, sangerari, disconfort si refacerea va fi mai rapida.

Interventia chirugicala asupra sinusurilor, spre deosebire de alte tipuri de operatii in care o parte din organul sau tesutul bolnav este indepartat implica crearea altei cai de comunicare la nivelul sinusurilor fata de cele deja existente, alaturi de indepartarea mucoasei inflamate si de eliminarea mucozitatilor purulente. Trebuie subliniat ca ingrijirea post-operatore este la fel de importanta ca si operatie in sine.

Una din cele mai frecvente cauze de esec ale aceste proceduri o constituie ingrijirea post-operatorie si nerespectarea regulilor pe care le implica procesul de recuperare. Medicul este cel care va face operatia, dar pacientul trebuie sa-si asume responsabilitatea unei ingrijiri adecvate.

Urmatoarele sfaturi au rolul de a ajuta pacientii pentru ca starea acestora sa evolueze dupa interventia chirurgicala cat mai repede si usor posibil si sa previna complicatiile.

Care sunt riscurile si complicatiile interventiei chirurgicale realizate la nivelul sinusurilor?

In literatura medicala au fost raportate mai multe complicatii in urma operatiilor executate in zona sinusurilor. Desigur, aceasta lista nu este, totusi, completa si are doar rolul de a informa pacientul pentru a-l face mai constient si de a-i furniza informatii cu privire la potentialele aspecte la chirurgiei sinusurilor. Printre acestea se enumera:

- esec in procesul eliminarii mucozitatilor infectate ale sinusurilor sau recurenta problemelor sinusurilor si/sau polipilor.

- sangerare - in situatii foarte rare ar putea fi necesara transfuzia. Pacientii au dreptul si ar trebui sa aleaga sau sa desemneze un donator de sange (in avans) in cazul in care ar putea fi necesara o transfuzie de urgenta. Pacientii trebuie incurajati sa se consulte cu meidcul cu privire la aceasta problema daca sunt interesati.

- necesitatea drenajului cronic nazal sau uscaciune excesiva sau formarea de cruste la nivelul nasului

- necesitatea unei noi interventii chirurgicale, mai invaziva decat cea anterioara

- necesitatea investigarii alergologice si tratamente in aceasta directie. Chirurgia nu vindeca si nici nu este un substitut pentru controlul si tratarea alergiilor.

- imposibilitarea de a ameliora sau de a trata boli respiratorii care se manifesta concomitent, cum ar fi, de exemplu: astmul, bronsita sau tusea cronica.

- esec in a trata durerile de cap asociate sinuzitei, de exemplu. Cauza exacta a durerilor de cap poate fi dificil de diagnosticat si paote avea mai multe cauze diferite. In acest sens, pacientul sau medicul poate solicita consultarea unui alt specialist, cum ar fi un neurolog.

- lezarea ochiului si a structurilor sale asociate

- leziuni la baza craniului, abces cerebral sau scurgeri de lichid spinal

- senzatia permanenta de amorteala a partii de sus a maxilarului, boltii palatine sau a fetei.

- obstructie nazala cauzata de interventia neadecvata pentru controlul infectiei sau tratamentul polipilor

- durere prelungita, vindecare dificila si necesitatea spitalizarii

- dificultati in procesul de refacere, afectarea gustului sau a mirosului.

Ce se intampla inainte de interventia chirurgicala asupra sinusurilor?

In cele mai multe dintre situatii operatie se face fie intr-un ambulatoriu fie intr-un spital. In ambele situatii ar trebui furnizate facilitati de ingrijire de calitate fara ca internarea timp de doar o noapte sa reprezine un inconvenient. Anestezistul va revizui istoricul medical al pacientului inainte de operatie si va monitoriza pacientul pe parcursul intregii proceduri.

In cazul in care medicul a solicitat investigatii pre-operatorii, pacientul trebuie sa ia masurile necesare pentru realizarea acestora, cu cateva zile in avans, pentru a putea pune la dispozitia medicului toate rezultatele, la spital in ziua interventiei chirurgicale.

Recomandabil ar fi ca in prima noapte dupa operatie, sa fie prezent, alaturi de pacient, o ruda sau un prieten apropiat. Dupa interventia chirurgicala, medicul va recomanda, de obicei pacientului sa faca irigatii cu solutie salina. Exista diferite moduri de a iriga sinusurile, in functie de tipul operatiei care va fi efectuata, chirurgul va recomanda pacientului cea mai buna metoda pentru realizarea acestui lucru.

In general, pacientii care vor suferi o interventie chirurgicala asupra sinusurilor nu ar trebui sa utilizeze aspirina sau orice produs care contine acid acetilsalicilic, termen de 10 zile de la data la care a avut loc interventia chirurgicala. Nu ar trebui sa fie administrate nici medicamente antiinflamatorii nesteoridiene, o perioada de 7 zile de la data interventiei chirurgicale.

Multe dintre produsele eliberate fara prescriptie medicala contin ambele substante. Daca pacientul are vreo nelamurire, trebuie sa verifice cu atentie toate medicamentele si sa ceara sfatul medicului care a prescris medicamentul sau farmacistului. In functie de interventia chirurgicala planificata, chirurgul poate recomanda evitarea unor astfel de substante medicamentoase pe o perioada mai lunga de timp.

Este permisa folosirea acetaminofenului. De obicei, specialistul va elibera doar cu reteta calmantele post-operatorii (la vizita preoperatorie ar trebui sa se discute cu medicul toate aceste aspecte). De cele mai multe ori, inainte de operatie, pacientilor li se interzice sa bea sau sa manance ceva cu opt ore inainte de momentul interventiei chirurgicale: nu se vor consuma nici macar apa, bomboane sau guma de mestecat.

Fumatorii ar trebui sa faca eforturi sa renunte la fumat sau sa reduca numarul de tigarilor cu cateva zile inainte de interventia chirurgicala, in masura in care acest lucru este posibil. Scopul este reducerea timpului de recuperare postoperatorie si a sangerarii.Daca o persoana nu se simte bine si are febra cu o zi inainte de operatie, chirurgul ar trebui informat.

In cazul in care pacientul se trezeste bolnav in ziua interventiei chirurgicale, ar putea, totusi, sa beneficieze de interventia chirurgicala (dar acest lucru va fi decis de catre chirurg si medicul anestezis).

Pregatirea pentru interventie

Este important ca pacientul sa ii poata furniza medicului toate actele medicale si rezultele analizelor care ii sunt necesare medicului inainte de poperatie. Hainele purtate de bolnav trebuie sa fie largi si confortabile si sa poata fi indepartate cu usurinta (preferabil cu nasturi, fermoar, etc.).

Indicat ar fi sa nu se poarte in timpul operatiei bijuterii sau alte obiecte de valoare - inclusiv inele, cerceti, ceasuri, etc. Nu se vor folosi nici agrafe de par sau alte obiecte asemanatoare. Nu se va aplica make-up pe fata: aceasta va fi bine spalata cu apa si sapun. Nu se va utiliza nici un alt medicament cu exceptia celor pe care le-a recomandat chirurgul sau anestezistul.

De obicei, in sala pregatire preoperatorie, o asistenta medicala ii va pune pacientului o linie de perfuzie intravenoasa prin care i se va administra un medicament care il va ajuta sa se relaxeze.

Cum se va desfasura operatia asupra sinusurilor?

In sala de operatie, anestezisul va utiliza, de obice, un amestec de gaze si un medicament intravenos pentru ca pacientul sa poata dormi si ca anestezia sa se mentina la un nivel de siguranta si confort. In timpul procedurii, bolnavul va fi monitorizat continuu. Echipa chirurgicala va fi pregatita pentru orice urgenta.

In plus, fata de chirurg si anestezis, la operatie va asista si o asistenta medicala si un tehnician chirurg. Intreaga procedura poate dura cateva ore. Cand pacientul se va afla in siguranta in salonul de reanimare, chirurgul va veni apoi in sala de asteptare si va raspunde la intrebarile familiei sau prietenilor legate de modul in care a decurs operatia.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala la nivelul sinusurilor?

Dupa interventia chirugicala, pacientul va fi dus in salonul de reanimare unde starea sa generala va fi monitorizata. De obcei, pacientii pot merge acasa in aceeasi zi in care a avut loc operatia dupa ce si-au revenit complet din anestezie. Acest lucru, dureaza de obicei, cateva ore. Pacientii ar trebuie sa fie insotiti de un membru al familiei sau un prieten imediat dupa externare.

De asemenea, un adult responsabil ar trebui sa fie alaturi de pacient in prima noapte dupa operatie, pentru siguranta acestuia, in care s-ar declansa vreo problema post-chirurgicala. La sosirea la domiciliu de la spital, persoana care a suportat operatia ar trebui sa se odihneasca si sa doarma cu capul ridicat pe doua-trei perne.

Prin pastrarea ridicata a patului , edemul si inflamatia sinusurilor in urma interventiei chirurgicala pot fi minimizate. Pacientii se pot ridica din pat, pot merge asistati, la toaleta, dar ar trebui sa evite eforturile si tensionarea, fortarea in timpul scaunului deoarece acest lucru ar putea cauza sangerari in zona in care a avut loc interventia chirurgicala.

Daca persoana este constipata ar trebui sa utilizeze un dedurizator pentru scaun sau un laxativ. La unii pacienti poate fi vizibila umflarea nasului, a buzei superioare, a obrajilor sau in jurul ochilor, cateva zile dupa operatie. Inflamatia este normala si va disparea treptat. Pentru diminuarea acesteia se poate aplica gheata pe fata, nas si ochi. Acest lucru va contribui si la diminuarea edemului si a durerii postoperatorii.

Materialul congelat trebuie sa fie separat de piele printr-un prosop sau o bariera similara pentru a se evita orice lezare a pielii. Medicii recomanda ca gheata sa fie aplicata perioade de 15 minute, urmate de pauze de 15 minute pentru a se evita ranirea pielii.

Hemoragia moderata manifestata la nivelul nasului este normala si se va diminua treptat. Se vor aplica tampoane care vor colecta sangele care se vor schimba in momentul in care se vor murdari. Este un lucru normal ca aceste tampoane sa se imbibe cu sange si sa necesite inlocuirea lor la fiecare ora, in primele 24 de ore dupa operatie.

Este chiar recomandat ca inainte de interventia chirurgicala pacientul sa achizitioneze tifon steril in acest scop. Dupa cateva zile, probabil, utilizarea pansamentelor nu va mai fi necesara. Este interzisa utilizarea aspirinei sau a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene pentru ca acestea pot accentua sangerarea si ar putea contribui la vindecarea lenta a zonei supusa interventiei chirurgicale.

Indicat ar fi ca pacientul sa consume alimente de consistenta moale si dieta sa contina alimente usor de tolerat pana cand isi va reveni in totalitate dupa anestezie. Se vor evita lichidele fierbinti timp e mai multe zile. Chiar daca unora dintre pacienti le este foame imediat dupa interventia chirurgicala, cel mai bine este sa inceapa sa manance progresiv, pentru a preveni greata si varsaturile postoperatorii.

Ocazional, unele persoane pot manifesta varsaturi de cateva ori dupa operatie. Daca varsaturile persista, ar trebui sa contacteze medicul pentru prescrierea de tratament medicamentos. Este importat de subliniat ca o dieta sanatoasa si odihna grabesc procesul vindecarii. Pacientilor li se poate prescrie antibiotic dupa interventia chirurgicala si ar trebui sa intocmai, intreaga schema de tratament.

De asemenea, medicul poate recomanda si calmante pentru ameliorarea durerii. In acest caz, trebuie citit cu atentie prospectul medicamentului, intrucat pe perioada tratamentului ar putea fi interzis sa se conduca autovehicule. In unele situatii, doctorul ar putea indica administrarea de steroizi atat properator cat si/sau postoperator.

Este foarte importantca aceste substante sa se utilizeze conform retetei eliberate de specialist, si sa nu se intrerupa prematur, tratamentul. Steroizii au rolul de a grabi vindecarea. Daca pacientul are orice fel de intrebare sau manifesta reactii adverse la oricare dintre aceste medicamente, ar trebui sa consulte imediat medicul. Nu se vor folosi nici un alt medicament, eliberat fara prescriptie medicala cu exceptia celor recomandate de doctor.

In cat timp se va recupera un pacient dupa o interventie chirurgicala asupra sinusurilor?

In functie de tipul operatiei, recuperarea poate dura cateva zile (3-5 zile) pana cand pacientul va reveni complet la normal. Pacientii trebuie sa evite eforturile fizice care accelereaza bataile inimii sau cresc tensiunea arteriala: aerobic, ridicarea de greutati, alergarea sau alte activitati similare. De fapt, medicul chirurg trebuie sa-si dea acordul privind reluarea obiceiurilor normale.

Instructiuni generale pentru recuperare si ingrijire in cazul chirurgiei sinusurilor

In multe dintre cazuri, vor fi aplicate tampoane speciale in nas pentru controlarea sangerarii postoperatorii. Chirurgul ii va transmite pacientului cand trebuie sa revina la cabinetul medical pentru indepartarea acestora. Persoanele care au suferit interventia chirurgicala ar trebui sa fie insotiti la aceasta prima vizita, pentru cazul in care apar complicatii (hemoragii, etc.), iar inainte sa consume alimente usoare si sa nu utilizeze calmante in mod excesiv.

In plus, majoritatea pacientilor vor veni de mai multe ori la consult pentru ca medicul sa evalueze procesul vindecarii, sa elimine eventualele cruste si sa ii ofere alte indicatii pentru o recuperare cat mai rapida. Aceste vizite sunt foarte importante. In cadrul acestora, chirurgul poate folosi un edoscop (instrument care are la unul din capete o camera de luat vederi) pe care il va introduce in nas pentru a curata sinusurile si a efectua alte operatiuni.

Ingrijirea si tehnicile postoperatorii efectuate de catre chirurg sunt o parte importanta din asigurarea succesului interventiei chirurgicale pe termen lung. Dupa ce a fost eliminat tamponul din fosele nazale, se poate respira pe nas, dar ar trebui evitate loviturile locale si chiar stranutatul - tip de 7-10 zile pentru a se reduce posibilitatea declasarii sangerarii.

In cazul in care o persoana stranuta, trebuie sa incerce sa stranute, pe cat posibil, cu gura deschisa. Pacientul ar putea sa se astepte la prezenta unui sange de culoare deschisa, timp de mai multe zile. Daca sangerarea devine insemnata cantitativ, se va aplica gheata, iar pacientul se va odihni cat mai mult tip, cu putiinta cu capul ridicat, in timp ce aplica o presiune usoara pana la moderata asupra nasului.

Daca sangerarea continua, se va anunta medicul. Unul din cele mai importante lucruri pe care pacientii le pot face dupa interventia chirurgicala de acest gen sunt irigatiile nazale. Imediat dupa ce tampoanele nazale sunt eliminate, pacientii trebuie sa utilizeze un spray nazal cu solutie salina, de mai multe ori pe zi pentru prevenirea formarii crustelor in nas.

Medicul va specifica pacientului cand anume trebuie sa intrerupa utilizarea sprayului nazal si tot acesta va recomanda cel mai bun mod prin care vor fi irigate sinusurile. Pacientii ar trebui sa se reintoarca la scoala sau locul de munca doar cu acceptul medicului. De obicei, este necesara intreruperea activitatilor zilnice timp de cateva zile.

Trebuie evitat vorbitul excesiv, rasul, mestecarea indelungata a alimentelor, ridicarea de obiecte grele, lovirea nasului si aplicarea presiunii asupra acestuia (de aceea nu se vor purta nici ochelari o perioada de timp, pana cand durerea si umflaturile dispar - in schimb se pot purta lentile de contact daca pacientul nu prezinta iritatie sau nu are ochii inflamati).

Consumul de alcool si tutun trebui evitate, intrucat pot mentine inflamatia si extind procesul de vindecare. Fumul si praful pot irita nasul si chiar pot determina o infectie. In general, se poate folosi make up dupa operatie atata timp cat aplicarea acestuia se face cu blandete si moderatie. Pacientii trebuie sa isi spele dintii cu grija.

Inflamatia poate dura cateva saptamani, iar unele persoane pot simti o amorteala a maxilarului si a partilor interioare ale gurii timp de mai multe saptamani sau chiar luni. Pacientul ar trebui sa ramana in localitatea in care se afla spitalul unde a avut loc operatia, cel putin timp de 3 saptamani, pentru a fi ingrijit postoperatoriu, iar in cazul in care apar complicatii sa poata apela la chirurg pentru tratament.

Cand ar trebui informat medicul in legatura cu orice fel de complicatii postoperatorii?

Medicul trebuie solicitat atunci cand pacientul se afla in oricare din urmatoarele situatii:
- cand pacientul sangereaza abundent la nivelul nasului, iar hemoragia nu se amelioreaza nici daca este aplicata local presiune moderata, gheata sau cand este ridicat capul
- febra mai mare de 38.6 grade celsius care persista in ciuda cresterii aportului de lichide si administrarii de acetaminofen
- durere ascutita, persistenta sau dureri de cap care nu cedeaza indiferent de medicamentul pentru durere administrat.
- inflamatia sau roseata nasului sau a ochilor
- au loc scurgeri nazale (de lichid clar) in cantitati mari

Masuri de autoringrijire si prevenire a complicatiilor dupa interventia chirurgicala asupra sinusurilor

Este important pentru toti pacientii care sufera de boli cronice ale sinusurilor sa inteleaga ca sufera de o boala cronica. Interventia chirurgicala asupra sinusurilor va avea succes doar daca sunt tinute sub control eventualele complicatii cat si disconfortul provocat de boala cronica. Foarte imporante sunt urmatoarele trei aspecte:

- sporirea umiditatii - pastrarea sinusurilor umede, determina subtierea mucusului, iar fludidizarea mucusului permite scurgerea sa cu rapiditate din sinusuri. Se va utiliza un umidificator, se vor bea multe lichide si se vor evita substante ca alcoolul, cofeina si fumul care usuca mucoasa sinusurilor. De asemenea se vor utiliza substante saline pentru irigare.

- evitarea alergenilor - unele persoane ar trebui sa poarte o masca atunci cand fac curat si se expun la praf. Recomandabil ar fi frecventeze locuri in care nu se fumeaza. Se va evita expunerea la polent in timpul perioadei de alergii sezoniere.

- prevenirea racelilor - se va prevenirea contactarea racelilor si a gripei ori de cate ori este posibil. Este recomandabil ca fiecare persoana sa se vaccineze anual impotriva gripei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880
Email
Clinici
recomandate

Citeste si despre:

Deviatia de sept Solutii naturale pentru parazitoze Infectiile sanului - mastitele