Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura

Actualizat: 16 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ameliorarea durerii artritice nu trebuie sa presupuna intotdeauna administrarea de medicamente peste medicamente. Ele sunt, intr-adevar foarte eficiente in atenuarea durerilor intense, cronice, care scad foarte mult calitatea vietii pacientului. Insa au, la randul lor, numeroase efecte adverse, care le pot limita foarte mult utilizarea. Iar aceste efecte adverse sunt cu atat mai importante cu cat tratamentul analgezic al unui pacient cu artrita este, in general, efectuat pe termen lung. Terapiile complementare ofera insa si o alta alternativa, iar acupunctura pare a fi una din cele mai sigure. Ea reprezinta, intr-adevar, o alternativa eficienta la analgetice si steroizi, specialistii recomandand-o ca pe un adjuvant important al schemelor terapeutice clasice.

Care sunt principiile acupuncturii?

Medicii chinezi considerau ca bolile nu erau decat expresia unor dezechilibre energetice prin care trecea, din cand in cand, organismul. Acupunctura isi propunea sa restabileasca acest echilibru perturbat si astfel sa redea armonia intregului corp. Acest lucru se realiza prin plasarea unor ace foarte subtiri, la diverse profunzimi, de-a lungul unor linii energetice numite meridiane. Meridianele principale, in numar de 14, sunt cele prin care circula energia vietii, Chi, iar stimularea lor ajuta organismul sa invinga boala.

Acupunctura poate ameliora durerile si prin stimularea eliberarii unor substante endogene, numite endorfine. Acestea au o eficienta similara analgezicelor, insa nu au reactii adverse, fiind produse de catre organism. Foarte multe din punctele stimulate in cadrul acupuncturii sunt localizate in apropierea unor terminatii nervoase. In urma stimularii, apare un impuls la nivelul nervului care se va traduce printr-o senzatie de durere surda sau tensiune musculara. De la nivelul muschiului respectiv va pleca apoi un semnal catre sistemul nervos central (maduva spinala si creier), ceea ce va determina eliberarea endorfinelor, produsi similari morfinei.

Endorfinele sunt eliberate in organism ori de cate ori trecem prin situatii stresante, suferim dureri fizice intense, astfel incat aceste sentimente si dureri sa fie ameliorate. In aceasta situatie particulara (stimularea eliberarii prin acupunctura), endorfinele, alaturi de alti neurotransmitatori (substante chimice, produse de catre organism, care modifica impulsurile nervoase), pot bloca transmiterea durerii din periferie catre centru. Durerea este tratata prin acupunctura introducand ace in punctele dureroase numite “ashi”, unde se presupune ca a fost blocata si a stagnat Chi. Prin stimularea zonelor de blocaj se poate reda continuitatea circulatiei energiei vietii prin organism.

Ce afectiuni raspund la acupunctura?

Desi nu trebuie privita ca un tratament universal si nici ca un tratament cu potential curativ, acupunctura ramane o alternativa terapeutica foarte eficienta pentru numeroase afectiuni medicale. Specialistii au investigat in ce boli poate fi recomandata acupunctura si au descoperit aproape 30 de suferinte care pot beneficia de beneficiile ei.

Printre acestea se numara:
- Dureri cronice, cum este cazul migrenelor, durerilor lombare, mialgiilor, crampelor menstruale;
- Artrita, artroza, fibromialgia, dureri din herpes zoster, nevralgii;
- Fasciita plantara;
- Dermatoze;
- Spasme musculare, contracturi, ticuri;
- Parestezii;
- Sechele ale accidentelor vasculare cerebrale;
- Contuzii, luxatii;
- Anxietate, frica, stari de panica;
- Palpitatii, tahicardie sinusala;
- Sindromul de tunel carpian;
- Colita, colon spastic, retentie sau incontinenta urinara.
In plus, acupunctura a fost folosita cu succes si ca metoda adjuvanta in tratatmentul obezitatii, al abstinentei la fumat sau droguri. Se pare ca ea poate stimula functionarea sistemului imun, crescand astfel capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor, si agresiunilor din mediul extern.

De retinut!
Chiar daca specialistii o recomanda, tot ei sunt cei ce insista asupra unui aspect: acupunctura este eficienta ca tratament auxiliar, adjuvant, si nu ca unica forma terapeutica. Ea nu poate vindeca boli, ci doar le face mai usor de suportat. Afectiunile cronice, grave trebuie tratate doar conform recomandarilor unui medic specialist. In cazul in care pacientul doreste sa afle si despre posibilitatea de a include acupunctura in terapie, trebuie sa ii comunice aceasta dorinta medicului. Acupunctura trebuie efectuata in combinatie cu un tratament farmacologic, special adresat bolii de baza.

Ce se intampla in cursul unei sedinte de acupunctura?

Specialistul care va efectua sedintele de acupunctura, acupuncturistul, va invita pacientul sa se aseze pe masa, intr-o anumita pozitie. Anterior inceperii sedintei, specialistul va realiza o “anamneza” pacientului. Aceasta este mai mult o discutie libera, in care pacientul ii spune exact ce il supara, care sunt problememele medicale de fond si care este tratamentul administrat in acel moment. In functie de problemele identificate, acupuncturistul va decide asupra caror meridiane trebuie intervenit, si va ruga pacientul sa se pozitioneze pe masa intr-un anumit fel.

Zona care va fi intepata va fi curatata cu alcool sanitar astfel incat sa fie gata pentru un nou pacient, fie vor fi folosite ace de unica folosinta, pentru a nu exista complicatii infectioase.
Numarul acelor variaza in functie de problema fiecarui pacient, ca si profunzimea la care vor fi introduse. Dupa ce au fost introduse, acele vor fi lasate cateva minut, pana la o ora. In timpul sedintei acele vor fi miscate, incarcate cu energie electrica, sau incalzite, pentru a creste eficienta tratamentului.

Cand se aplica o stimulare electrica acelor, pacientul simte de regula o usoara furnicatura. Daca intensitatea acesteia este prea crescuta, pacientul ii poate comunica acest lucru acupuncturistului, si acesta va diminua intensitatea stimulului. In cadrul unui tratament complet, acesta fiind alcatuit din mai multe sedinte, acupuncturistul va folosi diverse modalitati de stimulare a punctelor manipulate, va folosi diverse tipuri de ace si energii de stimulare. Combinarea acestora va determina in final stimularea unor noi si noi surse vindecatoare din interiorul organismului pacientului. Astfel, raspunsul terapeutic va fi mult mai intens.

Acupunctura doare?

Acupunctura nu doare, insa pacientul poate simti introducerea acului ca pe o senzatie de usor disconfort. Cu cat acul va fi introdus mai profund, cu atat si disconfortul se poate accentua. Daca insa acupuncturistul are experienta, tehnica este mai degraba relaxanta, decat incomoda. Pacientii au asemanat senzatia simtita la introducerea acului cu cea aparuta la o injectie intradermica (nu intravenoasa, sau intramusculara). Acul de acupunctura este mai subtire chiar si decat un ac pentru injectii intradermice, deci si durerea va fi net inferioara aceleia. In timpul stimularii acelor, pacientul poate resimti furnicaturi, sau o senzatie de tensiune locala.

Acupunctura este sigura pentru sanatate?

Da. Acupunctura este una din cele mai sigure metode alternative si complementare de tratament, atata timp cat acele sunt dezinfectate cu maxima rigurozitate. Riscul de aparitie al unor infectii, transmise de la pacient la pacient este unul real, si de aceea acupuncturistii trebuie sa aiba grija, ca dupa fiecare pacient sa sterilizeze acele. Cand tratamentul este efectuat de catre un specialist bine pregatit, cu experienta si cu simt de raspundere, acupunctura este foarte rar insotita de complicatii, si acelea fiind minore.

Care sunt avantajele acupuncturii?

Acupunctura este lipsita de reactii adverse. Daca ne gandim la acupunctura ca un analgetic destinat pacientilor cu artrita, acesta este, poate, cel mai mare avantaj al procedurii. Regimul terapeutic al pacientilor cu artrita este foarte incarcat de medicamente ce au numeroase efecte adverse ce influenteaza negativ calitatea vietii. Analgezicele recomandate in astfel de cazuri pot duce in timp la aparitia simptomelor gastrointestinale, in special gastrita si chiar ulcer si hemoragii digestive, dar si dezvoltarea rezistentei fata de efectul terapeutic, ceea ce adesea inseamna cresterea progresiva a dozei. Acupunctura este o varianta ce permite pacientului sa renunte, cel putin periodic, la analgezice. Efectele ei pot fi monitorizate imediat si terapia poate fi modificata ori de cate ori este nevoie, chiar in timpul sedintelor.

Cat de des se pot face sedintele de acupunctura?

Frecventa sedintelor terapeutice variaza de la pacient la pacient, in principal in functie de severitatea bolii si de raspunsul la acupunctura. Pacientii nu trebuie insa sa se astepte ca durerile sa se amelioreze dupa doar cateva sedinte. De obicei, sunt recomandate in cadrul unui program, doua sedinte pe saptamana, timp de 5 saptamani. In cazul durerilor artritice, pot fi necesare chiar si 5 - 10 programe terapeutice pana cand apare o ameliorare semnificativa a simptomelor.

Se recomanda odihna dupa fiecare sedinta

La primele sedinte de tratament specialistii recomada pacientilor sa vina insotiti, pentru a avea cine sa ii duca in siguranta acasa. Aceasta recomandare se datoreaza faptului ca acupunctura are un efect foarte calmant, pacientul fiind intr-o stare similara sedarii, ceea ce nu ii va permite sa conduca sau sa mearga neinsotit.

De retinut!
Specialistii avertizeaza: indiferent cat de bine va simtit dupa sedintele de terapie, nu trebuie sa va suprasolicitati, nu trebuie sa muncitit mai mult si in nici un caz nu trebuie sa renuntati la tratamentul de specilitate recomandat de care medicul curant. Dupa primele sedinte de acupunctura, ar trebui chiar sa incercati sa va domoliti activitatea, pentru a permite organismului sa isi revina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Durerile specifice diferitelor grupe de varsta Artrita reumatoida Durerea cronica Tratamentul durerii Durerile cervicale Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Principalele cauze ale durerilor cronice si tratamentele necesare Durerea cronica cauze, simptome si metode de control Tot ce trebuie stiut despre artrita idiopatica juvenila Artrita juvenila reumatoida Acupunctura - o optiune terapeutica
Cere sfatul medicului ×