Ce spune urina despre sanatatea ta?

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stim ca suna ciudat, dar vizitele la toaleta pot spune multe despre sanatatea ta. Frecventa lor, culoarea, mirosul si cantitatea urinei te anunta daca e ceva in neregula cu organismul.

Compozitia urinei iti poate spune foarte multe despre corpul tau, de exemplu daca ai diabet, infectii urinare, daca esti insarcinata sau ce medicamente ai luat. Din pacate, urina se poate analiza doar in laborator, dar daca esti atenta la anumite aspecte poti si tu sa-ti dai seama cum stai cu sanatatea.

Nu e musai sa analizezi de fiecare data ce ai lasat in toaleta, dar nu strica sa arunci un ochi din cand in cand ca sa poti observa schimbarile importante.

Ce spune culoarea urinei?

In general, culoarea urinei nu spune mai nimic, pentru ca ea difera de la o ora la alta in functie de cata apa ai baut. Daca urina e foarte deschisa, aproape incolora, asta nu inseamna decat ca e diluata, adica ai baut multa apa sau alte lichide. Vei merge la toaleta ceva mai des, dar in rest n-ai de ce sa-ti faci griji.

Cu urina inchisa la culoare, lucrurile sunt putin mai complicate. In general, urina de culoarea ceaiului inseamna o usoara deshidratare. Este normal daca ai facut un efort intens sau daca e cald si transpiri, daca ti-a fost sete si nu ai putut bea apa sau in alte situatii care produc usoara deshidratare. In mod normal, urina ar trebui sa revina la culoarea normala dupa ce bei cateva pahare de apa.

Daca nu se intampla asta, e posibil ca nuanta sa fie mai inchisa din cauza sangelui. Evident, cand urina este rosie sau rozalie, te gandesti imediat ca ar putea contine sange, insa aceeasi explicatie este posibila in cazul urinei inchise la culoare.

Daca sangele provine din partea superioara a tractului urinar, el va fi mai inchis la culoare si probabil mai greu de observat. Ar trebui sa consulti medicul daca urina ramane maronie si cand esti bine hidratata.

De ce urina devine verde?

Nu mai trebuie spus ca urina rozalie sau rosie inseamna o vizita de urgenta la medic. Nu trebuie sa te sperii pentru ca in general cauzele sunt cele usor de banuit, de exemplu o infectie urinara sau un calcul renal, insa controlul este obligatoriu pentru ca exista si pericolul unui cancer.

In afara de culorile deja mentionate, este posibil sa observi la un moment dat si altele, mult mai ciudate.

Explicatia este simpla: medicamentele, vitaminele si alimentele contin substante care o pot colora.

De exemplu, daca iei vitamine din grupul B, in special betacaroten, urina devine de un galben intens, auriu, iar daca mananci mult asparagus s-ar putea sa vezi ca lasi in toaleta ceva verde.

Mirosul dulce, semn de diabet

Ca si culoarea, mirosul urinei se schimba in functie de apa bauta si de alimentele consumate. Urina concentrata are un miros puternic, pe cand cea diluata, pe care o elimini cand esti bine hidratata, nu miroase mai deloc.


Citeste si despre:

Ce dezvaluie urina despre sanatatea dumneavoastra Ce spun picioarele despre sanatatea ta? Afla ce afectiuni iti pot semnala! Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta Ce spune parul despre sanatatea ta. Afla cand trebuie sa te alarmezi Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Viata bate filmul! Urmareste „Nephro”, un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Zvonuri despre sanatate: mit si adevar 8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Informatii de baza despre sanatatea sexuala Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei