Pacientii cu apnee obstructiva de somn prezinta leziuni silentioase de infarct cerebral

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui grup de cercetatori medicali din Japonia, pacientii cu apnee de somn cu forma oderata de boala pana la severa au un nivel mai mare al markerilor de inflamatie care au rol de precursori in boala arteriala coronara, ca si leziunile asociate cu infarctul cerebral silentios, au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Dr Kenji Minoguchi, de la Univeritatea de Medicina Showa din Tokyo, impreuna cu colaboratorii sai au studiat infarctul cerebral silentios, moartea tesutului cerebral ca urmarea a lipsei de sange, asupra a 50 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn obstructiva.
De asemenea, cercetatorii au examinat efectele a 3 luni de tratament pe cale nazala cu oxigen cu presiune pozitiva continua asupra nivelurilor serice ale markerului de inflamatie la 24 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn in forma moderata pana la severa.
Conform autorilor aparitia accidentelor vasculare la pacientii cu apnee de somn este probabil precedata de boala cerebrovasculara subclinica sau de infarct cerebral silentios care este depistat prin rezonanta magnetica nucleara.
"Procentul cazurilor de infarct cerebral silentios la pacientii cu apnee de somn in forma moderata pana la severa de 25% a fost mai mare decat in cazul subiectilor de control obezi care au fost in procent de 6,7%”, a afirmat Dr. Minoguchi.

Cercetatorii au remarcat faptul ca boala cardiovasculara este frecvent caracterizata de prezenta de raspunsuri inflamatorii care pot amplifica activarea plachetara si pot mari prevalenta infarctului cerebral silentios.


Citeste si despre:

Leziunile traumatice craniocerebrale (Comotia cerebrala) Craniotomia cu pacientul treaz Nevralgia Arnold Fenomenul Tullio Ce trebuie sa stiti despre opistotonus Politraumatismele Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Cloralhidrat Somnul si parasomniile Tulburarile de somn Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este privarea de somn Ce cauzeaza tulburarile de somn? Tulburari de somn periculoase Importanta somnului pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor