Deviatia de sept - cauze, simptome, tratament

Actualizat: 05 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este deviatia de sept


Deviatia de sept este conditia potrivit careia septul nazal este deplasat spre sanga sau spre dreapta. Septul separa cavitatile (fosele) nazale; ideal ar fi ca acesta sa fie situat in centrul nasului, si sa separe in mod egal cele doua parti. Aproximativ 80% dintre oameni prezinta un sept nazal deplasat, fapt ce diminueaza pasajul nazal.

Cand o deviatie de sept este severa poate obstructiona una dintre fosele nazale, reducandu-se cantitatea de aer necesara procesului respiratiei. Rezultatul consta in dificultate de respiratie, congestie nazala, sangerare nazala si infectii ale sinusurilor. Deviatia de sept poate fi prezenta de la nastere, insa majoritatea cazurilor apar in urma unui traumatism. In prima faza, tratamentul obstructiei nazale presupune administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor, ulterior se recurge la corectarea deviatiei de sept prin interventie chirurgicala.

Simptome

Daca deviatia de sept este minora exista posibilitatea ca pacientul sa nu manifeste niciun simptom, dar daca deviatia este severa pacientul va manifesta unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
• Obstructia uneia sau a ambelor fose nazale - cauzeaza insuficienta respiratorie si se manifesta mai pregnant cand pacientul sufera de raceala, de o infectie a tractului respirator superior sau alergii care determina inflamatia si ingustarea foselor nazale.
• Congestia nazala - cauzeaza rinoree.
Sangerarile nazale - suprafata septului nazal poate deveni uscata, favorizand sangerarile nazale.
• Infectii frecvente sau recurente ale sinusurilor - pot fi rezultatul mucozitatilor blocate in cavitatile sinusale, determinand adesea dureri faciale si dureri de cap.
• Respiratie zgomotoasa in timpul somnului - apare frecvent la sugari si la copiii cu deviatie de sept.

Cauze

- Deviatia de sept poate fi prezenta inca de la nastere, mai exact apare in timpul dezvoltarii fetale si se poate observa dupa nastere.
- Traumatisme ale nasului - frecvent deviatia de sept apare in urma unui traumatism care deplaseaza septul nazal din pozitia initiala. La sugari, un astfel de traumatism poate aparea in timpul nasterii.

Factori de risc

Deviatia de sept este prezenta de la nastere sau este provocata de accidentari.
Factorii de risc includ:
- practicarea sporturilor de contact;
- nepurtarea centurii de siguranta in timpul circulatiei cu un autovehicul.

Complicatii

Deviatie grava de sept poate provoca:
- Infectii cronice ale sinusurilor;
- Congestie nazala si secretii retronazale;
- Epistaxis sau sangerare nazala;
- Dureri faciale si dureri de cap.

Pregatirea pentru consultatie

Consultati medicul daca va aflati in oricare din urmatoarele situatii:
- Manifestati infectii recurente ale sinusurilor;
- Suferiti de sangerari nazale frecvente;
- Aveti o nara blocata care nu raspunde la tratament, nici dupa doua-trei saptamani.

Primul pas este consultarea medicului de familie sau a unui medic generalist. Intrucat consultatia poate dura foarte putin timp este bine sa fiti pregatit si sa ii oferiti medicului informatii cat mai precise pentru ca acesta sa va poata oferi un diagnostic corect.

Ce puteti sa faceti:
• Intrebati daca aveti vreo restrictie inaintea consultatiei.
• Cu cat timp inainte trebuie sa faceti programarea.
• Notati orice simptom experimentat, inclusiv cele care par fara legatura cu motivul pentru care doriti consultul medical, dar si alte informatii importante care au caracter personal, inclusiv orice schimbare majora din viata dvs.
• Faceti o lista cu toate medicamentele pe care le luati (inclusiv vitamine sau suplimente nutritionale).
• Luati cu dvs. un membru al familiei sau un prieten care va cunoaste bine. Uneori poate fi dificil sa retineti informatiile care vi se furnizeaza pe parcursul consultatiei. Cel care va insoteste si-ar putea aminti ceva ce dvs. nu ati tinut minte.
• Scrieti pe o hartie intrebarile pe care doriti sa le adresati medicului.

Raspunsurile la urmatoarele intrebari ar putea contine informatii importante legate de deviatia de sept si complicatile sale:
- Care este cauza starii de sanatate si a simptomelor care o insotesc?
- Care sunt investigatiile necesare?
- Afectiunea manifestata este temporara sau cronica?
- Care este cel mai bun mod de actiune?
- Care sunt alternativele la recomandarile facute de medic?
- Care sunt cele mai bune modalitati de a rezolva problema de sanatate?
- Trebuie sa tin cont de anumite restrictii?
- Consultatia, eventualele interventii chirurgicale si tratamentul sunt decontate prin casa natioanala de asigurari?
- Exista o alta alternativa la tratamentul prescris?


La ce trebuie sa va asteptati de la medicul curant?

Medicul specialist va va adresa o serie de intrebari. Informatiile solicitate ar putea fi:
- Cand au debutat simptomele?
- Simptomele sunt ocazionale sau se manifesta permanent?
- Cat de severe sunt simptomele?
- Exista vreun lucru sau situatie care va amelioreaza simptomele?
- Exista vreun lucru sau situatie care va agraveaza simptomele?

Diagnosticare

In timpul examinarii fizice, medicul va cere detalii despre simptomele manifestate (cum ar fi sangerarea nazala sau congestia nazala) si va trebui sa il informati daca ati suferit vreun traumatism la nivelul nasului.
Cu ajutorul unei surse de lumina si a unui instrument (specul nazal) conceput pentru a largi narile, medicul va examina interiorul nasului. Pe baza acestui examen, specialistul ar trebui sa puna diagnosticul de deviatie de sept si sa determine gravitatea afectiunii.

Tratamente

Initial, tratamentul deviatiei de sept presupune ameliorarea simptomelor si conditiilor implicate: congestia nazala si secretiile retronazale. Medicul poate prescrie:
Decongestionante - medicamente care reduc congestia nazala, contribuind la eliberarea cailor respiratorii. Acestea sunt disponibile sub forma de pastile sau spray nazal. Folositi cu atentie decongestionantele deoarece pot crea dependenta si pot avea reactii adverse sau simptome de rebound (bumerang) dupa incetarea tratamentului.
Antihistaminice - medicamente care ajuta la prevenirea simptomelor de raceala si alergie, inclusiv rinoreea.
• Sprayuri nazale cu cortizon - tratamentul se administreaza cu prescriptiei medicale, in scopul ameliorarii inflamatiei pasajelor nazale si prevenirii secretiilor, reducand riscul de blocaj nazal si infectie a sinusurilor.

Chirurgia deviatiei de sept - septoplastia

Daca va confruntati cu o serie de simptome provocate de deviatia de sept (obstructia semnificativa a cailor aeriene, sinuzita cronica, sangerare nazala frecventa, etc.) ar trebui sa luati in considerare o interventie chirurgicala pentru a corecta deviatia de sept (septoplastia).
Interventia chirurgicala este singura modalitate de a repara o deviatie de sept, intrucat septul nazale este repozitionat. Acest lucru poate necesita eliminarea unor parti sau redimensionarea septului nazal inainte de a-l reintroduce in pozitia corecta. Simptomele cauzate de deviatatia de sept trebuie sa dispara in totalitate dupa septoplastie. Cu toate acestea, alergiile, de exemplu, nu se vor vindeca in urma interventiei chirurgicale.

Remodelarea nasului
In unele cazuri, operatia pentru remodelarea nasului (rinoplastia) este insotita de septoplastie. Rinoplastia implica ajustarea oaselor si cartilajelor nasului pentru a schimba forma si/sau dimensiunea nasului.

Prevenire

Deviatia de sept poate fi prevenita prin evitarea accidentarilor sau traumatismelor nasului:
- purtati casca de protectie atunci cand practicati sporturi de contact;
- purtati centura de siguranta atunci cand va aflati intr-un vehicul motorizat.


Citeste si despre:

Cauze si remedii ale sforaitului Sinuzita - cauze, simptome, investigatii si tratament Cele mai frecvente cauze ale sinuzitei Congestia nazala la sugari: cauze, simptome si remedii Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Rinita medicamentoasa Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Sforaitul la copii (roncopatia) Simptome la copii - semnificatii posibile Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii