Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate

Actualizat: 10 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Actul sexual este grozav si ofera placere pana cand devine dificil si apar fel si fel de impedimente. Atunci cand ceva nu functioneaza, este usor sa se arunce vina pe neintelegerile din cuplu. Totusi... daca organismul incearca sa transmita un mesaj?
Viata sexuala a unui barbat ar putea fi influentata de afectiunile medicale de care ar putea suferi o persoana.

Lipsa de interes

Cauza: Testosteronul scazut
O multime de cauze pot determina dorinta sexuala scazuta: stresul de la locul de munca, lipsa de implicare sentimentala, deprivarea de somn. Dar ce se intampla daca toate aceste lucruri nu sunt valabile si viata sexuala pare destul de plicticoasa? In acest caz ar putea fi vorba despre o disfunctie hormonala. Testosteronul este cel mai important hormon metabolic pentru barbati. Daca nivelul acestuia este scazut, apare riscul de osteoporoza, diabet de tip 2, boli coronariene, sindrom metabolic si deces prematur. Iar principala manifestare va fi libidoul scazut.

Ce este de facut: Recomandabil este sa se masoare valorile testosteronului printr-un simplu test de sange, care va fi recoltat inainte de ora 10 dimineata, atunci cand sunt atinse cele mai inalte niveluri de testosteron. Daca totusi, acesta este scazut, este necesara vizita la un medic urolog sau endocrinolog care va recomanda tratamentul adecvat ce va contine, in mod special suplimente de testosteron.

Lipsa de interes sexual este insotita de o stare de indispozitie

Cauza: Depresie sau efectul tratamentului medicamentos pentru depresie
Pierderea interesului pentru viata sexuala ar ptuea fi un semn clasic al depresiei clinice. Cu toate acestea, tratamentul pentru depresie poate avea aceleasi efecte secundare. Medicamentele antidepresive inhiba dorinta sexuala in cazul multora dintre barbati si femei si pot provoca inclusiv anorgasmia.

Ce este de facut: Daca inca nu a fost diagnosticata depresia si totusi apare indispozitia sau tristetea (alaturi de libidoul scazut si alte manifestari ale depresiei) ar trebui ca toate aceste simptome sa fie mentionate medicului. Depresia clinica ar putea fi tratata prin intermediul psihoterapiei asociata cu medicatie. In cazul in care o persoana urmeaza un tratament cu medicamente antidepresive, ar trebui sa ceara medicului sfatul privind trecerea la o alta clasa de medicamente care sa aibe mai putine efecte secundare sexuale. De asemenea, daca tratamentul unei persoane presupune administrarea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, ar trebui sa ceara medicului parerea privind intreruperea temporara a acestora (unii medici aproba renuntarea la aceste substante medicamentoase pentru o zi sau doua pentru a permite libidoului sa revina la normal). Totusi nu se va intrerupe tratamentul fara avizul specialistului.

Din ce in ce mai des, erectia este dificil de mentinut

Cauza: O problema cardiovasculara
Multe dintre persoanele de sex masculin, relativ sanatoase, cu o greutate aproape de limita superioara incep sa acuze prezenta tulburarilor de erectie. Doua treimi dintre barbatii care au suferit atacuri de cord au manifestat la inceput disfunctii erectile, care a precedat anginele pectorale, cu cel putin 3 ani. Tot mai des, persoanele de sex masculin sunt diagnosticate cu probleme care presupun reducerea fluxului de sange, ceea ce creste sansa aparitiei bolilor cardiovasculare.

Ce este de facut: Se va verifica nivelul colesterolului. Acesta este anormal la 75% dintre barbatii care sufera de disfunctii erectile. Din cauza valorilor marite, nu doar viata sexuala va fi afectata, dar va avea de suferit si sanatatea vasculara. Inainte de a se agrava lucrurile trebuie ca activitatea fizica sa fie intensificata si sa se piarda in greutate.

Erectia nu mai este posibila

Brusc, erectia nu mai este posibila, desi cu putin timp in urma acest impediment nu exista
Cauza: O artera blocata, mai ales daca durerea apare in mod misterios la unul din picioare.
Ocazional, erectia este dificil de obtinut in cazul in care nivelul de hormoni naturali scade din cauza varstei barbatilor si a schimbarilor experientelor in relatii. Totusi cand apare brusc disfunctia erectila, una dintre cauzele neobisnuite dar ingrijoratoare este boala aorto-iliaca ocluziva sau sindromul Leriche, o ingustare a unei artere a inimii ce poate cauza blocajul.

Semnele distinctive ale sindromului Leriche sunt: tulburarile de erectie care apar brusc, insotite de durere de picior (mai ales de gamba) sau fesa in mod special in timpul mersului pe jos sau a exercitiilor fizice. Oamenii care sufera de boli ale sistemului nervos (boala Parkinson, screloza multipla in placi, diabet) au risc mai mare de a dezvolta aceasta boala (la fel ca si fumatorii si cei cu tensiune arteriala ridicata).

Ce este de facut: Se va comunica medicului prezenta acestei combinatii neobisnuite de simptome pentru stabilirea exacta a diagnosticului si tratament.

Dureri ale penisului in timpul actului sexual

Cauza: Boala Peyronie
Boala Peyronie este o conditie mai putin frecventa, care se poate dezvolta la orice varsta. Practic presupune formarea unui tesut cicatriceal anormal sub pielea penisului, care poate provoca o suprafata tare la mijlocul organului sexual, ori care determina indoirea cu usurinta a penisului cand acesta se afla in erectie. La inceput, pur si simplu se observa un disconfort constant iar apoi durere in timpul actului sexual.

Ce este de facut: Intodeauna durerea trebuie considerata un semn rau si trebuie sa se consulte medicul. Cauza bolii Peyronie este necunoscuta, dar aceasta nu este o boala cu transmitere sexuala sau cancer. Sansele de a dezvolta aceasta afectiune creste daca ea a mai fost prezenta si la alti membrii ai familiei. Nu exista tratament sigur, desi interventia chirurgicala are succes, de cele mai multe ori.

Umflaturi testiculare

Cauza: Cancer testicular
Cancerul testicular este asimptomatic, nu doare. De cele mai multe ori, se prezinta ca o umflatura nedureroasa sau nodul care poate fi detectat prin palpare, autoexaminare sau de catre mainile unui partener in timpul actului sexual.

Ce este de facut: Cancerul testicular are o rata de vindecare de 100% daca este depistat in stadiile incipiente. Asa ca, nu se vor ignora formatiunile suspecte si vor fi raportate medicului. Cel mai bun moment pentru autoexaminare este in pozitia stand in picioare, in timpul dusului cand muschii sunt relaxati.

Ejaculare prematura

Cauza: Hipertiroidie
Ejacularea prematura atinge punctul culminant fie inainte de actul sexual sau la scurt timp dupa ce acesta debuteaza. Se intalneste mai ales in randul barbatilor tineri dar poate afecta persoanele masculine de orice varsta. Unul din trei barbati experimenteaza la un moment dat, in viata lor ejacularea prematura. Problemele psihice sunt considerate cauzele in majoritatea cazurilor (excitatia prea mare, lipsa de experienta sexuala, etc.) dar medicii stiu ca principala cauza este disfunctia tiroidei, glanda responsabila de productia si stocarea hormonilor cheie. Pentru unii dintre barbati singurul simptom al hipertiroidiei este ejacularea prematura.

Ce se poate face: Desi multora dintre barbati le este dificil sa vorbeasca despre ejacularea prematura, aceasta este tratabila. Daca in urma analizelor de sange si a altor investigatii se diagnosticheaza hipertiroidismul, cu ajutorul medicatiei si a tratamenului adecvat, viata sexuala poate reveni la normal. In cazul in care tiroida functioneaza adecvat, pentru tratarea ejacularii premature pot fi adoptate mai multe tehnici care vor include: exercitii de respiratie, distragerea atentiei, folosirea unui prezervativ pentru diminuarea sensibilitatii penisului si psihoterapie comportamentala. Medicamentele care fac parte din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei ar putea fi prescrise in cazul persoanelor sanatoase care nu sufera de hipertiroidie, intrucat acestea pot contribui la mentinerea prelungita a erectiei.

Durere dupa ejaculare

Cauza: Spasme musculare sau prostatita
La femei exista o afectiune cunoscuta sub numele de vulvodinie, o durere misterioasa cronica a vulvei (in jurul deschiderii vaginale). Durerea de penis dupa orgasm este considerata a fi echivalentul masculin al vulvodiniei. Cele mai recente descoperiri in domeniu specifica faptul ca acestea sunt un fel de tulburari nervoase, desi inca nu s-a putut preciza cu exactitate daca sunt un raspuns la o infectie, un tip de trauma sau altceva. Aceasta durere este mai des intalnita la barbatii tineri, in perioadele de stres acut.
O alta posibila cauza pentru ejacularea dureroasa este prostatita, o inflamatie a prostatei, glanda situata sub rect.

Ce este de facut: Disorgasmia (durerea in tipul orgasmului) este dificil de tratat. Unii oameni aleg sa indure disconfortul in timp ce altii colaboreaza cu medicul specialist (de obicei, urolog) pentru a incerca diferite tratamente.

Ejaculare fara eliminare de lichid spermatic sau ejaculare retrograda

Cauza: Disfunctia prostatei
Ejacularea retrograda este o conditie in care materialul seminal ajunge in vezica urinara si nu este eliminat prin penis. Alfa-blocantele, cum ar fi tamsulosinul, utilizate pentru tratarea tulburarilor urinare ale barbatilor cu prostata marita, sunt o problema frecventa. Uneori, persoanele care sufera de diabet pot experimenta aceasta situatie din cauza leziunii unor nervi.

Ce este de facut: Nimic, cu exceptia momentului in care fenomenul devine deranjant. Majoritatea barbatilor nu le pasa, dar altii iau masuri. De exemplu, in cazul unui cuplu care doreste sa conceapa un copil, poate fi instituit tratament medicamentos sau aplicate diverse tehnici de reproducere asistata pentru remedierea situatiei.

Incapacitatea de a ajunge la orgasm

Cauza: Diabet zaharat, prediabet sau supraponderabilitate.
Noua din zece barbati sufera de anorgasmie, iar cauza principala este de ordin psihologic (anxietatea de performanta actionata de diverse cauze de la stres la istoric care include abuz sexual in copilarie), dar in restul de 10% din cazuri poate fi vorba despre o problema senzoriala a penisului, cel mai adesea cauzata de deteriorarea nervilor din cauza diabetului. In cazul bolnavilor de diabet, apar si alte indicii: senzatia de amorteala a picioarelor, sete, mancarime a pielii, urinare excesiva, oboseala - desi acestea posibil sa nu aibe, legatura cu problemele de performanta sexuala (care pot include incapacitatea de a ajunge la orgasm).

De asemenea, studiile au demonstrat ca inclusiv excesul de greutate sau obezitatea ar putea fi o cauza medicala a disfunctiilor erectile si a libidoului scazut. Si evident, aceasta poate fi o bariera psihologica ce ar putea presupune diminuarea respectului de sine.

Ce este de facut: Trebuie solicitat sfatul medicului privind recomandarea unor medicamente pentru tratarea anorgasminei, cum ar fi viagra dar cialis. Totusi, medicul trebuie sa stie daca pacientul sufera de diabet, intrucat diabeticii sufera, deseori de probleme cardiace, iar aceste medicamente au o serie de contraindicatii. Oamenii isi doresc sa isi rezolve problemele sexuale cu o pastila, dar aceasta nu va rezolva si alte probleme mai profunde. Uneori cele mai bune solutii implica managementul stresului, pierderea in greutate si tratarea problemelor de sanatate care ar putea sta la baza anorgasmiei.


Citeste si despre:

4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Influenteaza alimentatia activitatea sexuala? Informatii de baza legate de problemele sexuale Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Menopauza si sexualitatea Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Artrita reumatoida si viata sexuala Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala! 10 curiozitati legate de activitatea sexuala Fertilitate, disfunctii sexuale Amplifica dorinta sexuala cu afrodisiace naturale