Stima de sine

Actualizat: 22 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este stima de sine?


Unii oameni cred ca stima de sine inseamna incredere - dar increderea este inclusa in aceasta - insa stima de sine inseamana mult mai mult. Exista foarte multi oameni, aparent destul de siguri pe ei, care sunt capabili de lucruri minunate, dar care au respect de sine scazut.

Multe persoane publice sunt incluse in aceasta categorie. Actori, comedianti si cantaretii in particular, ce emana multa siguranta atunci cand sunt pe scena; cu toate acestea, in particular sunt niste persoane foarte nesigure.

Daca ne gandim la Printesa de Wales sau la Marlyn Monroe, am putea observa ca succesul public nu este o garantie pentru stima de sine.
Cuvantul “stima” provine din termenul latin ce inseamna “a aprecia, a evalua”. Stima de sine inseamna cum ne apreciem pe noi insine.

Pentru a face asta, ar trebui sa raspundem la urmatoarele intrebari:

- Imi place de mine?
- Sunt de parere ca sunt o persoana de treaba?
- Sunt o persoana ce merita iubire?
- Merit sa fiu fericit(a)?
- In adancul sufletului sunt de parere ca sunt o persoana de treaba?

Persoanele cu stima de sine scazuta raspund cu greu pozitiv la aceste intrebari. Poate ca si tu esti una dintre ele, daca este asa, ce se poate face?

Cum imi pot imbunatati stima de sine?

Poti incepe prin a accepta faptul ca nu esti singura cu aceasta problema. Exista foarte multe persoane care au aceeasi problema. In al doilea rand, sa luam in considerare faptul ca esti o persoana minunata - si nu exista nimeni ca tine.

Nu numai materialul genetic si amprentele sunt unice, dar si modul in care fiecare persoana gandeste si proceseaza este diferit de la o persoana la alta.

Acest lucru inseamna ca din 7 miliarde de persoane ce exista pe planeta, tu esti unica. Deci daca natura s-a chinuit sa te faca unica, nu ar trebui sa accepti faptul ca esti o persoana importanta si ca ai aceleasi drepturi ca orice alta persoana sa fii pe aceasta planeta?

Mai ai si alte drepturi, de asemenea. Unul dintre acestea este acela de a face greseli. Nu uita ca a gresi este omeneste si ca majoritatea dintre noi au invatat sa faca lucrurile bine, numai dupa ce au gresit de cateva ori.

De aceea, avem dreptul sa ne respectam si sa fim respectati. Si nu in ultimul rand, dar de mare importanta, avem dreptul de a spune da sau nu, in ceea ce ne priveste. Nu este sanatos sa ne simtim vinovati pentru un anumit aspect al comportamentului nostru.

Uneori simtim ca nu suntem buni de nimic numai pentru simplul fapt ca nu am luat un examen sau pentru ca am pierdut o slujba, ca am fost nepoliticosi sau am suparat pe cineva prin comportamentul sau vorbele noastre.

Multi dintre noi avem multe aspecte ale personalitatii, iar comportamentul nostru este doar unul dintre aceste aspecte.

Incercati sa nu ganditi ca sunteti inutil, nepoliticos sau un dezastru, cand de fapt numai o parte din comportamentul dumneavoastra, se manifesta prin unul dintre aceste lucruri.

Indepartati gandurile distructive

Foarte multe persoane cu stima de sine scazuta, cred ca ei nu sunt importanti, iar parerile lor nu conteaza. Esti si tu o astfel de persoana? Daca da, incercati ca indepartati aceste ganduri distructive; daca incepeti sa credeti in ele, veti incuraja si celelalte persoane sa faca la fel.

In schimb, ganditi-va la dumneavoastra ca la o persoana ce are drepturi, pareri si idei, ce sunt la fel de valide ca si ale altcuiva. Acest lucru te va ajuta sa iti imbunatatesti stima de sine.

Tehnici de imbunatatire a stimei de sine

Tehnica 10 minute

Persoanele cu stima de sine scazuta nu isi acorda suficient timp si spatiu. Deci, gasiti-va in fiecare zi 10 minute pentru a fi numai cu voi insiva, fara a face nimic. Unele persoane gasesc relaxant momentul cand isi inchid ochii si-si imagineaza un peisaj de tara sau imaginea si sunetul valurilor care se lovesc usor de mal.

In timpul acestor 10 minute, incercati sa va simtiti linistiti si fericiti. Bucurati-va de aceste momente. Sunt ale dumneavoastra si numai ale dumneavoastra.

Concentrati-va pe partea pozitiva

De obicei, devenim nefericiti deoarece ne gandim in permanenta la greselile pe care le-am facut. Dar ne putem imbunatati stima de sine, daca putem sa invatam din greselile anterioare.

De exemplu, unul dintre clientii mei tine prezentari la serviciu. Obisnuia sa se tortureze singur dupa fiecare prezentare, gandindu-se la greselile pe care le-a facut. In prezent scrie un raport legat de fiecare prezentare in parte, imediat dupa sustinerea acesteia. Scrie despre lucrurile care au mers bine.

Nu este nevoie sa scrie despre lucrurile care nu au mers bine - ele de obicei nu se uita si va incerca din greu sa nu le mai repete - dar lucrurile care au mers bine ar putea fi uitate, daca nu sunt trecute pe hartie.

Deci daca ai avut o zi proasta, daca ceva nu merge in relatia cu partenerul sau la locul de munca, scrieti un raport despre lucrurile care au mers bine, nu despre ce a mers rau. Rezultatele vor fi surprinzatoare si se va imbunatati si stima de sine.

Scrieti 50 de lucruri care va plac la dumneavoasta

Daca aveti o stima de sine foarte scazuta, ar putea dura saptamani pana sa vedeti o schimbare, important este sa perseverati.

- Puteti sa va notati trasaturile personale;
- Puteti include si trasaturile fizice;
- Puteti scrie si despre lucrurile pe care le faceti. De exemplu, faptul ca ajutati persoane nevoioase chiar si cand sunteti in criza de bani sau ca ajutati o batrana intr-un supermarket, chiar daca va grabiti sa terminati mai repede cumparaturile.

Dupa ce ati notat cele 50 de trasaturi, tineti lista la vedere. Partea cea mai grea urmeaza dupa ce ati facut asta. Incercati sa notati macar un lucru nou care va place la dumneavoastra in fiecare zi, pentru tot restul vietii.

A primi si a face critica constructiva

Unul dintre domeniile in care au cele mai mari dificultati oamenii cu stima de sine scazuta, il constituie critica - a primi sau a face critica. Ambele pot fi foarte dificile.

Unele persoane se demoralizeaza daca sunt criticate, dar este un lucru pe care nu il putem evita. Critica este de cele mai multe ori nedreapta, iar daca exista, trebuie sa o contraatacam cu mult calm si tact. Dar unele critici sunt justificate, iar daca suntem atenti putem invata din aceasta.

Cum sa reactionam la critica

De obicei, cand suntem criticati, suntem atat de lezati, incat incepem sa ne scuzam comportamentul si sa respingem ceea ce s-a spus, fara a intelege de fapt care sunt criticile.

- Ascultati criticile fara sa intrerupeti;
- Daca sunt aspecte ale criticii care sunt adevarate, incepeti prin a recunoaste acest lucru;
- Daca anumite parti nu le intelegeti, puneti intrebari suplimentare;
- Daca iti dai seama ca ai gresit, recunoaste si cere-ti scuze;
- Daca critica este gresita si nedrepata, zambiti si spuneti: „Din pacate nu pot fi de acord cu dumneavoastra.”
Este nevoie de multa practica pentru a simti si a actiona astfel.

Cum sa criticam pe cineva

Persoanelor cu stima de sine scazuta le este foarte greu sa critice pe altcineva. Multe dintre ele evita promovarile deoarece nu pot suporta perspectiva de a fi autoritar si de a fi nevoit sa critici alte persoane.

Cum poti invata sa critici atunci cand este nevoie?

- Mentineti-va calmul.

- Critica trebuie sa fie facuta la momentul potrivit. Nu asteptati pana sunteti foarte suparat sau furios, pentru ca astfel nu veti putea gandi pozitiv.

- Respirati adanc, apoi incercati tehnica de critica numita „metoda sandwich-ului”. Aceasta consta in a spune ceva pozitiv initial, apoi urmeaza critica, apoi din nou ceva pozitiv.

- Asigurati-va ca numai comportamentul este cel criticat, nu si persoana. De exemplu: „Munca dumneavoastra este excelenta, dar astazi ceva nu merge foarte bine. Am sa te rog sa refaci acest raport. Stiu ca nu-ti sta in fire sa faci greseli, deci nu trebuie sa-ti faci griji.

- Folositi persoana intai (eu) si nu persoana a doua (tu). Veti putea observa ca persoanele care critica au tendinta de a folosi cuvantul „eu”, in locul cuvantului „tu”. Aceasta este pentru ca „eu” arata ca detineti controlul si ca v-ati gandit la ceea ce spuneti.

Majoritatea persoanelor care ar trebui sa critice, nu spun nimic initial, momentul cand ar trebui sa discutam problema. In schimb, „rumegam” problema pana ea va exploda. Dupa care, incepem sa folosim cuvantul „tu”, „tu esti” si „al tau”.

De obicei spunem: „esti incompetent, ti-a scapat din vedere lucrul cel mai important, munca ta nu a fost la inaltimea asteptarilor noastre”. Aceste fraze par agresive si acuzatorii. De asemenea, arata ca nu esti in control. Si dupa ce le adresam, de obicei ne simtim mai rau in legatura cu noi, iar stima de sine scade.

Cum sa spunem nu?

Aceste sfaturi sunt la fel de utile si cand trebuie sa va autoaparati. Sunt utile cand doriti sa spuneti "nu" fara sa va simtiti vinovat. Doar mentineti-va calmul si folositi cuvantul „eu”.

Puteti spune: ”nu pot merge la acea petrecere cu tine” sau „mi-e teama ca nu pot ajunge la ora de ceai de sambata deoarece trebuie sa merg la cumparaturi” sau „imi pare rau, nu pot lucra pana tarziu in seara asta, dar daca mai ai nevoie, as putea sa stau maine.”

Persoanele cu stima de sine scazuta sunt intotdeauna convinse sa faca lucruri pe care nu vor sa le faca. Acest lucru trebuie sa inceteze daca doriti sa va apreciati mai mult.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5

Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre acneea neonatala? Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Ce trebuie sa stim despre alergia la penicilina Ce nu stim sau stim despre orgasm? Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Ce trebuie sa stim despre hemangiomul infantil? Tot ce trebuie sa stim despre cancerul rectal Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?