Dieta de vara - alimente secrete

Actualizat: 25 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Soarele straluceste si temperaturile sunt in crestere. Vara este momentul in care dispar mai multe randuri de haine si indicat ar fi sa fie eliminat si surplusul de kilograme. Puteti opta pentru un regim dietetic strict, dar probabil ca o dieta de vara care va contine alimente de sezon va fi mai degraba pe placul dumneavostra, mai ales daca rezultatul este o silueta de vis si o stare optima de sanatate.

Nu trebuie sa va infometati daca doriti sa purtati pantaloni scurti sau costum de baie. Secretul este sa faceti alegeri sanatoase si sa consumati mai putine calorii decat cele pe care le ardeti.

Este simplu sa gasiti solutiile potrivite in timpul verii, atunci cand produsele alimentare incarcate in calorii par a fi mai putin atragatoare. Cele mai bune alimente pentru pierderea in greutate pe parcursul verii sunt cele fara grasimi, revigorante si mai ales proaspete.

Rosii si ardei pentru vitamina A, C si licopen

Rosiile si ardeii sunt membrii unei familii de fructe, desi sunt considerate legume. Indiferent de culoarea lor, contin cantitati mari de vitamina A si C. O rosie, de exemplu, este saraca in carbohidrati si are doar 35 de calorii, ofera 40% din necesarul zilnic de vitamina C si 20% din cel de vitamina A.

Rosiile ofera multiple beneficii pentru sanatate. S-a demonstrat ca la persoanele care consuma cantitati mari de rosii se reduce riscul aparitiei cancerului de prostata si al tractului digestiv, intrucat rosiile si produsele care contin tomate au un nivel ridicat de licopen, un antioxidant puternic care ofera culoarea unora dintre fructe si legume.

Licopenul previne si trateaza mai multe tipuri de cancer. Cercetarile sugereaza ca acesta poate ajuta la prevenirea transformarea colesterolului rau in sange in colesterol rau oxidat, forma care poate determina aparitia placilor pe artere si care creste riscul atacului de cord.

Ardeii contin antioxidanti cum ar fi betacarotenul, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si previne deterioarea celulelor de catre radicalii liberi. Studiile arata ca celulele afectate de radicalii liberi pot determina o serie de boli, cum ar fi cancerul si afectiunile cardiovasculare.

Ardeii au un nivel ridicat de vitamina C, chiar mai mare decat al tomatelor. Doar o jumatate de cana de ardei proaspat (galben, verde, rosu) ofera peste 230% din doza zilnica de vitamina C si are doar 20 de calorii.

Capsunile, zmeura, afinele, murele va pot satisface pofta de dulce si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina C (mai ales capsunile). Fructele de padure sunt gustoase, atat consumate simple, cat si introduse in iaurturi. Contin putine calorii si sunt bogate in antioxidanti. Puteti sa le congelati si sa le transformati intr-o gustare racoroasa pe timp de vara.

Iaurt pentru calciu si proteine

Iaurtul sarac in grasimi este considerat un aliment dietetic cu gust placut, putine calorii si care ofera sanatatii multe avantaje. Iaurtul poate chiar sa va ajute sa slabiti: trei portii de lactate pe zi stimuleaza pierderea in greutate. Iar pentru cei care vor sa scape de kilograme, iaurtul este o combinatie atragatoare de proteine si glucide.

Iaurtul se obtine prin inchegarea laptelui cu culturi purificate. Acest lucru inseamna ca in afara de proteine si calciu contine organisme vii active numite probiotice. Probioticele stimuleaza imunitatea, previn infectiile fungice si pastreaza tractul gastro-intestinal sanatos. Iaurtul scazut in grasimi cu arome simple poate fi consumat ca gustare sau sursa de proteine la masa. Iaurturile pot fi combinate cu fructe si legume sau cu un topping delicios in loc de inghetata sau alte deserturi.

Boabe pentru proteine si fibre

Beneficiile oferite de diverse tipuri de legume sunt la fel de variate ca si soiurile acestora. Mazarea, fasolea, lintea, fasolea lima sau nautul sunt surse bogate de nutrienti, fibre, fier si proteine. Toate acestea nu doar ca au gust placut, dar ofera organismului o senzatie de satietate care persista in timp si chiar reduc apetitul pentru alimentele bogate in grasimi. Cele mai multe pot fi amestecate cu diverse legume pentru aroma si o consistenta mai placuta.

Specialistii subliniaza ca majoritatea soiurilor de fasole contin acid folic. Cantitatea optima de acid folic ajuta la mentinerea sanatatii inimii si este foarte importanta pentru femeile insarcinate, pentru reducerea unora dintre defectele congenitale ale fatului. Numarul de calorii, a unei portii de aproximativ 100 gr de fasole, variaza de la 65 la 160.

Mango

Mango este un fruct care are mai multe calitati decat altele. Acesta contine cantitati importante de apa, dar si destul de multe fibre care ajuta la diminuarea poftei de mancare. Are putine calorii (95 la un fruct mediu), grasimi, sodiu si nu contine colesterol, iar in plus are un nivel ridicat de betacaroten, comparativ cu alte fructe.

Bogat in carotenoide si bioflavonoide, mango este bogat in antioxidanti recomandati pentru un sistem imunitar sanatos, dar si pentru eliminarea stresului oxidativ care poate duce la aparitia unor boli. Prin consumul de mango poate fi acoperita si doza zilnica recomandata de potasiu, necesar pentru reglarea tensiunii arteriale, a batailor inimii.

Apa

Probabil cel mai important este sa consumati apa. Posibil ca aceasta sa nu aiba valoare nutritiva, dar este un catalizator pentru majoritatea functiilor corpului, inclusiv pentru digestie, metabolism si functionarea normala a celulelor. Apa este esentiala pentru cei care doresc sa piarda in greutate.

Ajuta la scaderea senzatiei de foame, mai ales atunci cand este inclusa in produsele alimentare cum ar fi fructe si legume proaspete. Cercetarile au demonstrat ca apa continuta de alimente si supe sustine controlul greutatii. Apa creste volumul alimentelor si reduce cantitatea caloriilor.

O alta modalitate prin care apa ajuta la scaderea in greutate este aceea ca, atunci cand nu consumati destula apa, corpul dumneavoastra incearca sa se foloseasca de proviziile pe care le are pentru a continua sa functioneze. Organismul unui adult este compus in proportie de 60% din apa si, in medie, intr-o zi se pierd aproximativ 200 ml de apa prin activitatile normale.

Pe parcursul unei zile dintr-o dieta normala pot fi acumulate maxim patru cesti cu apa. Totusi, nutritionistii sfatuiesc sa se consume zilnic aproximativ 8 pahare de apa pe zi, pentru ca organismul sa functioneze normal.


Citeste si despre:

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate 6 moduri de prevenire a ingrasarii in timpul vacantei de vara Alimentatia in timpul sarcinii Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Cum sa obtinem silueta dorita natural, repede si realist? Cum ne pregatim pielea pentru sezonul rece? Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Dermatita periorala Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Dieta Ornish
Cere sfatul medicului ×