Multe diete impun restrictii alimentare cu privire la legume bazate pe intelepciunea populara, nu pe date stiintifice.
Conceptiile gresite despre legume si slabire trebuie inlaturate pentru o alimentatie sanatoasa, care nu provoaca cresteri in greutate.
Pentru ca nu este la fel de plina de minerale si vitamine ca alte legume, salata iceberg este adesea ignorata, insa beneficiile ei nu sunt de neglijat.
Bogata in vitamina K, salata iceberg ajuta la protejarea oaselor, dar este o sursa importanta si de vitamina A, ce previne deteriorarea vazului.
Carbohidratii din morcovi provin din zaharurile naturale, dar si din fibrele solubile sanatoase prezente in aceste legume. O ceasca de morcovi feliati are doar 52 de calorii si 12 grame de carbohidrati.
Fibrele si betacarotenul regleaza glicemia din sange, reducand astfel pofta de dulciuri, iar falcarinolul continut de morcovi reduce riscul de cancer la colon.
Un cartof copt de marime medie contine pana la 161 de calorii, dar si 4 grame de fibre, care provoaca senzatia de satietate.
Atunci cand sunt mancati cu moderatie (un cartof de marime medie la o masa), cartofii copti sau fierti sunt o sursa importanta de potasiu si alte substante care reduc presiunea sangelui. Trebuie evitati atunci cand sunt prajiti in uleiuri vegetale.
Tulpinile si frunzele de telina au fost folosite mult timp drept remediu natural pentru diferite boli.
Bogata in ftalide, compusi ce reduc presiunea arteriala, telina contine si apigenina, substanta cu un rol dovedit in prevenirea cancerului. Ca gustare dietetica, tulpinile de telina contin doar 10 calorii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.