10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Actualizat: 05 Iulie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate.

Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara.

Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal.

Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus.

Alimente de vara benefice pentru slabit

1. Fasolea si lintea

Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc.

Medicii nutritionisti spun ca o dieta ce are la baza consumul leguminoase promoveaza pierderea in greutate, reduce nivelul colesterolului rau in corp (LDL) si il ridica pe cel bun (colesterolul HDL).

Fasolea si lintea pot fi consumate in supe, tocanite, salate, sosuri cu legume sau sosuri-pasta delicioase, asezonate cu ierburi aromatice si usturoi.

2. Pepenele verde

O cura cu pepene verde in sezonul cald poate fi un tratament de detoxifiere excelent, dar si o dieta de slabire sanatoasa pentru vara. In ciuda gustului sau dulce intens, pepenele verde este sarac in calorii si bogat in vitaminele C si A, precum si in potasiu si licopen (antioxidant cu proprietati anticancerigene puternice).

Intrucat pepenele verde este foarte bogat in apa, acesta suplimenteaza hidratarea de care organismul are nevoie in sezonul cald, cand pierde cele mai multe fluide.

3. Cartofii dulci

Chiar daca nu sunt foarte populari in meniurile traditionale romanesti, cartofii dulci sunt o sursa excelenta de beta caroten, vitamina C si potasiu, alaturi de alti nutrienti importanti. Aceste legume nu au nevoie sa fie consumate alaturi de alte alimente cu calorii in plus, intrucat gustul lor intens si delicios permite savurarea lor exclusiva.

O dieta sanatoasa, care sa ajute la reducerea numarului de kilograme, poate sa includa mese cu cartofi dulci copti si presarati cu scortisoara, sirop de mere sau piure de ananas. O alta varianta este asezonarea lor cu fasole neagra si sos de salsa ori prepararea lor in forma cartofilor prajiti, folosind metoda coacerii pentru o reteta sanatoasa.

4. Varza rosie

Varza rosie, o leguma crucifera mai putin consumata decat varza alba, are foarte multe proprietati nutritionale benefice, care contribuie la un regim prolific pierderii in greutate.

Acest aliment contine o cantitate importanta de fibre (ce mentin senzatia de satietate si ajuta digestia), vitaminele A, D si K, acid folic si minerale, toti acesti nutrienti insumand un numar de doar 22 de calorii pentru 250 de grame de varza rosie cruda.

Intrucat este bogata in antioxidanti, varza rosie furnizeaza si enzime care protejeaza celulele sanatoase de actiunea radicalilor liberi, deci previn instalarea diverselor tipuri de cancer. varza rosie poate fi mancata cruda sau gatita, ca garnitura pentru salate, fripturi sau sandwich-uri.

5. Rosiile gatite

Chiar daca rosiile sunt consumate vara in stare proaspata, in general, oamenii de stiinta recomanda consumul lor in varianta gatita (coapta, fiarta sau conservata), intrucat cea din urma forma de consum a rosiilor ajuta la absorbtia mai eficienta a licopenului, un antioxidant foarte puternic si benefic sanatatii.

Gustul placut si fibrele din rosii le fac alimente potrivite pentru o dieta satioasa si sanatoasa de vara, deci preparati-le in supe, sosuri, tocanite, dressing pentru pizza sau paste.

6. Iaurtul grecesc degresat

Iaurtul grecesc degresat contine foarte putine calorii, insa furnizeaza multi nutrienti de care organismul are nevoie pentru a se mentine in forma calciu, potasiu, proteine, zinc, vitaminele B6 si B12, precum si bacterii probiotice care protejeaza sistemul digestiv de dezechilibrele florei intestinale.

Aportul generos de proteine ajuta la combaterea eficienta a senzatiei de foame, iar iaurtul grecesc (mai dens si mai cremos) contine de doua ori mai multe proteine decat alte sortimente de iaurt disponibile pe piata.

Iaurtul grecesc poate fi consumat simplu sau in combinatii sanatoase cu fructe proaspete si cereale integrale.

7. Capsunile

O gustare minunata de vara, pentru scaderea in greutate sau mentinerea greutatii corporale, poate fi constituita din capsuni proaspete care alunga foamea, au putine calorii si furnizeaza nutrienti pretiosi, precum acizi grasi omega-3 si polifenoli (antioxidanti utili in prevenirea cancerului).

O jumatate de cana de capsuni asigura 70% din doza zilnica recomandata de vitamina C, alaturi de o cantitate importanta de fibre alimentare benefice digestiei.

8. Prunele

Consumate proaspete, uscate sau gatite sub forma de piure, prunele sunt un aliment slab caloric, care constituie totodata o sursa importanta de fibre si vitamina C.

Prunele uscate sunt gustari minunate in deplasari, ingrediente gustoase pentru diverse mancaruri si deserturi. Ele au si un efect de inhibare a apetitului, multumita concentratiei glicemice scazute.

9. Dovlecelul

Dovlecelul este un aliment versatil, ce contine doar 80 de calorii pentru 250 de grame.

Beneficiile sale pentru o silueta armonioasa si o stare de sanatate excelenta izvorasc din vitaminele si nutrientii pe care ii furnizeaza (inclusiv magneziu, potasiu si cupru).

10. Smochinele

Smochinele sunt unele dintre fructele cele mai sanatoase, intrucat contin multe fibre, potasiu, acid folic, vitamine benefice functionarii sistemului cardiac si acizi grasi esentiali omega-3, secretati de semintele smochinelor.

Consumate in stare proaspata sau uscata, acesta pot fi oricand o gustare delicioasa, ce alunga rapid senzatia de foame si contribuie la restabilirea echilibrului organismului.


Citeste si despre:

Astenia de vara Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Sfaturi nutritionale pentru vara Dieta cu pepene verde 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati Alimentatia corecta pe timp de iarna Gambe si picioare umflate pe timpul verii? Afla cauzele posibile Dieta bogata in fibre Dieta pe timp de vara