Copiii supraponderali dorm mai bine dupa ce fac sport

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii din USA au declarat ca dupa efectuarea unor tipuri de exercitii aerobice in timpul zilei, majoritatea copiilor cu greutatea peste medie sau chiar obezi pot prezenta o ameliorare a problemelor respiratorii din timpul somnului.
Dr. Catherine L. Davis si colegii sai de la Medical College of Georgia din USA au realizat un studiu pe 100 copii supraponderali.
Ei au impartit copiii la intamplare in trei grupuri:
- primul grup a facut timp de 13 saptamani zilnic cate 40 de minute de execitii aerobice precum baschet, fotbal sau sarituri cu coarda
- al doilea grup a facut timp de 13 saptamani zilnic cate 20 de minute aceleasi exercitii aerobice
- al treilea grup nu a facut in plus nici un fel de exercitii fizice in afara activitatilor zilnice obisnuite.
Pe parcursul perioadei de 13 saptamani, parintii copiilor au completat un chestionar privind problemele respiratorii din timpul somnului precum sforaitul si alte anomalii ale somnului si s-a depistat faptul ca la copiii din cele doua grupe care au facut exercitii aerobice episoadele de sforait si alte probleme respiratorii din timpul somnului au scazut considerabil.
La grupul copiilor care nu au facut exercitii aerobice nu s-au observat aceleasi ameliorari si cercetatorii au subliniat faptul ca imbunatatirea calitatii somnului nu s-a datorat scaderii in greutate sau imbunatatirii IMC-ului.
Cea mai importanta imbunatatire a calitatii somnului a fost observata la copiii care au efectuat zilnic cel putin 40 de minute de exercitii aerobice.
Afectiunile cronice legate de obezitate observate in special la adulti precum diabetul si hipertensiunea sunt din ce in ce mai comune in randul copiilor si procentul copiilor si adolescentilor care sunt supraponderali si obezi este din ce in ce mai mare.
Obezitatea in randul copiilor a crescut de patru ori in ultimi 25 de ani si in prezent aproximativ 30,3% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani sunt supraponderali si peste 15,3% sunt obezi.
Obezitatea dubleaza riscul copiilor de a dezvolta diabet zaharat.
Cercetatorii au declarat ca acest studiu atesta beneficiile activitatii fizice asupra sanatatii copiilor supraponderali chiar si atunci cand in urma exercitiilor fizice acestia nu slabesc.


Citeste si despre:

Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu Te chinuie insomnia? Trucuri sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine Dispozitive tehnologice care va ajuta sa dormiti mai bine Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Cum sa mananci inainte si dupa sala Aminoacizii – o baza solida pentru o viata sanatoasa Sfaturi pentru un somn bun la varsta a treia Intepaturile de insecte si paianjeni Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului