Ce ar trebui sa stii despre slabit?

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Echilibru trup - minte - spirit pentru o greutate normala


Romanii au devenit extrem de ingrijorati de problema supraponderabilitatii. Unii au motive intemeiate sa-si faca griji, altii nu, insai chiar daca o persoana are motive intemeiate sa se preocupe de greutatea corporala, metodele pe care le alege sunt adesea ineficiente sau chiar periculoase pentru sanatate - dietele severe sau exercitiile fizice extenuante.

Acest subiect a devenit un amestec de dovezi contradictorii, astfel incat oamenii sunt dezorientati si sceptici fata de posibilitatea unei schimbari pozitive.

In primul rand, curele de slabire dau rezultate pe termen scurt si aproape niciodata pe termen lung. In al doilea rand, oscilatiile mari de greutate pot fi foarte periculoase. In al treilea rand, stresul si grija provocate de un stil de viata sanatos, dar nefamiliar nu fac decat sa anuleze complet beneficiile stilului de viata respectiv.

Atata timp cat nu este vorba de obezitate patologica, greutatea ideala este o chestiune subiectiva. Probabil ca ar trebui sa va ocupe mai mult capacitatea dumneavoastra de a va controla propriul corp si de a obtine un echilibru intre trup, minte si spirit.

Raportarea la sine - un mod de a slabi sanatos

Metabolismul trupului nostru guverneaza felul in care hrana este asimilata si transformata in energie. In acelasi timp, emotiile, sentimentele, dorintele si gandurile noastre ne modifica si ne schimba in permanenta metabolismul.

Anumite emotii ne accelereaza metabolismul, in timp ce altele il incetinesc. Unele trairi provoaca un exces de secretie al acidului gastric in stomac, pe cata vreme altele au un efect opus. Aceste fluctuatii se exprima constant sub forma diverselor procese metabolice.

Pentru a reusi sa va calauziti emotiile proprii ar trebui sa incepeti un proces de RAPORTARE LA SINE. Raportarea la sine inseamna pur si simplu sa priviti inauntru dumneavoastra si al sistemului propriu de valori pentru a va putea influenta gandurile si actiunile.

Raportarea la sine are loc atunci cand va indreptati atentia catre semnalele interioare. Aceste semnale interioare sunt mesaje de confort sau de disconfort, transmise de organismul dumneavoastra, astfel incat sa puteti fi perfect sanatos.

Natura, in infinita ei intelepciune, ne transmite numai doua tipuri de mesaje: un sentiment de confort si o senzatie de disconfort. Atunci cand ne simtim confortabil in orice privinta - fizic, emotional si spiritual - inseamna ca ne indreptam in directia buna.

In spiritul celor spuse mai sus, pentru a slabi sanatos, un exercitiu concret si extrem de simplu este urmatorul: mancati ori de cate ori va este foame dar daca nu va este foame nu mancati.

Exercitiul de mai sus ar putea parea de la sine inteles, insa, majoritatea oamenilor mananca in momente care nu au nici o legatura cu foamea. Oamenii mananca din obisnuinta, din cauza influentelor sociale, a stresului de la locul de munca sau din cauza relatiilor pe care le au. Daca si dumneavoastra ati procedat asa pana acum , este timpul sa va schimbati comportamentul.

5 reguli pentru a slabi sanatos

1. Culca-te cu stomacul aproape gol; ultima masa serveste-o la ora 18 si culca-te la ora 22.

2. Mananca un mic dejun bogat.

3. Bea 2 litri de apa pe zi

4. Elimina cele 6 probleme legate de alimente
- Elimina soft-drinks din alimentatia ta - bea numai apa plata;
- Elimina grasimile trans - renunta la productia alimentara sofisticata;
- Elimina mancarurile prajite - mananca fiert, copt sau la gratar;
- Elimina painea alba - mananca paine neagra;
- Elimina alcoolul - are multe calorii si incetineste metabolismul;
- Elimina produsele cu un grad inalt de grasime ( lapte, iaurt, branza, cascaval) - foloseste alimente degresate si carne alba - peste, pui, fructe de mare.

5. Fa din mancat o actiune constienta
- Nu manca in fata televizorului, calculatorului sau in timp ce faci alte actiuni;
- Bucura-te de faptul ca mananci; savureaza ceea ce mananci; nu vorbi in timp ce mananci;
- Fa din mancat un eveniment.

Supraalimentatia obsesiva

In perioada actuala traim totul in viteza: ne deplasam repede, lucram repede, gandim repede, mancam repede si ne ingrasam… repede. Si atunci, trecem repede la un program rapid de slabit: poate fi o dieta in care alimentul magic trebuie mancat ori de cate ori deschidem gura - vezi cura cu mere, cura cu varza, cura cu capsuni, cura cu proteine, cura cu fibre etc. Sau poate ca folosim o pilula magica care ne ajuta sa slabim repede. Numai ca, in scurt, timp kilogramele pierdute se depun inapoi ba chiar si ceva in plus.

Prea putini sunt aceia care iau in considerare cateva aspecte, deloc neglijabile:

- avem nevoie de o alimentatie echilibrata si sanatoasa;

- ar trebui sa mancam ca sa ne simtim bine si nu ca sa ne pedepsim (o perioada) ca apoi sa dam iama in toate alimentele „interzise” si sa ne simtim vinovati; si asa cum bine se stie, atunci cand esti vinovat inseamna ca meriti si o pedeapsa pe masura, iar pedeapsa in acest caz este ca te ingrasi si mai mult;

- cu cat te abtii mai mult de la ceva cu atat mai mult acel lucru incepe sa te obsedeze, prin urmare daca te abtii de la mancare - vei manca mai mult.

Alimentatia excesiva joaca intotdeauna un rol de protectie pentru corp. Ori de cate ori omul se simte nesigur sau speriat, corpul lui simte nevoia sa-si adauge un strat protector.

Daca esti supraponderal, nu-ti mai focaliza inutil si obsesiv atentia asupra greutatii corporale, ci asupra tiparului mental care te face sa crezi ca: „am nevoie de protectie pentru ca ma simt nesigur”.

Atunci cand nevoia noastra de protectie dispare si cand incepem sa ne simtim in siguranta, grasimea se topeste singura. Atunci cand viata ta se deruleaza intr-un ritm extrem de rapid, cand faci foarte multe lucruri si cand ti se pare ca te risipesti, simti automat o nevoie crescuta de securitate, de protectie.

Daca acest lucru este adevarat si pentru tine inseamna ca este timpul sa lucrezi asupra sentimentului de siguranta.

Singura dieta pe care trebuie sa o tii nu este o dieta alimentara propriu-zisa, ci eliminarea gandirii negative, a tiparului mintal negativ care te face sa te ingrasi, iar ajutorul profesionist in acest caz este dat de un psiholog specializat in astfel de probleme.


Citeste si despre:

Top 8 forme de cancer la femei Ce declanseaza o criza de epilepsie? Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?