Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?

Actualizat: 10 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Probabil ca multi oameni si-au pus intrebarea daca exista o dieta ideala pentru scaderea in greuate. Unora li s-au oferit raspunsuri afirmative iar altora negative.

Afirmativ - Da, exista o dieta ideala pentru pierderea in greutatea, intrucat tehnologia si cunostiintele stiintifice avansate, din ziua de astazi permit definirea cu cat mai mare exactitate a necesarului, in termeni de calorii si substante nutritive pentru orice persoana care doreste sa isi mentina numarul de kilograme sau sa slabeasca. Pentru ca oamenii sunt diferiti, cerintele nutritionale difera de la unul la altul. Practic, este vorba despre metabolismul care variaza de la o persoana la alta si care se poate modifica si in cazul aceleiasi persoane, in functie de diferitele perioade ale vietii tale.

Negativ - Nu exista o dieta unica ideala pentru pierderea in greutate, majoritatea dietelor sunt individuale, intrucat dincolo de cerintele nutritionale specifice ale fiecaruia intervine obisnuinta sau preferinta pentru alimente si gusturi.

Dietele minune

In general dietele minune se bazeaza pe concepte stiintifice solide si incurajeaza pe oricine doreste sa le urmeze sa creada in miracole care au la baza explicatii pseudostiintifice.

Iata cateva exemple:
- Dietele disociate - acestea se bazeaza pe evitarea consumului simultan de alimente care contin carbohidrati si grasimi in acelasi timp. De exemplu, nu trebuie sa se consume la aceeasi masa paine si unt. Principiul de disociere se bazeaza si pe limitarea consumului de produse alimentare, intervenind astfel pierderea in greutate;
- Dieta bogata in proteine - implica utilizarea unui aport alimentar artificial de pudra de proteine din extract de lapte sau de soia sau un meniu ce include exclusiv carne si peste fara grasimi si anumite legume. Dezavantajele acestei diete sunt: consumul foarte scazut de calorii (mai putin de 600 pe zi), faptul ca este putin dezechilibrata intrucat exclude grasimile si carbohidratii si este saraca in vitamine, minerale si alte elemente necesare pentru organism;
- Alte diete la moda: cum ar fi dieta cu ananas, supa de varza si altele sunt periculoase si complet dezechilibrate, in special in ce priveste continutul de proteine. In concluzie, toate dietele miraculoase sunt incompatibile cu viata sociala (mesele la restaurant sau petreceri). Meniul acestora este destul de plictisitor si uneori complica in mod inutil viata de zi cu zi. Iar unul dintre aspectele cele mai negative este ca sunt periculoase pentru sanatate si efectul lor este contrar obiectivului principal intrucat dupa intreruperea dietei se castiga in greutate mai multe kilograme decat la inceputul dietei.

Ce se poate face pentru a evita efectul yo-yo

Efectul yo-yo apare, de obicei, in cazul persoanelor care au urmat diverse diete o perioada mai indelungata de timp. Este periculos, de multe ori, sa se limiteze consumul de anumite alimente. Nu doar ca se va instala starea de foame, dar persoana care va tine fel si fel de diete va fi lipsita de beneficiile multor produse alimentare. De asemenea, corpul unei persoane se va obisnui sa consume mai putina energie si atunci cand va primi un aliment bogat in calorii acestea se vor acumula si vor fi mai dificil de ars.

Nu doar ca obiceiurile alimentare pot perturba stilul profesional si social al unei persoane ci isi vor pune amprenta si asupra relatiei acesteia cu alimentele. Pe de alta parte este neplacut sa se renunte la alimentele care sunt consumate cu placere, in mod normal. Acest lucru genereaza frustrare si ar putea declansa chiar aparitia tulburarilor de alimentatie.

Masuri pentru a nu lua in greutate dupa o cura de slabire

O persoana trebuie sa respecte cateva reguli simple pentru a nu se ingrasa din nou dupa ce a dat jos cateva kilograme:
• Nu trebuie sa renunte pe termen lung la anumite alimente, in caz contrar exista riscul aparitiei sentimentului de vinovatie de fiecare data cand mananca acele alimente.
Desigur, cantitatea si frecventa consumului alimentelor nepermise in unele diete de slabire, trebuie limitate. Acesta este, de exemplu cazul felurilor de mancare cu sos, carne mai grasa, inghetata, prajituri, bauturi care contin zahar.
• Fiecare persoana trebuie sa aibe un echilibru dietetic, sa manance variat, cel putin unul din alimentele care fac parte din urmatoarele grupe, in fiecare zi:
- carne, peste, oua;
- produse lactate: lapte, iaurturi, branza;
- paine si produse alimentare cu amidon;
- legume (crude sau fierte);
- grasimi (ulei, unt, margarina);
- apa.

Desigur, alimentele de mai sus trebuie adaptate la fiecare candidat care doreste sa slabeasca, in functie de cerintele nutritionale si dietetice ale fiecaruia si dupa evaluarea starii de sanatate si a comportamentului nutritional, inainte de dieta. De asemenea, pentru a pierde in greutate, o persoana care consuma, de obicei 3000 de calorii pe zi nu va reduce numarul de calorii in acelasi mod ca o persoana care consuma 2000 de calorii pe zi.
- trebuie sa mananci tot ceea ce-ti place - De exemplu, o peroana care este vegetariana sau care nu doreste sa manance carne, peste sau oua, poate avea o dieta echilibrata daca va include in aceasta proteinele necesare organismului din consumul produselor lactate, din soia sau combinarea cu cereale (proteine vegetale).

Care este ritmul normal de pierdere in greutate?

Adesea, cei care slabesc sunt nerabdatori sa piarda cat mai multe kilograme in greutate, pe care le-au acumulat de-a lungul anilor. Acest lucru nu este recomandat. In mod normal, ar trebui sa slabeasca intre 1 si 3 kilograme pe luna, cu specificatia ca este normal ca in anumite luni doar a se mentina greutatea. O pierdere lenta in greutate este una din cele mai bune solutii.


Citeste si despre:

Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate Pilates si scaderea in greutate Ghid de scadere in greutate Scaderea in greutate prin sport Alegerile de la micul-dejun si scaderea in greutate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alimente recomandate pentru scaderea in greutate Cum sa va pregatiti psihic pentru scaderea in greutate 10 obiceiuri care pot ajuta la scaderea in greutate Dieta cu indice glicemic scazut Dieta Ornish