Ce ar trebui sa stii despre epilepsia dobandita in copilarie

Actualizat: 12 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este epilepsia


Epilepsia este o afectiune neurologica, caracterizata prin prezenta crizelor epileptice recurente.
Creierul uman este format din miliarde de celule nervoase care comunica intre ele prin semnale electrice. Daca aceste impulsuri electrice sunt transmise anormal, de mai multe celule in acelasi timp, rezultatul este reprezentat de nasterea crizelor epileptice.

Epilepsia reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni neurologice din lume, afectand aproximativ 50 de milioane de persoane. De asemenea, ea este prezenta si in randul copiilor, cei mai multi dintre acestia dobandind boala inainte de a implini varsta de 10 ani. In ceea ce priveste adultii care sufera de epilepsie, acestia au avut primele crize in copilarie sau in adolescenta.

Aceasta afectiune neurologica afecteaza fiecare copil intr-o maniera diferita, in functie de varsta, de tipul de criza epileptica pe care acesta il are, de modul in care raspunde la tratament sau de alte conditii medicale existente.

Tipuri de crize epileptice

In timpul unei crize epileptice, principalele manifestari ale unui copil sunt: privirea in gol sau pierderea starii de constienta sau prezenta unor miscari sacadate, necontrolate. Majoritatea crizelor epileptice dureaza mai putin de 2 minute, insa in urma acesteia persoana respectiva se poate simti slabita sau confuza.

Exista mai multe tipuri de crize epileptice si de sindroame epileptice. Principalele tipuri de crize epileptice sunt crize epileptice focale si crize epileptice generalizate.

Crize epileptice focale, cunoscute si sub denumirea de crize epileptice partiale, sunt caracterizate de o activitate electrica anormala intr-o anumita regiune a creierului. Acestea pot fi precedate de o faza initiala numita “aura”. Aceasta faza poate cuprinde modificari in ceea ce priveste auzul, vazul, mirosul, dar si prezenta unor sentimente nejustificate precum teama, euforia sau senzatia de deja vu.

Crize epileptice focale nu implica pierderea starii de constienta. Persoanele care sufera astfel de crize epileptice par incapabile sa raspunda la stimuli, insa ei aud si percep lucrurile care se desfasoara in jurul lor. Alte simptome prezente sunt greata, paloarea, transpiratii.

Crize epileptice generalizate afecteaza ambele emisfere ale creierului. In urma acestor crize epileptice copiii sunt, de obicei, somnorosi.

Conform Fundatiei pentru Epilepsie (Epilepsy Foundation), crizele epileptice generalizate sunt de mai multe tipuri:

- crize epileptice “Petit mal”- produc o pierdere de scurta durata a starii de constienta, ele durand aproximativ 10 secunde; sunt intalnite in special la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani;

- crize epileptice atonice-caracterizate printr-o scadere a tonusului muscular, care se petrece brusc si in timpul careia persoana respectiva devine moale (pierde tonusul muscular) si nu raspunde la stimuli; ele dureaza mai putin de 10 secunde;

- crize epileptice tonico-clonice generalizate (GTC)-sunt crize epileptice care cuprind diferite faze; in prima faza, corpul copilului se contracta (se intareste), incepand apoi sa tremure; in urma acesteia, copilul este obosit si confuz; convulsia dureaza intre 1-3 minute;

- contractiile mioclonice-acest tip de crize epileptice presupun contractii rapide, anormale, ale muschilor, care dureaza 1-2 secunde, se petrec de obicei in salve si in jurul orelor de trezire sau culcare; in cadrul acestor crize epileptice, persoana respectiva nu isi pierde cunostinta.

Tipuri de sindroame epileptice

- Epilepsia benign rolandica a copilului-apare intre varsta de 3 si 10 ani si afecteaza aproximativ 15% dintre copiii cu epilepsie. Copiii prezinta crize epileptice focale in timpul noptii, care se pot transforma in crize epileptice GTC. Rar, copiii pot avea crize si in timpul zilei. Uneori este posibil ca aceste crize epileptice sa se opreasca inainte de varsta de 16 ani.

- Epilepsia absenta a copilului, cunoscuta si sub denumirea de picnolepsie-este o forma usoara de epilepsie, care apare la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani. Crize epileptice sunt foarte rapide, astfel incat este posibil sa nu fie observate. La aproximativ 90% dintre copii, crize epileptice dispar inainte de implinirea varstei de 12 ani.

- Spasmul infantil, cunoscut sub denumirea de sindrom West, apare, de regula, la copii mai mici de 1 an. In cadrul lui se produc spasme in mai multe parti ale corpului si fara tratament va produce leziuni cerebrale.

- Sindromul Lennox-Gastaut-apare la copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani si produce diferite tipuri de crize epileptice. Unii copii pot prezenta probleme de comportament sau de invatare. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de acest sindrom prezinta crize epileptice si ca adulti.

- Epilepsia de lob temporal-considerata cea mai comuna forma de epilepsie cu crize epileptice focale. Simptomele apar, de obicei, intre varsta de 10 si 20 de ani, dar exista personae la care pot aparea la orice varsta.

Cauze

Epilepsia afecteaza oameni din diferite medii. Cei mai multi dintre acestia nu prezinta un istoric familial in ceea ce priveste aceasta afectiune. In 70% din cazuri, ea este clasificata ca fiind epilepsie idiopatica, termen folosit atunci cand nu se poate identifica nicio cauza. In celelalte cazuri, cauzele pot fi reprezentate de malformatii cerebrale, tumori, cauze genetice, boli infectioase precum meningita sau encefalita, sarcina cu risc crescut, deficitul de oxigen inainte sau in timpul nasterii.

Cum recunoastem crizele epileptice

Deoarece epilepsia afecteaza fiecare copil in mod diferit, recunoasterea crizelor epileptice poate fi, de multe ori, dificila, in special la copiii foarte mici sau la cei care nu vorbesc.

Pentru a identifica formele usoare, parintii trebuie sa fie atenti daca cei mici par absenti in momente nepotrivite (in timp ce se joaca, mananca sau cand vorbesc cu cineva). De asemenea, in cazul copiilor foarte mici, schimbarile in respiratie, expresiile faciale neobisnuite, dar si spasmele musculare, pot fi semnele unor crize epileptice.

Simptomele crizelor epileptice pot fi similare cu cele ale altor afectiuni. Din acest motiv este necesara efectuarea unui control medical pentru o evaluare completa si stabilirea unui diagnostic corect.

Diagnostic

In general, epilepsia la copii este diagnosticata in urma unor episoade repetate de crize epileptice. Medicul va incerca sa determine cauza care a dus la aparitia crizelor epileptice.

Procesul de diagnosticare cuprinde urmatorii pasi: stabilirea unui istoric familial in ceea ce priveste epilepsia, examenul fizic; analize de sange; examen CT sau IRM-stabileste daca ceea ce a determinat aparitia crizelor epileptice este o leziune neurologica acuta sau o boala; electroencefalograma-care ajuta la determinarea tipului de crize epileptice si a tipului de sindrom epileptic.

Dupa examinare, realizarea testelor si o perioada de observatie, medicul poate stabili daca acele crize epileptice au fost cauzate de epilepsie sau de o alta afectiune.

Tratament

In ultimii ani s-au inregistrat progrese considerabile in ceea ce priveste tratamentul in cazul epilepsiei, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Printre optiunile de tratament al epilepsiei se numara: medicamentele- acestea ajuta la prevenirea aparitiei crizelor epileptice, insa odata inceputa criza, acestea nu o pot opri; exista copii la care medicamentele antiepileptice nu au efecte, iar in cazul lor sunt necesare alte metode de tratament; neurostimularea-poate fi recomandata de medic in cazul persoanelor care nu raspund la medicatia antiepileptica; tratamentul chirurgical-in cazul unor copii, operatia poate fi recomandata pentru a fi indepartat focarul epileptic, ducand astfel la diparitia crizelor epileptice.

Concluzii

Epilepsia reprezinta o afectiune cu care se confrunta numeroase persoane din intreaga lume. Tratata corespunzator, aceasta poate fi tinuta sub control si atat copiii, cat si adultii pot duce o viata normala.

In prezent, cercetarea acorda o atentie deosebita acestei afectiuni, inregistrandu-se progrese considerabile in ceea ce priveste metodele de tratament.

Bibliografie
1. Epilepsy & my child toolkit: A resource for parents with a newly diagnosed child. (2010) aap.org/en-us/Documents/Sharing_the_Diagnosis.pdf
2. Epilepsy data and statistics. (2019).
cdc.gov/epilepsy/data/index.html
3. Landau Kleffner syndrome. (2018).
rarediseases.org/rare-diseases/landau-kleffner-syndrome/
4. Learn: Comprehensive information from the top experts on epilepsy and seizures. (n.d.).
epilepsy.com/learn
5. Temporal lobe epilepsy (TLE). (2019).
epilepsy.com/learn/types-epilepsy-syndromes/temporal-lobe-epilepsy-aka-tle
6. Types of seizures. (2017). epilepsy.com/learn/types-seizures
7. What to know about epilepsy in children
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327288.php
8. West syndrome. (2019). rarediseases.org/rare-diseases/west-syndrome/


Citeste si despre:

Epilepsia si crizele epileptice in perioada sarcinii Epilepsia – simptome, cauze si tratament Importanta primului ajutor in cazurile de epilepsie Operatia pentru epilepsie Sindromul West, forma rara de epilepsie ce afecteaza bebelusii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce declanseaza o criza de epilepsie? Operatia de callosotomie pentru epilepsie Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie? Cand este momentul sa mergeti la un medic neurolog? Ajutorul acordat unei persoane in timpul unei crize epileptice