Top 8 forme de cancer la femei

Actualizat: 26 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Poate ca majoritatea dintre dumneavoastra cunoasteti cel putin o femeie care a auzit cuvintele devastatoare ”Aveti cancer”.

Desi tratamentele se imbunatatesc si exista multe sanse de vindecare cu noile medicamente, numarul de persoane care sufera de cancer creste de la o zi la alta.

Prezentand cele mai grave forme de cancer poate ca pare trist, insa a le cunoaste repezinta o modalitate de a sti consecintele lor pe termen lung.

Studiile arata ca, in general, persoanele sunt neinformate in ceea ce privesc formele cele mai periculoase atat la femei, cat si la barbati. Acest lucru este foarte important, mai ales ca exista foarte multe teste care sa descopere aceste forme de cancer.

Aceasta inseamna ca recunoscand simptomele reprezinta cea mai buna aparare pentru a afla de aparitia problemelor cat mai devreme si pentru a putea trata cat mai repede cu putinta boala.

Simptomele cancerului in general

-Oboseala permanenta: oboseala este unul dintre cele mai intalnite simptome ale cancerului. Este mai comuna atunci cand boala este avansata, dar isi are debutul in primele stadii ale unor forme de cancer. Anemia este vinovatul permanent, o conditie asociata multor tipuri ale acestei boli, mai ales cele care afecteaza intestinul. Oboseala este un simptom atat a conditiilor benigne, cat si a celor maligne si ar trebui evaluata de medic.

-Pierderea neintentionata din greutate: chiar daca ar parea o surpriza placuta sa slabiti fara a incerca macar, trebuie sa stiti ca acesta este un semn pentru multe boli, inclusiv cancerul. Pierderea a 10 kg sau mai mult fara sa va propuneti cere o vizita urgenta la medic. Acest fel de pierdere in greutate poate fi insotit sau nu de lipsa poftei de mancare. Nu uitati, slabitul poate fi un semn al cancerului, dar reprezinta un simptom si al altor boli.

-Durerea: de obicei, durerea nu este un simptom timpuriu al cancerului, exceptand cazurile de cancer care se raspandesc spre oase. Durerea are loc atunci cand cancerul se intinde si incepe sa afecteze alte organe si nervii.

-Febra: febra este un simptom al multor boli de la cele moderate pana la cele severe, inclusiv cancerul. In relatie cu acesta, febra persistenta sau cea care vine si trece frecvent poate semnala o problema a sistemului imunitar. Febra este asociata de cele mai multe ori cu formele de cancer ce afecteaza sangele, cum ar fi leucemia, dar este intalnita si la persoanele al caror cancer s-a raspandit.

Retineti ca aceste simptome ale cancerului sunt generale si vagi. Daca aveti unul sau doua semne, nu este un semnal de alarma ca aveti cancer, insa mai indicat ar fi sa va prezentati medicului si sa faceti cateva teste mai amanuntite.

Forme de cancer

Locul 1 – cancerul de plamani

Multe persoane sunt surprinse sa auda ca forma aceasta de cancer ucide mai multe femei decat cancerul la san. Este adevarat!

Si daca va ganditi ca sunteti in siguranta pentru ca nu fumati, ganditi-va de doua ori. Una din 5 femei care dezvolta cancerul de plamani nu a fumat niciodata, iar 50% au fumat la un moment dat, dar au renuntat. De fapt, s-a demonstrat ca bolile de plamani, in special cancerul, descresc in randul barbatilor si cresc in randul grupului de femei tinere si nefumatoare.

Cancerul de plamani este responsabil pentru cea mai mare mortalitate in randul femeilor, mai mare si decat in cazul cancerului ovarian si la san. Inainte de a se afla teste mai bune pentru descoperirea simptomelor timpurii ale cancerului de plamani, la fel de importanta este constientizarea acestor semne, care difera de multe ori fata de cele ale cancerului de plamani la barbati.

Locul 2 – cancerul la san

Din fericire, exista teste pentru descoperirea cancerului la san. Dar chiar si cu acestea, dumneavoastra trebuie sa fiti constienta de incidenta si severitatea acestei boli. Exista unele femei care pot avea cancer la san chiar daca mamografia este perfect normala, pentru ca poate aparea oricand.

Locul 3 – cancerul de colon

A treia cauza importanta a mortalitatii in cazul cancerului printre femei este cancerul de colon. Acesta este un exemplu excelent despre cum analizele pot salva vieti. Analizele pot detecta polipii inainte de a deveni cancerosi si poate gasi cancerul timpuriu. Este un factor important pentru imbunatatirea globala a ratei de supravietuire. In timp ce colonoscopia este recomandata sa se faca la persoanele de peste 50 de ani, oamenii cu o istorie familiala de cancer de colon sau unele anomalii genetice ca sindromul Lynch ar trebui sa isi faca analizele la o varsta mai frageda.

Locul 4 – cancerul de pancreas

Multe persoane sunt surprinse ca aceasta forma de cancer este situata in top 5 in privinta mortalitatii in randul femeilor.
Ceea ce poate nu stiti: cancerul de pancreas poate fi si ereditar, iar aceasta se intampla in 10% dintre cazuri. Mutatiile gentice care cresc in ceea ce priveste riscul de cancer ovarian sau la san cresc si in cazul cancerului de pancreas, cancerului de plamani si al celui de piele.

Un alt lucru de care poate nu sunteti constienta este ca bolile gingiei maresc semnificativ riscul cancerului pancreasului. Acesta este un nou apel ca o sanatate orala si o verificare regulata este o parte a unui program de preventie.

Locul 5 – cancerul ovarian

Despre cancerul ovarian se stie ca este o boala silentioasa. Simptomele timpurii ale acestui tip de cancer sunt de cele mai multe ori considerate ca fiind altceva si pot include balonare, constipatie, presiune pelviana si urinare frecventa.

Ca multe forme de cancer, detectarea cat mai devreme poate face diferenta si descoperind cancerul ovarian de timpuriu creste probabilitatea supravietuirii. Unele femei cred ca doar testul Papanicolau poate detecta cancerul, dar nu se intampla decat foarte rar.

Locul 6 – leucemia

Unele forme de leucemie combinate duc la locul 6 in ceea ce priveste mortalitatea in cazul cancerului in randul femeilor. Aceste forme includ leucemia limfocitara acuta, leucemia limfocitara cronica, leucemia mielogena acuta si leucemia mielogena cronica.

Unele forme de leucemie sunt dovada a lipsei progresului medicinei si tratamentului cancerului. Leucemia limfocitara acuta are o rata de supravietuire care se micsoreaza dramatic, dar noile medicamente transforma acest tip de leucemie intr-o boala cronica.

Locul 7 – cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin se afla pe locul 7 in formele de cancer mortale pentru femei. Este important sa distingeti acest cancer. Multe femei cred gresit ca doar un test Papanicolau il va detecta.

Simptomele specifice sunt: sangerari anormale (in timpul menstruatiei sau in afara ei), dureri in timpul actului sexual, dureri pelviene, dificultatea de a urina sau dureri in timpul urinarii, scurgeri vaginale anormale.

Locul 8 – limfomul non-Hodgkin

Exista peste 30 de forme ale limfomului non-Hodgkin care sunt impartite dupa limfocitele implicate. Umflarea ganglionilor limfatici poate fi simptomul unui limfom, dar cele mai tipurii simptome ale limfomului non-Hodgkin sunt asemanatoase semnelor generale ale unor boli: febra, mancarime, pierderea din greutate si oboseala.

Factorii de risc care predispun la aceste forme de cancer pot surprinde multi oameni. Unul dintre acestea este mononucleoza infectioasa.

Tratamentul acestui cancer poate include chimioterapia si terapia prin radiatii. Daca aveti mononucleoza infectioasa, nu consumati alimente crescute artificial. De cele mai multe ori, exista o combinare a lucrurilor care duc la formarea cancerului.


Citeste si despre:

Topul vitaminelor pentru iarna Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Fisurile vaginale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante Termenul de folosire al produselor de ingrijire Ereditatea si cancerul Profilaxia cancerului de col uterin Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca