Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula

Actualizat: 30 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pentru aproximativ 2 milioane de romani cu varsta cuprinsa intre 20 si 79 de ani, temperaturile ridicate ale verii inseamna un factor de disconfort in plus, deoarece sufera de diabet.

Ei trebuie sa ia masuri suplimentare de protectie, astfel incat sa nu le fie afectata starea de sanatate. Descopera despre ce este vorba:

Atentie la deshidratare

Atata timp cat vremea este calda, poate aparea deshidratarea, ceea ce duce la cresterea nivelului de zahar din sange.

Asadar, daca suferi de diabet zaharat, este de doua ori mai important sa bei cat mai multe lichide pe tot parcursul zilei, spre deosebire de persoanele sanatoase. Apa este cea mai indicata, pentru a-ti potoli setea si pentru a preveni deshidratarea.

Semnele deshidratarii sunt setea excesiva, pielea uscata si calda la atingere, ametelile, greata, varsaturile, stari de confuzie, scaderea puterii de concentrare.

Bauturile care contin zahar, cele care au cofeina si cele carbogazoase trebuie sa fie evitate.

Alcoolul poate afecta capacitatea organismului de a regla temperatura corpului, de aceea trebuie consumat in cantitati cat mai mici, chiar deloc, daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat.

Poti face sport la anumite ore

Sportul este sanatos, insa pe timpul verii trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. Diabeticii pot face miscare in aer liber dimineata devreme sau seara tarziu, cand temperaturile sunt mai prietenoase.

Nu trebuie sa depui efort fizic in exces. De fiecare data cand faci miscare, ai grija sa te hidratezi suficient. Asta inseamna ca trebuie sa bei apa la fiecare 15-20 de minute de efort fizic depus.

Poti opta si pentru exercitii in interior, pe care sa le faci intr-o incapere bine aerisita si racoroasa.

O alimentatie usoara

Persoanele care sufera de diabet pot merge la picnic in aer liber, insa trebuie sa aiba grija la alimentele pe care le consuma. Acest lucru este valabil si pentru celelalte mese din timpul zilei.

Astfel, se consuma mancaruri usoare, precum salatele si supele.Pestele la gratar si legumele sunt intotdeauna o varianta sanatoasa, cat si o salata din piept de pui.

Fructele proaspete sunt, de asemenea, o alternativa sanatoasa. Carnea slaba poate fi si aceasta consumata, insa in portii mici.

Ai grija la vestimentatie

Cand umiditatea este ridicata, transpiratia in exces este favorizata. Astfel, daca temperaturile de afara depasesc 33 de grade Celsius, este important sa porti haine lejere, care sa nu favorizeze transpiratia si care permit pielii sa respire.

De asemenea, poarta haine in culori deschise, care nu atrag caldura. Totodata, cand afara este foarte cald, ai grija sa iti masori nivelul de glucoza din sange de trei-patru ori pe zi.

Alte masuri pe care le poti lua pe canicula

- incearca sa stai in incaperi cu aer conditionat, racoroase

- fa dusuri caldute, de mai multe ori pe zi

- ai grija sa respecti intocmai tratamentul recomandat de medic

- aplica o crema cu factor de protectie inainte sa iesi din casa, daca stii ca iti petreci mai mult timp sub soarele arzator al verii

In cazul in care te simti rau, este important sa ceri ajutor de specialitate.


Citeste si despre:

Suferi de diabet? Iata 9 idei pentru gustari sanatoase, care tin de foame Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci Suferi de alergii? Iata 6 factori care le-ar putea inrautati Suferi de hemoroizi? Iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Artrita reumatoida si viata sexuala Dieta pentru hipoglicemie Afectiuni declansate de sex Cum scapi de celulita - metode simple, eficiente si cu rezultate rapide Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat