Cum sa iti protejezi inima pe timp de canicula

Actualizat: 05 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Titu Amariei
Consultant medical:

Dr. Mihaela Titu Amariei
Cardiologie

Centrele de Excelenta ARES

Generalitati


Caldura este unul dintre cei mai mari dusmani ai celor care au fost diagnosticati cu afectiuni ale inimii, in special hipertensiune arteriala.

Hipertensivii au organismul mai solicitat in perioadele caniculare, pentru ca organismul trebuie sa faca fata caldurii. De aceea, este nevoie ca aceste persoane sa ia masuri de protectie.

In zilele cu temperaturi crescute, cresterea tensiunii arteriale poate sa apara la hipertensivi, dar si la persoanele care nu au un astfel de istoric. Hipertensiunea se instaleaza in momentul in care tensiunea arteriala sistolica are o crestere de peste 140 mmHg, iar cea diastolica de peste 90 mmHg.

Semne care anunta cresterea tensiunii

Ametelile, palpitatiile, durerile de cap, mai ales in zona cefei, unde simti ca iti pulseaza ceva, greata sunt semne care indica faptul ca tensiunea este in crestere.

De aceea, daca apar aceste simptome, este important sa ceri de urgenta ajutor medical. Pana la sosirea medicului, cel in cauza trebuie sa stea intins.

Masuri generale pentru controlul tensiunii pe timp de canicula

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala sa urmeze tratamentul prescris de catre medic.

In cazul in care se observa cresteri semnificative, este important ca persoana in cauza sa se prezinte la un consult la medicul cardiolog.

Un grad mare de risc la complicatii date de hipertensiunea arteriala il au varstincii, mai ales cei trecuti de varsta de 65 de ani. Trebuie ca aceste persoane sa faca tot posibilul sa evite expunerea la soare, astfel incat inima sa nu fie nevoita sa faca eforturi suplimentare, astfel incat sa faca fata temperaturilor caniculare.

Nu numai temperaturile care trec de 37 de grade Celsius sunt periculoase pentru persoanele cardiace, ci si umiditatea ridicata din atmosfera.

Sfaturi importante de urmat:

- poarta incaltamite de calitate, lejera, care sa permita piciorului sa respire, astfel incat sa nu fie afectata in niciun fel circulatia sangvina periferica;

- imbraca haine din materiale usoare, cum este bumbacul, deschise la culoare;

- poarta o sapca sau o palarie care sa iti acopere capul de fiecare data cand stai in soare;

- bea intre opt si 12 pahare cu apa pe zi, ca sa nu suferi de deshidratare;

- evita bauturile care contin cafeina, pe cele dulci si pe cele alcoolice;

- ia pauze regulate si nu face efort fizic care sa te solicite;

- incearca sa eviti sa iesi in aer liber intre orele 11:00 si 15:00;

- consuma alimente care sa nu aiba sare in exces;

- evita alimentele cu un continut mare de grasimi;

- mananca multe legume si fructe proaspete;

- nu face eforturi mari, care sa suprasolicite activitatea cardiaca, chiar daca ai ramas in casa;

- in casa este important sa fie o temperatura suportabila, in jurul valorii de 22 de grade Celsius, insa in cazul in care nu ai un aparat de aer conditionat, tine geamurile si usile inchise, pe tot parcursul zilei. Seara, aeriseste bine incaperile, in special dormitorul in care dormi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Medici

specialist Catana Nicu
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist, Doctor în medicină Guță Andrada
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Rizea Olguța
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Efortul fizic pe timp de canicula Invata sa te protejezi corect de canicula Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Canicula: la ce riscuri este expus organismul? Bolile cardiovasculare si canicula Inima sanatoasa, corp sanatos Canicula - un pericol chiar si pentru persoanele sanatoase 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Cum afecteaza astmul inima Cum stii ca ai probleme cu inima: simptome care sa iti dea de gandit