Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina).

Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale.

Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea multor organe si tesuturi.

Elemente cheie

Carbohidratii sunt niste nutrienti ce determina cresterile cele mai importante ale glicemiei. Copilului i se vor administra doar carbohidrati consistenti si astfel se va putea pastra glicemia in limite normale. Se va recomanda consultul unui dietetician si diabetolog care sa explice copilului si anturajului modul optim de a consuma carbohidratii.

Monitorizarea consumului de carbohidrati

Aceasta este metoda recomandata pentru planificarea meselor la diabetici. La baza metodei sta insumarea cantitatilor de carbohidrati continute in fiecare aliment ingerat. Datorita faptului ca in cresterea glicemiei rolul primordial il detin carbohidratii, impartirea acestora in mod echilibrat de-a lungul zilei va ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale. In 2 ore dupa luarea mesei, majoritatea carbohidratilor sunt transformati in glucoza (zaharul din sange).
Alimentele bogate in carbohidrati sunt:

- fructele si legumele

- laptele si iaurturile

- produsele de patiserie (painea, cerealele etc.), cartofii si porumbul

- dulciurile (prajituri, bomboane etc.)
Alimentele ce contin zahar detin o cantitate mai mare de carbohidrati decat cele ce contin amidon (paine, cartofi, porumb etc). Contrar aparentelor, copilului diabetic i se poate permite consumul de dulciuri, precum prajiturile. Cu toate acestea, daca alimentele bogate in zahar se regasesc in cantitati importante in dieta copilului, atunci copilul va primi un exces de carbohidrati in detrimentul celorlalte elemente nutritive (grasimi, proteine).

Argumente ce sustin monitorizarea cantitatii de carbohidrati din dieta diabeticului

In acest mod se poate sti cati carbohidrati consuma copilul diabetic la o masa si, astfel, se poate estima cat de mult va creste glicemia acestuia dupa masa. Exista o dependenta direct proportionala intre cantitatea de carbohidrati consumata si cresterea glicemiei dupa masa. De asemenea metoda este utila daca:

- copilului i se administreaza insulina inainte de masa si se doreste ajustarea dozelor in functie de cantitatea de carbohidrati cuprinsa la acea masa; la cei care nu isi administreaza insulina, metoda este utila datorita motivelor expuse mai sus; frecvent specialistii recomanda administrarea unei unitati de insulina rapida pentru fiecare 10-15 mg de carbohidrati

- in cazul in care copilul doreste sa serveasca un aliment bogat in zahar (ex: o bucata de tort la o aniversare), atunci se pot reduce cantitatile de carbohidrati consumate la celalalte mese ale acelei zile.
Atat hiperglicemia cat si hipoglicemia (zahar putin in sange) sunt periculoase si pot duce la aparitia unor situatii de urgenta (ex: coma hiperglicemica, coma hipoglicemica). In timp, valorile crescute ale glicemiei pot duce la deteriorarea structurala si functionala a multor organe si tesuturi.

Alte sugestii utile

Se recomanda citirea cu atentie a etichetelor alimentelor pentru a se afla continutul acestora in carbohidrati si calorii. Consultarea materialelor informative puse la dispozitia bolnavilor si apartinatorilor de catre medicii diabetologi si nutritionisti.

Concluzii

In urma acestui material, parintii si copilul diabetic ar trebui sa fie familiarizati cu modul de planificare a meselor si gustarilor si cu metoda de calcul a cantitatii de carbohidrati din dieta.

Metoda de calculare

Va vom prezenta cateva metode de monitorizare a cantitatilor de carbohidrati consumate de copil. Cele mai mari rate de succes in mentinerea glicemiei in valori normale le au copii ce provin din familii care se implica direct, iar membrii ei consuma, la randul lor, o alimentatie echilibrata. Un alt avantaj al acestei metode este ca familia, fiind expusa la un risc de a dezolva diabet zaharat tip 2, prin alimentatie echilibrata se poate proteja.

Realizarea unui plan alimentar

Se va apela la un dietetician diabetolog care va ajuta la planificarea meselor, prin alcatuirea unei scheme. Parintii si copilul vor invata ce inseamna o portie standard a alimentelor ce contin carbohidrati, fiecare continand aproximativ 15 grame de carbohidrati. Cantitatile de carbohidrati se vor masura in grame sau portii. Parintii si copilul vor invata care sunt portiile standard ce contin proteine, intr-o dieta echilibrata fiind foarte important consumul de alimente ce contin acest nutrient (carne si branzeturi). Se va incerca limitarea consumului de grasimi, mai ales la copii supraponderali, iar in acest scop se va cere sfatul dieticianului.

Numararea carbohidratilor

Se va utiliza planul meselor pentru a se portiona dieta, cu precizarea ca alimentele bogate in zahar ar trebui consumate ocazional si in cantitati mai mici decat mancarurile bogate in amidon, fructe si legume. Se vor servi portii standard; nu trebuie cantarita mancarea neaparat, dar acest lucru poate fi util, mai ales la inceput, cand parintii nu stiu exact ce inseamna o portie standard. Este utila verificarea frecventa a glicemiei pacientului, cu o ora inaintea mesei si doua ore dupa, caci in acest fel se poate observa modul in care un anumit aliment influenteaza glicemia copilului. Se recomanda alcatuirea unei evidente exacte a dietei copilului si a valorilor glicemiei inregistrate, iar aceasta poate fi utila si pentru medicul diabetolog care poate analiza cazul mult mai riguros.

Consultul diabetologic

In cazul in care exista nelamuriri in privinta bolii si a modului de calcul al cantitatii de carbohidrati din dieta, se recomanda ca acestea sa fie discutate cu specialistii din domeniu, fara a omite "jurnalul" cu toate alimentele consumate de copil (pe zile si pe ore), impreuna cu toate masuratorile valorilor glicemiilor.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Care sunt simptomele diabetului de tip 2 la copii? Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere Alimentatia sanatoasa Alaptarea Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Subponderabilitatea Dieta pentru copii supraponderali! Intoleranta la fructoza 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta Monitorizarea prenatala a anomaliilor fetale