Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Actualizat: 16 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat.

Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli.

In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor.

Reguli de nutritie pentru diabetici

Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism.

Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului. De pilda, si alti carbohidrati (precum cei din cartofi) pot avea acelasi efect asupra glicemiei din sange, precum zaharurile din bomboane si prajituri.

Important este aportul total de carbohidrati din dieta, nu in mod necesar forma in care ei sunt consumati. Grasimile saturate, care abunda si ele in preparatele de sarbatori, ar trebui sa fie evitate de catre diabetici.

Specialistii spun ca persoanele cu diabet ar trebui sa se concentreze, de sarbatori, pe urmarea unui regim alimentar echilibrat, bazat pe surse bogate de fibre si carbohidrati complecsi.

Selectarea atenta a alimentelor

Chiar daca mesele bogate de sarbatori abunda in preparate diversificate, diabeticii au libertatea de a alege ce combinatii de alimente consuma. Fiecare persoana cu acest diagnostic isi cunoaste limitele, iar ele sunt cele care ar trebui sa fie folosite ca reper in amestecul anumitor preparate. De pilda, in ziua participarii la o masa de Craciun, diabeticii isi pot planifica micul dejun si pranzul, astfel incat sa poata consuma un desert savuros in a doua parte a zilei.

Inainte de un festin de sarbatori, este recomandat ca diabeticii sa consume o gustare sanatoasa, menita sa tina apetitul sub control. Fara impulsul senzatiei accentuate de foame, abtinerea de la abuzurile alimentare este mult mai usoara.

Adaptarea retetelor cu ingrediente sanatoase

Diabeticii se pot bucura de preparatele traditionale de sarbatori fara sa isi puna sanatatea in pericol, prin simpla modificare a retetelor cu ingrediente mai sanatoase. Regula de baza este inlocuirea zaharului si a grasimilor saturate cu piureuri din fructe sau indulcitori naturali (stevia, de exemplu). Gatitul dietetic este cea mai buna solutie pentru mentinerea diabetului sub control de sarbatori.

Evitarea mancatului inconstient

Mancatul inconstient, definit prin tendinta de a consuma prajituri, bomboane sau alte alimente nesanatoase in trecere, fara contabilizarea acestor gustari, este un alt dusman de temut pentru diabetici de sarbatori. Adunate, aceste mici degustari pot produce dezechilibre importante in organism.

Dozarea atenta a portiilor

Gazdele unei mese de sarbatori isi vor indemna intotdeauna musafirii sa savureze si o a doua portie, din politete. Pentru diabetici, raspunsul trebuie sa fie intotdeauna nu, intrucat cantitatea de mancare consumata este deseori mai importanta decat alimentele in sine. Constientizarea permanenta a pericolelor aduse de excesele alimentare este esentiala in controlul nivelului glicemiei chiar si in perioada sarbatorilor de iarna.

Avertizarea gazdelor de necesitatile specifice

Diabeticii au tot dreptul sa isi avertizeze gazdele de sarbatori asupra propriilor necesitati si restrictii alimentare, inainte de organizarea reuniunii festive. In acest fel, se vor simti confortabil avand propriile optiuni gastronomice si vor fi cu atat mai putin tentati sa consume preparate care le-ar putea dauna sanatatii.

Consumul moderat de alcool

In mod ideal, diabeticii ar trebui sa evite intru totul consumul de alcool chiar si de sarbatori. Daca acest lucru nu este posibil, limitarea paharelor de bauturi alcoolice ramane o regula de aur pentru persoanele care sufera de diabet. In afara de efectul de crestere a nivelului de glicemie in sange, alcoolul poate afecta si eficacitatea tratamentului medicamentos.

Miscarea cu orice ocazie

Consecintele unui abuz alimentar pot fi contracarate de un program regulat de miscare moderata. Plimbarile in aer liber sau orice tip de sport sunt foarte benefice diabeticilor, contribuind in mod direct la reglarea glicemiei si la mentinerea unei stari generale de bine.

Respectarea planului alimentar recomandat de medic

Mesele bogate de sarbatori trebuie sa fie exceptii in dieta unui diabetic. Este esential ca in zilele din preajma sarbatorilor, persoanele care sufera de diabet sa isi respecte planul alimentar recomandat de medic la fel ca in restul anului, pentru a nu suferi consecintele unor schimbari negative in dieta. Efectele unui comportament alimentar gresit sunt resimtite imediat de un diabetic, iar acestea trebuie sa constituie mereu un semnal de alarma important in revizuirea autodisciplinei la masa.

Consultarea prealabila a unui specialist

La fel de important este ca diabeticii care urmeaza un tratament cu insulina sa isi intrebe medicul curant asupra modului in care ar trebui sa isi ajusteze tratamentul, daca isi maresc aportul de carbohidrati.

Verificarea regulata a nivelului de glicemie

Specialistii recomanda diabeticilor sa isi verifice mai des nivelul glicemiei in perioada sarbatorilor. Aceste valori ajuta la estimarea limitelor de siguranta in consumul preparatelor copioase, precum si la prevenirea starilor de rau asociate cu abuzul de carbohidrati. Indiferent de sezon, valorile glicemiei trebuie sa se incadreze intre 80 si 120 de miligrame pe decilitru inainte de masa si aproximativ 140 de miligrame pe decilitru dupa masa. Odata ce aceste praguri sunt depasite, diabeticul trebuie sa ia masuri imediate de corectare a alimentatiei.


Citeste si despre:

Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina 8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria 10 pericole alimentare Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Consumul de alcool si diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat