Rutina zilnica sanatoasa pentru diabetici

Actualizat: 11 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


A trai cu diabet este o provocare pentru multe dintre persoanele care se confrunta cu aceasta boala. Dincolo de gestionarea conditiei este foarte important ca boala sa fie tinuta sub control din cauza probabilitatii aparitiei complicatiilor grave, de la insuficienta renala la leziuni ale nervilor, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

Partea pozitiva este ca diabetul zaharat este o conditie care poate fi gestionata, urmand doar cateva reguli simple, care se pot transforma in rutina: monitorizarea glucozei din sange, urmarea tratamentului prescris de catre medic, o dieta adecvata si realizarea exercitiilor fizice in mod regulat, in fiecare zi.

Monitorizarea glicemiei

Pentru a gestiona cat mai eficient diabetul zaharat este foarte important sa va controlati glicemia, periodic. Trebuie sa stiti care sunt valorile glicemiei, mai ales inainte de a folosi insulina, pentru a sti daca tratamentul pe care il urmati functioneaza optim. Daca suferiti de diabet de tip 1 sau 2, este la fel de important sa va masurati nivelul glicemiei inainte de a face exercitii fizice, inainte de culcare si, inainte de a conduce, pentru a va asigura ca nivelul dumneavoastra de zahar din sange nu este prea scazut.

Daca urmati tratament medicamentos este indicat sa prelevati probe de sange de mai multe ori pe zi, in diverse momente, cum ar fi inainte de mese sau la doua ore dupa mese.

Cercetarile au demonstrat ca atunci cand bolnavii de diabet isi controleaza glicemia indeaproape se imbunatateste capacitatea lor de a gestiona diabetul zaharat. In urma unui studiu de mare amploare s-a constatat ca persoanele care si-au monitorizat in mod regulat valorile zaharului din sange, au avut o calitate semnificativ mai buna a vietii, comaprativ cu cei care nu isi masurau glicemia. Acestia din urma aveau glicemia scazuta si nu luau masuri pentru cresterea ei.

Dieta pentru persoanele cu diabet

Cand oamenilor care sufera de diabet li se spune ca trebuie sa-si controleze dieta, multi dintre ei fac acest lucru pe termen scurt, considera ca schimbarile ii coplesesc si revin la vechile obiceiuri. Dieta specifica diabeticilor nu este, insa foarte diferita de cea a unui om care este sanatos.

Persoanele cu diabet pot incepe fiecare zi cu un mic dejun sanatos, pentru a evita mai tarziu supraalimentarea. Este recomandat ca micul dejun sa fie compus din multe fibre, care pot fi obtinute din cerealele integrale, fructe si legume, surse slabe de proteine si produse lactate degresate sau fara grasimi.

Se vor evita bauturile dulci sau indulcite, in favoarea ceaiului neindulcit si a apei. Intre mese, se vor lua gustari mici cantitativ, dar sanatoase, pe tot parcursul zilei, pentru a se evita scaderea brusca a nivelului de zahar din sange.

Se va evita consumul de alcool, care ofera destul de multe calorii, la fel si alimentele bogate in grasimi. Beti alcool doar ocazional si doar cand glicemia dumneavoastra se afla sub control.

Principalii vinovati de cresterea glicemiei din sange sunt zaharul, carbohidratii si amidonul.

Indicele glicemic este o unitate de masura care are rolul de a cuantifica influenta pe care o are un aliment asupra nivelului de zahar din sange. Se pare ca alimentele care au un indice glicemic mai scazut au un impact mai redus asupra valorilor zaharului din sange, dupa mese. Persoanele care mananca multe alimente cu un indice glicemic scazut au cantitati mai mici de grasime corporala si au un indice de masa corporala mai redus.

Este foarte important sa consumati o multime de fructe, legume si carne, dar si nuci, produse lactate degresate si cereale integrale. Zilnic, aveti nevoie de 25-35 g de fibre. Studiile sugereaza ca persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 si care au o dieta bogata in fibre pot prezenta imbunatatirea nivelului de zahar si colesterol din sange. Rezultate similare au fost obtinute si in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1.

Cei mai multi dintre experti nu recomanda evitarea in totalitate a consumului de zahar, atata timp cat alimentele dulci fac parte dintr-un plan de masa sanatoasa. Zaharurile din timpul meselor nu ridica zaharul din sange decat daca acestea contin cantitati similare de calorii care provin din amidon (care se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam). Este important sa va reamintiti ca zaharul este doar unul dintre tipurile de carbohidrati.

Tratamentul medicamentos

Daca medicul va prescrie medicamente este foarte important sa urmati intocmai tratamentul medicamentos. Rutina de tratament va fi diferita, in functie de tipul de diabet pe care il aveti, medicul fiind cel care decide daca este necesar sa luati insulina sau alte medicamente.

Daca luati insulina, faceti un jurnal alimentar in care sa notati alimentele pe care le-ati consumat si care este nivelul de zahar din sange.

Mentinerea diabetului sub control cu ajutorul exercitiilor fizice

Exercitiile fizice regulate sunt o componenta importanta atunci cand vine vorba despre starea generala de sanatate si o rutina zilnica sanatoasa pentru persoanele cu diabet. Daca nu ati facut exercitii fizice inainte, cresteti intensitatea acestora treptat. Monitorizati-va zaharul din sange inainte si dupa exercitiile fizice.

Puteti incepe cu mersul pe jos in interior sau aer liber, dans, ciclism sau alte sporturi care va fac placere. Atunci cand aveti indoieli privind intensitatea sau durata exercitiilor fizice, consultati un specialist pentru ajutor si pentru a va planifica tipurile de exercitii fizice care sa fie urmate in conditii de siguranta.

Concluzii

Rutina zilnica in cazul bolnavilor de diabet zaharat ar trebui sa fie individualizata in functie de situatia fiecarei persoane si ar putea implica:

In plus, nu uitati sa va relaxati suficient pentru ca sistemul imunitar sa devina mai puternic si sa puteti lupta mai bine cu diabetul zaharat.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Elemente esentiale pentru ingrijirea aspectului fizic Acizii grasi Omega-3 si vitamina D - factori esentiali in cresterea si dezoltarea sanatoasa si armonioasa a copiilor Importanta unui stil de viata sanatos Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Cum sa imbatranim sanatos Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Hemocromatoza - Diabet bronzat Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat Nefropatia diabetica Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Cere sfatul medicului ×