5 semne ale prediabetului care ar trebui sa te trimita la medic

Actualizat: 10 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prediabetul este acea stare caracterizata prin valori crescute ale glicemiei, insa nu atat de mari incat sa ti se puna diagnosticul de diabet.

Specialistii estimeaza ca 20% din populatia cu varste mai mari de 20 de ani sufera de prediabet, fara sa constientizeze insa acest lucru.

Daca nivelul glicemiei s-a apropiat de limita maxima la ultimele analize, e posibil sa ai prediabet.

Daca nu adopti o dieta echilibrata prin care sa normalizezi valoarea glicemiei, risti sa dezvolti diabet in urmatorii 10 ani.

Iata care sunt simptomele prediabetului:

Ti se face somn imediat dupa masa

Cand mananci alimente incarcate cu carbohidrati, acestia din urma se transforma in glucoza si provoaca o crestere prea mare a nivelului de zahar din sange.

Drept consecinta, pancreasul incepe sa secrete cantitati mari de insulina, pentru a normaliza nivelul glicemiei.

Tot acest proces induce o stare de moleseala in intregul organism. Este reactia normala a organismului la o cantitate prea mare de carbohidrati.

Cand mananci cantitati mari de cartofi prajiti, piure sau alimente de tip fast-food, nu faci altceva decat sa suprasoliciti pancreasul si sa-ti lipsesti corpul de energie. Asa se explica oboseala si somnul care te cuprind imediat dupa masa.

Poftesti mereu la cartofi prajiti, ciocolata si chipsuri

Alimentele care contin mult zahar, sare si grasimi – precum ciocolata sau chipsurile provoaca dependenta.

Ele stimuleaza centrul de recompensare al creierului, creand astfel un cerc vicios: vrei sa mananci din ce in ce mai mult, dar niciodata nu vei simti ca va fi de ajuns.

In plus, te vei simti mereu lipsit de vlaga dupa ingerarea unor astfel de alimente, deoarece ele provoaca un soc glicemic si iti forteaza pancreasul sa secrete in sange din ce in ce mai multa insulina.

Vei fi prin urmare tentat sa mai iei o bucata de ciocolata, doar ca sa-ti revii din starea de moleseala.

Ce nu stii poate, este ca in modul acesta te transformi, incet, dar sigur, in candidatul ideal pentru diabet.

Esti supraponderal

Daca greutatea ta e mult peste medie, ar trebui sa te gandesti sa iei masuri, pentru a nu da in diabet.

Nu face greseala sa te infometezi sau sa tii o cura de slabire drastica, iti vei da peste cap metabolismul, iar rezultatul final vor fi si mai multe kilograme in plus.

Incepe cu pasi mici. Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi, bea multa apa si doar apa, si mananca sanatos. Consuma cereale integrale, fructe si legume proaspete, oua, iaurt, precum si preparate la gratar sau la cuptor, servite cu o salata de cruditati.

Ai rabdare, rezultatele poate ca nu vor fi vizibile in prima luna, dar corpul tau se va simti deja mult mai bine. O pierdere de numai 5% din grasimea corporala iti va reduce cu peste jumatate riscul de a dezvolta diabet.

Ai exces de grasime in zona abdominala

Cercetatorii au demonstrat ca kilogramele depuse in zona abdominala sunt asociate cu rezistenta la insulina si prediabetul.

Solutia este sa adopti o alimentatie echilibrata, sa iti mentii o greutatea normala si sa faci regulat exercitii fizice.

Suferi de tensiune arteriala marita

Hipertensiunea arteriala provoaca ingrosarea sangelui, ceea ce poate determina formarea cheagurilor de sange. Totodata, fluxul sangvin catre organele importante se realizeaza in mod defectuos.

Tensiunea arteriala marita cauzeaza atat prediabet, cat si multe alte boli cu urmari grave.


Citeste si despre:

5 semne care anunta instalarea prediabetului Deficitul de substante nutritive - boli si simptome 8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2 Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Afectiuni cauzate de trigliceride 10 semne ale diabetului la copii Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Nutritia si alimentatia rationala la copil Alimentatia corecta a adolescentului