10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa

Actualizat: 07 Iunie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dieta si alimentatia sanatoasa sunt doua preocupari prioritare intr-o epoca a exceselor si a hranei nocive, care au condus la cresterea ratei obezitatii la scara globala.

Proportional cu interesul crescand al oamenilor pentru un fizic armonios si sanatos, s-au dezvoltat si o serie de mituri si perceptii gresite despre ceea ce inseamna o dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa.

De altfel, specialistii in nutritie spun ca mentalitatea tipica a urmarii curelor de slabire drastice este gresita. Secretul este adoptarea unei diete corecte pe termen lung si imbratisarea unui stil de viata sanatos, ce cuprinde mese complete, in cantitati moderate.

Cele mai frecvente mituri despre dieta

Cele mai multe dintre miturile despre dieta si respectarea unei alimentatii sanatoase s-au imprimat adanc in constiinta multor generatii, fara sa fie sustinute de puncte de vedere stiintifice. Care sunt acestea, aflati mai jos.

Mesele de seara predispun ingrasarii

Indemnul de a nu consuma hrana seara pentru evitarea ingrasarii este un mit desfiintat de specialisti. Ideea pe care se bazeaza aceasta convingere este aceea ca, pe parcursul zilei, caloriile se pot arde prin efort, in timp ce seara ele raman in organism si se transforma in grasimi, cand corpul intra in repaus.

Medicul nutritionist Mary Flynn spune ca organismul uman digera alimentele si utilizeaza caloriile in egala masura dimineata, la pranz si seara. Chiar si atunci cand corpul este inactiv, caloriile neconsumate vor fi utilizate a doua zi, cand organismul depune din nou efort.

In schimb, este important de stiut ca mesele de seara pot produce ingrasarea, cata vreme alimentele consumate sunt bogate in calorii. In locul meselor grase sau al dulciurilor, este de preferat sa va potoliti foamea cu o jumatate de fruct sau un bol mic cu lapte si cereale.

Scaderea rapida in greutate este cheia succesului in dieta

Sansele ca o dieta fada urmata o perioada de timp si soldata cu o scadere rapida in greutate sa se concretizeze intr-o reacumulare de kilograme sunt aproape de 100%.

Cheia succesului unui regim alimentar de slabire este pierderea greutatii suplimentare treptat, de aproximativ 500 - 1000 de grame pe saptamana. In acest fel, se evita traumatizarea organismului, care va depozita calorii in exces, imediat ce le primeste, aceasta fiind o parte din mecanismul sau natural de aparare.

Cu cat mai putine mese, cu atat mai multe sanse de a slabi

Un alt mit despre diete si alimentatie este acela ca reducerea numarului de mese zilnice ajuta la mentinerea greutatii corporale.

In realitate, evitarea micului dejun sau a pranzului conduce la un exces alimentar iminent la urmatoarea masa, din pricina senzatiei intense de foame. Un numar de 5 mese mici pe zi, formate din alimente sanatoase si cu valoare nutritiva ridicata, este cea mai buna strategie de mentinere a formei fizice.

Abundenta salatelor in dieta ajuta la slabit si la mentinerea greutatii

Senzatia de satietate si nivelul de energie al organismului depind in egala masura de proteinele pure ingerate prin hrana. Consumul preponderent de salate, bogate in fibre, vitamine si minerale, dar lipsite de proteine, nu va conduce la echilibrarea greutatii decat pe termen scurt.

O solutie de compromis ar fi adaugarea catorva grame de carne slaba sau branza degresata in salate, pentru completarea aportului necesar de proteine.

Dietele proteice, lipsite de carbohidrati, sunt cele mai eficiente

Pe termen scurt, dietele proteice pot conduce la o pierdere importanta in greutate, insa privarea organismului de carbohidrati poate avea efecte negative ulterior. Consumul preponderent de oua, branza si carne conduce la carente in vitamine si nutrienti importanti.

Cele mai eficiente diete sunt cele care se bazeaza pe un plan nutritional cu un aport de calorii redus, dar care nu exclude din alimentatie cantitatile corecte de carbohidrati, proteine si grasimi esentiale.

Lactatele ingrasa

Lactatele ingrasa, doar daca sunt consumate in varianta bogata in grasimi si in cantitati exagerate. Produsele lactatele degresate sunt la fel de hranitoare si contin un numar redus de calorii. Laptele, iaurtul si branzeturile contin nutrienti valorosi, precum calciu si proteine, ce nu pot lipsi dintr-o alimentatie echilibrata.

Carbohidratii ingrasa

Carbohidratii sunt ca un combustibil pentru organism, intrucat ei sunt folositi la procesul de productie a energiei. Fibrele alimentare ajuta chiar la pierderea in greutate, intrucat regleaza digestia si induc o senzatie de satietate intensa. La fel ca in cazul oricarui alt tip de aliment, cantitatea in care sunt carbohidratii consumati si produsele cu care sunt asociati fac diferenta.

Fast-food-ul trebuie sa fie exclus in totalitate din dieta

Persoanele cu o alimentatie sanatoasa pot sa manance ocazional la restaurantele de tip fast-food, cata vreme stiu sa comande cu inteligenta meniul. Salatele si carnea la gratar, in locul cartofilor prajiti, este intotdeauna o optiune corecta.

De asemenea, se pot comanda specialitati in cantitati mai mici, fara sosuri adaugate, care predispun acumularii de kilograme (ketchup, maioneza, sos de usturoi, sos de smantana etc.).

Pastele ingrasa

Intrucat sunt bogate in carbohidrati (pe care corpul ii transforma in zaharuri ce sunt depozitate ulterior sub forma de grasime), pastele sunt considerate de multe persoane a fi alimente care ingrasa, asadar trebuie sa fie excluse din alimentatie.

Pastele pot fi la fel de nutritive si sigure pentru silueta, cata vreme sunt consumate in cantitati rezonabile (85 de grame pentru o portie) si asezonate cu carne slaba, legume sotate si sos de rosii. Pentru a le consuma cu proteine slabe, adaugati in paste fasole, pui sau fructe de mare. Pastele din faina integrala sunt recomandate in dietele de slabit, in defavoarea celor din faina alba.

Dietele disociate sunt cele mai eficiente

Popularitatea dietelor disociate are la baza conceptul conform caruia proteinele si carbohidratii au nevoie de doua tipuri de enzime diferite pentru a fi digerate in mod eficient. Atunci cand sunt consumati separat, cei doi nutrienti sunt mai bine procesati de metabolism, asadar se inlesneste pierderea in greutate.

Specialistii spun ca tractul digestiv poate sustine digestia mai multor categorii de alimente in acelasi timp si ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca disocierea nutrientilor poate avea efecte reale in cazul pierderii in greutate.


Citeste si despre:

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate Mituri despre endometrioza Aspecte esentiale despre ficat 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase! Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema 4 mituri despre colesterol 6 mituri si fapte despre suplimentele pentru slabit Dieta metabolica personalizata