Semne care indica ca ai cheaguri de sange

Actualizat: 08 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Prin formarea cheagurilor de sange nu se mai pot produce hemoragii masive, de aceea este esential ca organismul sa le formeze, fiind salvatoare in anumite situatii.

Cu toate acestea, sunt cheaguri de sange care se pot dezvolta in zone nepotrivite si care pot ameninta viata persoanei in cauze. De aceea, este foarte important sa recunosti simptomele, iar ulterior sa mergi obligatoriu la medic.

Practic, cheagurile de sange pot fi cauzate de o multime de lucruri, de orice situatie care determina ca sangele sa nu circule in mod natural sau sa se coaguleze in mod corespunzator.

Principalele semne ale cheagurilor de sange

• Umflarea unui picior sau a unei maini. Acesta poate sa fie semnul existentei unei tromboze venoase. Cu alte cuvinte, circulatia sangelui este deficitara, stagnata, iar mainile sau picioarele pacientului se vor umfla. Acest simptom poate aparea si din alte cauze, cum a fi: afectarea muschilor (inflamatii, rupturi), a nervilor sau oaselor din structura membrului respectiv. Stabilirea diagnosticului se va face in urma unui consult medical de specialitate.

• Durerea resimtita in unul dintre membre. In cazul unui pacient care are tromboza venoasa, apare de multe ori si o durere la nivelul unui membru. Rareori, durerea poate fi resimtita concomitent la ambele membre (superioare, sau inferioare).

- Pacientul poate simti furnicaturi la nivelul membrului afectat, deoarece cheagurile din vasele respectivului membru impiedica alimentarea corespunzatoare cu sange a nervilor.

• Apar durerile in piept. Cheagurile de sange, care se formeaza la nivelul vaselor pulmonare, sau ajung la acest nivel din alte regiuni ale corpului, sunt extrem de periculoase, ele fiind insotite de dificultati de respiratie si de dureri in piept.

• Crize de tuse inexplicabile. Acestea apar fara sa aiba la baza o raceala, bronsita sau alta afectiune pulmonara si pot fi insotite de expectoratie cu sange (hemoptiizie)

• Apare senzatia de greata si uneori sunt prezente varsaturile. Aceste simptome pot sa apara in situatia in care un cheag de sange s-a format in abdomen.

• Cefalee puternica. Acestea apar destul de des si de regula nu trec atunci cand pacientul ia un antiinflamator sau un antialgic.

• Senzatia de caldura la nivelul zonei afectate.

• Modificarea culorii pielii. Aceasta devine rosie, sau cianotica.

• Pulsul este rapid.

• Senzatia de ameteala, dar si cea de sufocare, o respiratie deficitara.

Principalii factori de risc sunt:

• Mostenirea unei tulburari de coagulare a sangelui.

• Repausul indelungat la pat, de exemplu, internarea pentru mult timp intr-un spital.

• Anumite traumatisme sau interventii chirurgicale. Acestea pot incetini fluxul de sange, crescand riscul de formare a cheagurilor de sange. Mai mult, anumite anestezice care se utilizeaza in timpul anumitor operatii duc la dilatarea venelor si implicit la cresterea riscului de coagulare a sangelui.

• Anumite tratamente impotriva cancerului cresc riscul de formare a cheagurilor de sange, dar si anumite tipuri de cancer duc la cresterea de substanta procoagulanta din sange.

• Boala inflamatorie a intestinului.

Insuficienta cardiaca aduce cu sine cresterea riscului de formare a cheagurilor de sange.

• Terapia de substitutie hormonala poate sa creasca capacitatea de coagulare a sangelui.

• Istoricul familial de tromboza venoasa sau de embolie pulmonara.

• Obezitatea. De aceea, este esential sa slabesti. Fa miscare zilnic si respecta un stil de viata cat mai sanatos.

• Sedentarismul, dar si statul cat mai mult timp in picioare. Lipsa exercitiilor fizice regulate poate sa fie un factor de risc controlabil.

• Fumatul. Acesta este un factor care afecteaza atat coagularea sangelui, cat si circulatia acestuia.

- Utilizarea anticonceptionalelor orale

- Sarcina

- Varsta inaintata

- Calatoriile lungi cu avionul

Principala metoda de diagnosticare a prezentei unui cheag de sange la nivelul membrelor este ecografia simpla sau Doppler, efectuata in cadrul unui consult de specialitate. Prin intermediul ecografiei se poate stabili pezenta sau absenta cheagului la nivelul vaselor de sange (artere, vene), localizarea, precum si vechimea acestuia. Desigur, ecografia se efectueaza dupa examenul clinic al pacientului: anamneza, inspectie, palpare. Ulterior ecografiei, si pentru completarea informatiilor necesare stabilirii diagnosticului se vor recolta si probe de sange: hemoleucograma si coagulograma.

Tratamentul trombozei venoase poate consta in:

- exercitii fizice, efectuate in mod regulat;

- ridicarea in pozitie inclinata a membrului inferior afectat;

- folosirea de ciorapi compresivi;

- tratament medicamentos, prescris de catre medic;

- tratament chirurgical, in cazurile mai grave.

Netratata corespunzator, tromboza poate avea complicatii grave, chiar letale (deces):

- tromboembolismul pulmonar;

- accident vascular cerebral;

- infarct miocardic.

Bibliografie:

1. Deep vein throbosis- diagnosis and treatment - Mayo Clinic - mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/diagnosis-treatment/drc-20352563

2. Causes of calf pain and treatment options - Jonathan Cluett, M.D. - verywellhealth.com/causes-of-calf-pain-and-treatment-options-2549387


Citeste si despre:

Hemoptizia (expectoratia cu sange) Hematemeza (varsatura cu sange) 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul la copii: semne si simptome Sangele si bolile de sange Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Semnele dependentei de heroina Septicemia o amenintare mortala pe care putini o cunosc Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele? Riscul aparitiei cheagurilor de sange in timpul zborului cu avionul Exercitii usoare pentru prevenirea cheagurilor de sange