Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare.
Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri).
Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in:
• Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza);
• Oligoglucide - (Ex: Zaharoza);
• Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele.
Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi;
Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe.
Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si insolubile.
Fibrele solubile te fac sa simti o senzatie de satietate si te ajuta sa controlezi cantitatea de mancare pe care o consumi.
Fibrele insolubile te ajuta sa ai un tract digestiv sanatos.
Alimentele bogate in carbohidrati simpli (painea alba, produsele de patiserie, biscuitii, dulceata, pastele albe, sucurile carbogazoase si cele din fructe) produc o crestere rapida a glicemiei, si in cazul unei persoane sanatoase, pancreasul va produce insulina, ceea ce va scadea nivelul zaharului din sange iar senzatia de foame apare mai repede.
In calea absorbtiei rapide a acestor zaharuri, stau fibrele, care intarzie digestia, glicemia crescand treptat si asta inseamna mai putina insulina, deci o scadere mai putin dramatica a zaharului din sange.
Senzatia de foame, apare in felul acesta mai tarziu. Fibrele vor strabate tractul digestiv nedigerate, contribuind la formarea consistentei scaunului.
Concluzia: cu cat vom consuma mai multi carbohidrati simpli, senzatia de foame o sa apara mai repede, ceea ce va duce la un exces alimentar. Daca energia rezultata din metabolizarea carbohidratilor nu se consuma, aceasta va fi depozitata sub forma de grasime.
Iata cateva strategii pentru a evita sa te ingrasi:
1. Evita alimentele bogate in carbohidrati simpli - paine alba, orez alb, dulciuri concentrate, sucuri, bere;
2. Mananca alimente care contin fibre: legume, fructe (nu foarte dulci), cereale integrale;
3. Adauga lamaie sau otet in mancare, acestea incetinesc digestia si stomacul se va goli mai greu;
4. Mananca la ore fixe, lasa minim 5 ore intre mese, in felul acesta secretia de enzime digestive si insulina va fi optima si digestia se va efectua corect;
5. Nu manca dupa ora 18, energia produsa din alimente, se va depozita sub forma de grasime, nemaifiind timp sa o consumi.
Top 10 alimente pe care trebuie sa le eviti:
1. Painea alba
2. Produsele de patiserie
3. Prajiturile
4. Inghetata
5. Sucurile carbogazoase
6. Orezul alb
7. Piureul de cartofi
8. Biscuitii cu crema
9. Ciocotala cu lapte
10. Pastele din faina alba
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.