De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

Publicat: 17 August 2020
Consultant: Dr. Corello Mirela
Medic de medicina generala, Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Clinica: Nutrisistem

Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare.

Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri).

Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in:

• Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza);
• Oligoglucide - (Ex: Zaharoza);
• Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele.

Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi;

Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe.

Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si insolubile.

Fibrele solubile te fac sa simti o senzatie de satietate si te ajuta sa controlezi cantitatea de mancare pe care o consumi.

Fibrele insolubile te ajuta sa ai un tract digestiv sanatos.

Alimentele bogate in carbohidrati simpli (painea alba, produsele de patiserie, biscuitii, dulceata, pastele albe, sucurile carbogazoase si cele din fructe) produc o crestere rapida a glicemiei, si in cazul unei persoane sanatoase, pancreasul va produce insulina, ceea ce va scadea nivelul zaharului din sange iar senzatia de foame apare mai repede.

In calea absorbtiei rapide a acestor zaharuri, stau fibrele, care intarzie digestia, glicemia crescand treptat si asta inseamna mai putina insulina, deci o scadere mai putin dramatica a zaharului din sange.

Senzatia de foame, apare in felul acesta mai tarziu. Fibrele vor strabate tractul digestiv nedigerate, contribuind la formarea consistentei scaunului.

Concluzia: cu cat vom consuma mai multi carbohidrati simpli, senzatia de foame o sa apara mai repede, ceea ce va duce la un exces alimentar. Daca energia rezultata din metabolizarea carbohidratilor nu se consuma, aceasta va fi depozitata sub forma de grasime.

Iata cateva strategii pentru a evita sa te ingrasi:

1. Evita alimentele bogate in carbohidrati simpli - paine alba, orez alb, dulciuri concentrate, sucuri, bere;
2. Mananca alimente care contin fibre: legume, fructe (nu foarte dulci), cereale integrale;
3. Adauga lamaie sau otet in mancare, acestea incetinesc digestia si stomacul se va goli mai greu;
4. Mananca la ore fixe, lasa minim 5 ore intre mese, in felul acesta secretia de enzime digestive si insulina va fi optima si digestia se va efectua corect;
5. Nu manca dupa ora 18, energia produsa din alimente, se va depozita sub forma de grasime, nemaifiind timp sa o consumi.

Top 10 alimente pe care trebuie sa le eviti:

1. Painea alba
2. Produsele de patiserie
3. Prajiturile
4. Inghetata
5. Sucurile carbogazoase
6. Orezul alb
7. Piureul de cartofi
8. Biscuitii cu crema
9. Ciocotala cu lapte
10. Pastele din faina alba


Citeste si despre:

Carbohidratii care aduc beneficii dietei Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici 10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism Remediul natural impotriva gripei! Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Solutii naturale pentru hipotiroidism Surse alimentare care energizeaza organismul Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate 10 alimente hipercalorice ale primaverii Alimente recomandate pentru scaderea in greutate Alimente usoare de vara