Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic

Actualizat: 12 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Orice femeie ar trebui sa mearga, cel putin o data pe an, la un consult de rutina la medicul ginecolog.

Sa eviti un consult ginecologic poate fi usor, mai ales cand corpul nu iti da semne de ingrijorare, insa in momentul in care apar unele simptome, este cazul sa te prezinti la medic de urgenta.

Pentru ca, oricat de banale ar parea, unele simptome pot indica prezenta unei afectiuni grave, precum cancerul de col uterin sau cel ovarian.

Nu toate semnele pot indica prezenta unei afectiuni grave, insa exista cateva care ar trebui sa iti dea de gandit.

Durerea in timpul contactului sexual

Durerea resimtita in timpul sexului poate avea mai multe cauze, motiv pentru care este nevoie de investigatii medicale. Durerea poate fi resimtita in vagin, dar si in zona labiilor sau a clitorisului.

De cele mai multe ori durerea apare in lipsa lubrifierii, insa sunt si boli care se pot manifesta astfel. Poate fi vorba despre fibrom uterin, despre un chist ovarian, vulvodinie sau chiar despre cancer ovarian. Singurul in masura sa stabileasca de ce a aparut durerea este medicul ginecolog.

Sangerari vaginale, in afara menstruatiei

Orice sangerare vaginala aparuta in afara perioadei menstruatiei nu este semn bun. In astfel de situatii trebuie sa mergi de urgenta la medicul ginecolog, pentru ca poate fi semnul mai multor boli.

Poate indica prezenta unei rani pe colul uterin, vaginita bacteriana, cancer de col uterin, dar si fibrom uterin. Si unele boli cu transmitere sexuala, precum infectia cu Chlamydia sau gonoreea, se pot manifesta si prin sangerari vaginale.

Daca o femeie se afla la menopauza astfel de sangerari sunt anormale si este nevoie de un consult medical de specialitate.

In cazul in care o femeie este insarcinata si are sangerari trebuie, de asemenea, sa mearga de urgenta la medic, caci poate fi vorba despre un avort spontan.

Mancarimi in zona vaginala

Un alt semn de ingrijorare sunt mancarimile aparute in zona vaginala. Acestea pot aparea in urma unei alergii la prezervativ sau ca o reactie alergica la detergenti sau la unele materiale din care este confectionata lenjeria intima.

De asemenea, mancarimile vaginale pot fi si semnul unor afectiuni. Este vorba despre vaginita, herpes genital sau despre o boala cu transmitere sexuala.

Menstruatie dureroasa

Multe femei se confrunta cu dureri in timpul menstruatiei, dar cand acestea devin mai intense, este cazul sa se prezinte la un consult ginecologic.

Durerea severa poate sa indice prezenta endometriozei, afectiune care, lasata netratata, poate duce la aparitia infertilitatii.

Totodata, menstruatiile dureroase mai pot semnala prezenta unei infectii vaginale sau a unei tumori.

Secretii vaginale urat mirositoare

Secretiile vaginale sunt normale, insa in momentul in care isi schimba culoarea, aspectul si au un miros urat, atunci este semnul unei afectiuni ginecologice. In acest caz, se impune prezenta la medic.

Nu este firesc ca secretiile vaginale sa fie vascoase, abundente, de culoare galbuie spre verde, si sa aiba un miros neplacut.

Acestea pot semnala prezenta unor afectiuni precum candidoza vaginala, vaginita, infectia cu Chlamydia, gonoreea, cat si a cancerului cervical sau a celui vaginal.


Citeste si despre:

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog” 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Controlul ginecologic – cand si de ce trebuie facut Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce? Cum pot fi rezolvate problemele delicate ale femeilor?