Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa

Actualizat: 23 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Afectiunile respiratorii


Sezonul rece isi face debutul cu diverse afectiuni respiratorii in special raceala si gripa ce atrag de la sine un disconfort generalizat atat acasa cat si la locul de munca sau scoala.

Simptomele sunt diferite de la persoana la persoana in ambele afectiuni si se pot agrava in cazul in care persoana afectata nu se hidrateaza corespunzator sau nu ia nici un medicament cu rol de a calma simptomele, existand cazuri in care cei netratati au avut nevoie de ingrijire medicala sau chiar spitalizare.

Din pacate cu sau fara tratament chiar si pentru intarirea imunitatii, tot se intampla sa racim in medie de 2 pana la 4 ori in cursul unui an, iar la copii media anuala este in crestere in ceea ce priveste frecventa bolii.

Desi majoritatea persoanelor trec cu usurinta peste o raceala, tratandu-se acasa fie cu ceai cald, fie cu supa calda sau vitamina C si din cand in cand cate un paracetamol sau diverse pliculete pentru raceala, in cazul gripei situatia nu este atat de usoara deoarece simptomatologia este mai agresiva, starea persoanei afectate se inrautateste vizibil in lipsa tratamentului, iar majoritatea cazurilor ajung in serviciul primiri urgente cu sindrom febril, frisoane, mialgii, cefalee intensa ce poate pune starea pacientului in pericol iminent.

Cauze si mod de transmitere

Principalele cauze ale racelii si gripei sunt cele aproximativ 200 de virusuri ce pot genera o raceala sau un simplu guturai cum se mai spune in popor, iar cel mai frecvent este rinovirusul, fiind cauzator in proportie de peste 50-75% dintre racelile comune.

In cazul gripei ne raportam la virusurile gripale de tip A si B ce provoaca epidemiile sezoniere cu impact rasunator in ceea ce priveste simptomatologia si evolutia bolii.

Modul de transmitere al virusurilor este cel prin contact direct cu persoana afectata sau pe cale aeriana, stranut, tuse si desi calea de transmitere este aceeasi manifestarile sunt asemanatoare la debut dar foarte diferite ulterior, existand riscul ca in urma unui episod gripal, persoana in cauza sa ramana cu complicatii greu remediabile, pe cand in cazul racelii vestea buna este ca se vindeca relativ repede, nu lasa sechele, iar dupa vindecare nu exista riscul de imbolnavire cu acelasi tip de virus pentru ca se dezvolta asa numita autoaparare in care organismul capata anticorpii necesari impotriva virusului.

Simptome

In cazul in care prezentati urmatoarele simptome cel mai probabil suferiti de o posibila raceala si indicat ar fi sa mergeti la medicul de familie pentru a va prescrie un tratament specific.

Aceste simptome tipice virozei respiratorii sau racelii comune includ:
-rinoree sero-mucoasa
-congestie nazala
-odinofagie
-usoara disfonie
-stranut
-tuse fie seaca iritativa,fie semiproductiva
-ochi rosii, inlacrimati
-febra usoara
-cefalee
-fatigabilitate
-stare de somnolenta
-inapetenta

Simptomele gripei sunt mai agresive si au un debut brusc ce include:
-febra inalta
-frisoane in special pe timpul noptii
-transpiratie
-cefalee intensa
-vertij
-letargie,stare de slabiciune
-mialgii
-pierderea apetitului
-senzatie de greata sau varsaturi
-dureri articulare
-stare generala instabila ce tintuieste pacientul la pat

Simptomele mentionate mai sus atat pentru raceala cat si pentru gripa ating intensitatea maxima in primele 3 zile de la debut si dureaza intre 7-10 zile cu tot cu tratament, extinzandu-se pana la trei saptamani in cazul celor afectati de gripa sau viroze complicate cu infectii bacteriene.

Organele tinta cele mai afectate in cazul unei viroze sunt gatul si nasul,iar in cazul gripei pe lange cele doua mai poate afecta si plamanii, determinand complicatii severe cum ar fi pneumonia sau bronsita cronica.

Perioadele din an cu riscul cel mai mare de a dezvolta una din cele doua afectiuni sunt cuprinse intre lunile octombrie-martie, insa o banala raceala poate aparea in orice perioada a anului, indiferent de anotimp, dar sesozul gripal ramane la sfarsitul toamnei inceputul iernii.

Pentru a ameliora simptomatologia instalata in ambele afectiuni este indicat sa luati tratament cu rol de a intari sistemul imunitar pe baza de vitamina C si Zn, sa luati antitermice pentru a combate febra, antiemetice daca exista senzatie de greata sau varsaturi ,decongestionante nazale sub forma de spray nazal in cazul in care nasul este infundat, antihistaminice in cazul in care persoana are si un teren alergic cu rol de a ameliora tusea iritativa si stranutul, iar in cazul in care tusea este semiproductiva sau productiva se iau mucolitice pentru a fluidifica secretiile si a le elimina.

In cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa o perioada de 3 zile este recomandat sa mergeti la medic pentru revizuirea tratamentului in cazul in care a fost prescris initial, iar daca tratamentul a fost luat din proprie initiativa trebuie mers si spus medicului ce medicamentele s-au luat pentru a vedea daca se continua schema sau se schimba tratamentul pentru ca nu a functionat.

Indiferent de afectiune un lucru este cert si anume sa nu se trateze o banala raceala din proprie initiativa si sa nu se recomande si celorlalti membri ai familiei acelasi tip de medicament pentru ca este posibil sa nu mearga la ei si sa le faceti mai mult rau decat bine.

Sfaturi utile pentru ameliorarea simptomelor provocate de raceala sau gripa

1.Nu iesiti afara din casa daca ametiti si va simtiti slabit
2.Hidratati-va bine pentru a combate febra si a evita aparitia deshidratarii
3.Spalati-va cat mai des pe maini si fata
4.Nu folositi tacamurile la comun cu restul membrilor din casa
5.Acoperiti-va nazul si gura cand stranutati
6.Odihniti-va si stati la caldura
7.Evitati locurile unde se fumeaza
8.Faceti inhalatii sau aerosoli daca medicul va recomada acest lucru
9.Mancati in mod regulat si sanatos chiar daca apetitul in aceasta perioada este scazut
10.Mergeti la medic daca simptomele se agraveaza si nu va tratati dupa propria initiativa.


Citeste si despre:

Ce pot indica mancarimile de la nivelul gurii? Tusea Hipotensiunea arteriala Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Durerea in gat Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alergiile de iarna – cauze, consecinte si preventie Cauzele si tratamentele principale ale vertijului Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta? Aromaterapia, adjuvant in tratamentul anxietatii Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar