Rinoplastia pentru adolescenti

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intrucat nasul este situat in centru fetei, i se acorda foarte multa importanta. Este greu de trecut cu vederea atunci cand ne privim in oglinda. Dar ce putem spune despre adolescentii care vad numai defecte atunci cand se uita in oglinda? Forma si marimea nasului are un efect mult mai negativ decat se crede asupra imaginii de sine comparativ cu alte atribute fizice. Acesta este motivul pentru care rinoplastia este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale in cazul adolescentilor.

Termenul de rinoplastie cuprinde un grup de interventii chirurgicale care se pot efectua asupra nasului. Conform Societatii Americane a Chirurgilor Plasticieni, rinoplastia a fost efectuata pe 42513 de adolescenti (pana in 18 ani) in anul 2003. Rinoplastia a rprezentat mai mult de 50% dintre toate procedurile cosmetice efectuate la acest grup de varsta.

Rinoplastia nu necesita spitalizarea pacientului si se efectueaza cu anestezie generala. Aceasta insemana ca pacientul se intoarce acasa in aceeasi zi dupa interventia chirurgicala. Rinoplasita poate fi foarte simpla sau destul de complexa. In cazul in care este efectuata de catre un chirurg cu experienta, poate ajuta adolescentii din punctul de vedere al problemelor de imagine de sine si al stresului emotional.
Rinoplastia este indicata numai dupa ce nasul a atins forma definitiva de crestere. De obicei acest lucru apare intre 15 si 16 ani in cazul fetelor si un an si ceva mai tarziu la barbati.

Tipuri de rinoplastie

Diferitele tipuri de rinoplastie actioneaza prin:
- indeparteaza o supradenivelare
- indreapta septul nazal
- remodeleaza varful nasului
- cresc sau descresc marimea foselor nazale
- corecteaza forma nasului dupa un traumatism
- deschid meaturile nazale
- diminua sau maresc dimensiunea nasului
Nu toate procedurile de rinoplastie sunt efectuate in scop cosmetic. De exemplu, chirurgia reparatorie pentru deviatia de sept nazal (septul care desparte cele doua fose nazale) poate fi necesara datorita problemelor de sanatate pe care le ridica.

Riscurile rinoplastiei

Orice tip de interventie chirurgicala implica riscuri ca sangerare, infectie si reactii alergice la substanta folosita in anestezie.
Riscurile rinoplastiei sunt:
- senzatie de amorteala
- hemoragie nazala
- aparitia de cicatrici la baza nasului
- vase de sange mici (teleangiectazii) vizibile prin tegumentul nasului
- tumefiere
- lezare nervoasa permanenta
- corectia exagerata sau subcorectia care necesita o interventie chirurgicala suplimentara.
Inainte de rinoplastie, adolescentul si parintii ar trebui sa discute cu medicul chirurg pentru a analiza toate riscurile si beneficiile. Comunicarea deschisa dintre pacient si medic este cruciala pentru succesul interventiei chirurgicale. Foarte multi medici chirurgi discuta indelungat cu adolescentul-pacient inainte de interventia chirurgicala. Medicul vrea sa se convinga ca adolescentul este suficient de matur incat sa inteleaga explicatiile date de medic si scopul interventei.
Este important de stiut ca recuperarea dupa rinoplastie necesita foarte multa rabdare si in acelasi timp suport din partea familiei si prietenilor. Dupa procedura, pacientul trebuie sa tina capul ridicat pentru cel putin 24 de ore, va aparea durere si tumefiere (care pot fi ameliorate cu medicamente antialgice si comprese reci). In plus, beneficiile rinoplastiei nu sunt evidente decat dupa multe saptamani.
Unii pacienti se descurajeaza datorita tumefierii si aspectului deformat al nasului care apar imediat dupa interventie. Vestea buna este aceea ca in momentul in care dispare tumefierea, roseata si vindecarea, majoritatea adolescentilor sunt foarte multumiti de rezultatele interventiei.
Inainte de interventie, este important ca adolescentul sa nu fie deprimat. Conceptia ca prin modificarea formei nasului iti vei schimba viata, este una care doar va amana putin nevoia de tratament pentru depresie.

Cum alegem medicul chirurg?

Inainte de a ne alege medicul chirurg este bine sa aflam cat mai multe informatii despre el. Trebuie sa alegem un chirurg specializat in chirurgia plastica a nasului, si care are reputatie buna in randul pacientilor. Comitetul American al Chirurgilor Plasticieni este cea mai cunoscuta institutie care certifica chirurgii in rinoplastie.
Este important ca interventia chirurgicala sa se efectueze intr-o institutie acreditata. In cazul aparitiei unei complicatii, un chirurg experimentat, care lucreaza cu o echipa bine pregatita, va fi capabil sa opreasca si sa corecteze situatia.
Rinoplastia poate fi mai costisitoare, sau nu,decat ne-am astepta. (este bine de stiut ca asigurarea de sanatate nu va acoperi interventia prin rinoplastie decat in cazul in care aceasta se fectueaza pentru a corecta o problema de sanatate, de exemplu deviatia de sept). Pretul nu este singurul lucru de luat in considerare atunci cand alegem medicul chirurg.

Alte lucruri de considerat in cazul unei rinoplastii

Iata alte cateva lucruri pe care ar trebui sa le stie un adolescent care doreste o rinoplastie
- Nu te astepta ca rinoplastia sa iti rezolve toate problemele; nu te va transforma intr-o persoana diferita. Vei fi tot tu indiferent de rezultatele operatiei.
- Rinoplastia nu te va face mai populara la scoala
- Desi aspectul fizic ne poate influenta succesul intr-o anumita masura, acest lucru nu te va ajuta sa progresezi
- Parintii nu-ti pot intelege motivele initial. Este bine sa ii convingem prin argumente logice si rezonabile si sa ne destainuim frecvent.
- Este bine de stiut ca in orice situatii exista si riscuri. Este bine sa cunoastem riscurile si complicatiile care apar in urma oricarei interventii chirurgicale.
Ca orice chirurgie plastica si reparatorie, exista limite ale rinoplastiei. Pacientul ar trebui sa aiba asteptari rezonabile, sa se documenteze in legatura cu procedura, costurile operatiei, beneficiile si riscurile acesteia.


Citeste si despre:

Proceduri cosmetice: operatia nasului (rinoplastia) Corectia nasului (rinoplastia) Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Efectele perverse ale perfectiunii Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Implanturi ale obrajilor, buzelor sau barbiei Cat costa operatiile estetice Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti Marirea sanilor Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Deviatia de sept - cauze, simptome, tratament 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista Deviatia de sept Suicidul la adolescenti