Remodelarea urechii (Otoplastia)

Publicat: 31 Ianuarie 2008
Consultant: Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

In cazul unor urechi proeminente sau cu imperfectiuni, otoplastia poate fi interventia chirurgicala de care un pacient are nevoie. Acest tip de chirurgie poate corecta orice tip de anomalii ale urechilor, mai ales la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani, dar si la adolescenti si adulti.

Procedura: chirurgii au diverse optiuni pentru remodelarea urechii. Ei pot indeparta o portiune mica din cartilajul urechii sau pot plia si reatasa cartilajul fara a-l indeparta.

Indiferent de tipul procedurii, incizia principala se realizeaza in spatele urechii, pentru a nu ramane cu o cicatrice vizibila ulterior.

Ce trebuie evitat inainte de procedura: se recomanda evitarea administrarii de medicamente antiinflamatorii, aspirina sau suplimente pe baza de plante care pot creste riscul de sangerare

Efecte adverse frecvente: poate aparea durere si tumefiere, in acest caz medicul specialist va prescrie antialgice. Poate exista senzatie temporara de amorteala.

Riscuri:Pot aparea asimetrii in functie de vindecare postoperatorie, tulburari senzitive, rareori cu caracter permanent, corectie in exces, lucru care poate conferi un aspect final mai putin dorit. Toate aceste riscuri necesita reinterventii, lucru de nedorit in chirurgie.

Complicatii: in cazuri rare, poate aparea infectia locala sau o colectie sanguina (hematom) sub piele care necesita drenaj. De asemenea poate aparea recurenta protruziei. Cicatrizarea poate aparea in spatele urechilor, desi nu este vizibila.

Recuperare: se recomanda odihna la domiciliu pentru cel putin o saptamana. Pacientul va purta un bandaj timp de cinci pana la sapte zile si o banda elastica la nivelul regiunii cefalice pentru a asigura o vindecare eficienta.

In cazul in care exista fire care necesita indepartare, medicul chirurg va face acest lucru la 7-10 de la operatie. Cicatricile de la nivelul inciziei se vor estompa in timp, avand in vedere vascularizatia intensa a zonei.


Rezultate: de obicei rezultatele sunt permanente. In cazul in care apar complicatii, determinand pierderea formei,poate fi necesara o reinterventie pentru corectie.


Citeste si despre:

MedLife da startul unui nou program de testare saptamanala a tuturor angajatilor sai din unitatile medicale Viroza intestinala: cum o putem combate? Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros STUDIU: Sedintele de terapie online castiga teren! Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Durerea ca factor de stres in tratamentul de recuperare functionala a articulatiei genunchiului Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Vaccinul COVID si miocardita. Un interviu cu Dna Dr. Ana-Gabriela Fruntelata, medic primar medicina interna si cardiologie STUDIU: Pana la finalul anului 2025 se estimeaza ca investitiile romanilor pentru educatie online vor depasi pragul de 2,2 miliarde de dolari Fiziolife Medica - clinica de fizioterapie din Romania care a oferit asistenta online in perioada de lock-down