Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive

Actualizat: 27 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Chirurgia plastica este ramura medicinei care se ocupa cu imbunatatirea, reconstructia sau modificarea aspectului corpului uman. Aceasta are doua ramuri: chirurgia reconstructiva si chirurgia estetica.

Chirurgia reconstructiva inglobeaza operatiile de la nivel cranio-facial, chirurgia mainii, procedurile apartinand microchirurgiei si tratamentul arsurilor, pe cand chirurgia estetica isi propune sa imbunatateasca aspectul, sa redea simetria si sa creasca increderea de sine a pacientilor care apeleaza la acest tip de proceduri. Operatiile estetice sunt proceduri elective, tocmai pentru ca segmentul asupra carora se intervine functioneaza corect, insa se doreste a se imbunatati aspectul.

Ce este chirurgia estetica

Scopul chirurgiei estetice este de a imbunatati aspect fizic al unei persoane, de a creste stima de sine si increderea. Aceasta poate fi realizata la nivelul oricarui segment al corpului uman, astfel:

La nivelul fetei:

La nivel abdominal:

La nivelul sanilor:

Este necesar ca pacientii care apeleaza la chirurgia estetica sa aiba asteptari realiste, care pot fi indeplinite, sa inteleaga riscurile la care se supun, felul in care vor fi afectati pe plan personal si profesional in urma interventiei, ce schimbari de viata pot surveni in perioada de recuperare, ce costuri presupune interventia chirurgicala etc.

De asemenea, este important de mentionat ca pacientii ce apeleaza la procedurile estetice trebuie sa aiba o stare de sanatate buna, cu un control adecvat al bolilor cronice, sa nu fumeze sau sa intrerupa fumatului in perioada perioperatorie (aproximativ 4-6 saptamani inainte si dupa operatie) si sa aiba o greutate stabila pentru aproximativ 6-12 luni, in cazul interventiilor ce isi propun sa completeze dietele sau operatia de gastric sleeve.

Ce este chirurgia reconstructiva

Chirurgia reconstructiva isi propune sa repare parti ale corpului afectate de defecte congenitale, defecte care s-au dezvoltata din cauza diferitelor afectiuni sau defecte cauze de traumatisme. Insusi cuvantul "reconstructiv" semnifica reconstruirea unui lucru care a fost afectat sau distrus.

Intre procedurile reconstructive des intalnite se numara:

Avantajele celor doua tehnici

Avantajele celor doua tehnici vor fi comunicate pacientului de catre medicul chirurg care va realiza interventia. De asemenea, si dezavantajele vor fi expuse inca de la inceput viitorului pacient.

Trebuie retinut faptul ca avanatajele ambelor tehnici, cat si succesul rezultatului vor depinde de corectitudinea tehnicii folosite, de experienta medicului, de calitatea materialelor folosite, precum si de particularitatile individuale ale pacientului.

Principalele avantaje ale chirurgiei plastice

Principalele riscuri ale chirurgiei plastice

Indiferent de chirurgul care opereaza si de experienta acestuia exista riscuri. Principalele riscuri sunt legate de anestezie, dar si de reactia organismului la actul operator.

Astfel, chiar daca inainte de operatie pacientul este supus unor analize si unor teste preanestezice, riscurile se vor diminua considerabil, dar nu vor fi eliminate complet.

Principalele complicatii sunt: sangerarile excesive, infectiile care pot sa apara, reactiile adverse la anestezic de natura respiratorie, cardiovasculara sau metabolica, aparitia de cheaguri de sange ce pot migra catre inima sau plamani.

Costul acestor interventii este destul de mare, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu le deconteaza.

Uneori, rezultatele nu sunt cele dorite, pacientii pot fi nemultumiti, iar acest lucru se intampla mai ales in situatia in care asteptarile nu sunt compatibile cu realitatea. De aceea, este necesar ca toate aceste lucruri sa fie discutate cu medicul specialist care trateaza pacientul, pentru a exista transparenta si pentru a evita eventualele dezamagiri.


Citeste si despre:

Esti un bun candidat pentru chirurgia plastica? Chirurgia plastica intre mit si adevar Ce presupune chirurgia oro-dentara? Chirurgia reconstructiva Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Cat de periculos este plasticul pentru sanatatea noastra? Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala Lipomatoza: cand apelam la chirurgie? Ce trebuie sa stiti despre operatiile estetice 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista