Remodelarea corporala dupa pierderea masiva in greutate imbunatateste starea psiho-emotionala

Actualizat: 06 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In fiecare an, in lume, sunt realizate peste 600.000 de interventii de chirurgie bariatrica, numarul acestor proceduri fiind intr-o continua crestere, anunta Federatia Internationala pentru Chirurgia Obezitatii si Tulburarile Metabolice (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders - IFSO).

Chirurgia bariatrica reprezinta solutia pentru o viata normala si sanatoasa a numeroaselor persoane afectate de obezitate morbida.

Pe de alta parte, in ciuda faptului ca procedurile de chirurgie bariatrica reduc greutatea persoanei, imbunatatind semnificativ calitatea vietii, acestea nu pot rezolva problema excesului de piele rezultat in urma pierderii masive in greutate.


Dupa orice scadere masiva in greutate, fie in urma procedurilor de chirurgie bariatrica, fie dupa o dieta indelungata sau ca urmare a practicarii unui program intens de exercitii fizice, tesuturile subcutanate isi pierd din elasticitate si produc aspectul de piele lasata, care atarna.

Pe langa faptul ca excesul de piele atrage nemultumirea persoanei fata de propria infatisare, acesta poate ingreuna activitatile zilnice, chiar si mersul pe jos, practicarea exercitiilor fizice, poate reduce mobilitatea si creste riscul de infectii si micoze la nivelul pielii. Toate aceste probleme pot fi remediate printr-o serie de interventii din sfera chirurgiei estetice, dintre care amintim: lipectomiile, abdominoplastia, liftingul coapselor, al feselor, liftingul sanilor si al bratelor.


"Excesul de piele, dupa pierderea masiva in greutate, nu constituie doar o problema estetica, ci si functionala – ingreuneaza viata de zi cu zi a pacientului. Daca nu este indepartata, pielea in exces rezultata in urma chirurgiei bariatrice va umbri bucuria persoanei de a reveni la o greutate sanatoasa, avand un impact extrem de grav asupra psihicului persoanei respective. Prin urmare, este de inteles de ce foarte multi pacienti aflati in aceasta situatie apeleaza la procedurile de reconturare corporala, care implica indepartarea excesului de piele si a grasimii inestetice ramase in anumite zone, imbunatatind forma si tonusul tesuturilor tegumentare si oferind un aspect placut al corpului", a declarat dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie estetica.


Potrivit specialistilor in domeniu, reconturarea corporala, dupa pierderea masiva in greutate, imbunatateste considerabil starea psiho-emotionala a individului, avand un impact pozitiv si asupra formei fizice – pacientul se simte mai usor, poate efectua activitati/miscari fara niciun disconfort.

In plus, in acest fel este evitata aparitia de micoze, eczeme sau iritatii aparute la frecare in pliurile cutanate, leziuni care sunt atat dureroase, cat si pruriginoase. Astfel, per total, se poate spune ca reconturarea corporala duce la o crestere importanta a calitatii vietii pacientului.

"Majoritatea persoanelor care si-au redus greutatea semnificativ (cu pana la 30-40% din greutatea initiala sau chiar mai mult) sunt persoane care au reusit cu mari eforturi sa-si schimbe radical stilul de viata. Tocmai din acest motiv este extrem de important pentru ei sa se simta bine in pielea lor si sa fie multumiti de aspectul propriu. Astfel, reconturarea corporala, prin care pot scapa cu totul de vechea lor imagine, reprezinta o prioritate pentru ei", a explicat dr. Cristian Nitescu.


Reconturarea corporala presupune un plan integrat, personalizat in functie de necesitatile fiecarui pacient, care include de obicei o serie de interventii chirurgicale estetice pentru indepartarea excesului de piele si grasime ramas in urma procesului de pierdere masiva in greutate. in final, rezultatul este un corp mai armonios, de la caz la caz.

De retinut, in cazul acestor interventii, este ca pot aparea anumite cicatrici postoperatorii, care, de cele mai multe ori, pot fi mascate printr-o vestimentatie adecvata. In plus, pacientii trebuie sa stie ca aceste operatii nu pot imbunatati calitatea pielii ramase postoperator si nici nu vor sterge vergeturile existente.


Persoanele care doresc sa apeleze la una sau mai multe proceduri de reconturare corporala trebuie, inainte de toate, sa programeze o vizita la cabinetul de chirurgie estetica, pentru a stabili impreuna cu medicul chirurg plastician planul corect de tratament.


In ceea ce priveste rezultatele obtinute in urma interventiilor de reconturare corporala, acestea trebuie mentinute si de pacient printr-un regim alimentar echilibrat si activitate fizica sustinuta.

Dr. Cristian Nitescu, medic primar in chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica, doctor in stiinte medicale si unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi plasticieni din Romania, va sta la dispozitie pentru orice informatii legate de indicatiile pre- si post-operatorii in diferite interventii de chirurgie estetica la Clinica Gral Medical din Bucuresti, precum si pe site-urile: www.operatie-estetica.ro si www.DrNitescu.ro.


Citeste si despre:

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate Nu ignorati pierderile bruste in greutate Masa corporala ideala Ce determina scaderea inexplicabila in greutate Sa intelegem depresia aparuta dupa o interventie chirurgicala Liposuctia: riscuri si beneficii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Dieta in functie de grupa sanguina Diagnosticul imagistic al osteoporozei Dieta de 3 zile Usturoiul - produs natural pentru slabit Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa Fumul de tigara si fumatul: mituri
Cere sfatul medicului ×