Mergem la stomatolog in timpul sarcinii?

Actualizat: 29 Ianuarie 2019
Consultant: Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Clinica: Velvet Dental

Generalitati


Perceptia majoritatii populatiei este ca tratamentul stomatologic este contraindicat pe perioada sarcinii pe motiv ca aceasta ar dauna fatului.

De asemenea, multe femei considera ca este normal ca in timpul unei sarcini sa aiba probleme cu dintii si chiar sa-i piarda. De aceea, multe dintre ele nu apeleaza la ajutorul dentistului nici in cazuri de urgenta.

In general se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina sau a celor din motive estetice si amanarea lor pana si dupa nastere, dar urgentele se pot trata si trebuie realizate deoarece infectia de la un dinte se poate raspandi in tot organismul pe cale sangvina, fiind astfel mai daunatoare fatului decat interventia stomatologica.

Care sunt perioadele cele mai importante?

Trimestrul 1 si 2 pun probleme. In trimestrul 1, cand are loc dezvoltarea organelor fatului (organogeneza), este de preferat amanarea interventiilor pana in trimestrul al doilea, cand organogeneza se incheie.

Amanarea se face cu scopul minimalizarii oricarui potential risc de avort spontan sau de aparitie a anomaliilor de dezvoltare. Aceste anomalii pot aparea dupa administrarea unor substante cu efect teratogen, substante care se regasesc si in practica stomatologica.

Dar urgentele trebuie tratate chiar si in acest prim trimestru. Atentie insa la substantele anestezice. Desi s-a demonstrat ca adrenalina nu are niciun fel de efect asupra fatului (cu conditia sa nu fie injectata intravascular), unii medici considera ca este contraindicata utilizarea ei in timpul sarcinii.

Si o radiografie dentara poate fi facuta in trimestrul 1, insa doar in caz de urgenta si cu protectia abdomenului mamei si, mai nou, a glandei tiroide, chiar daca tehnica si aparatura evoluata de radiologie administreaza o doza de radiatii mult mai scazuta decat acum cateva decenii. Radiografiile de rutina si cele pentru tratamente non-urgente se recomanda a fi amanate pana dupa nastere.

In trimestrul al treilea, iarasi, este de preferat sa nu se intervina stomatologic pentru ca stresul si anxietatea pe care le resimt multe paciente la dentist pot provoca nasteri inainte de termen, dar daca exista o situatie de urgenta, tratamentul nu se va amana.

Ce complicatii dentare pot sa apara in timpul sarcinii?

Gingivita de sarcina - cea mai frecventa afectiune, fiind favorizata de cresterea hormonilor estrogeni.

Factorii determinati ai gingivitei sunt:
- lipsa igienei bucale si prezenta placii bacteriene.

Gingivita se manifesta prin: gingii marite de volum, de culoare rosu aprins, de consistenta moale, ce sangereaza foarte usor la masticatie, periaj.
Prevenirea acestei afactiuni consta intr-o igiena riguroasa pe toata perioada sarcinii. In caz de aparitie a gingivitei, tratamentul consta tot in igiena riguroasa initiata in cabinetul stomatologic prin: dusuri medicamentoase, detartraj, spray-uri, apa de gura cu clorhexidina si colutorii medicamentoase.

Tumorile din timpul sarcinii sunt mai putin frecvente, ele pot ingreuna masticatia, inghititul, vorbitul si pot determina dureri sau disconfort. Sunt cauzate de gingivite sau boli periodontale netratate.

Mai pot sa apara si infectii sau gangrene la dintii netratati inainte de sarcina, fracturi dentare. Daca durerea este prea mare sau daca problema se poate rezolva rapid si usor medicul stomatolog poate sa aleaga un tratament care sa nu dauneze sarcinii.

Tratamentul de albire al dintilor este bine sa fie amanat pana dupa nastere.

Prevenirea complicatiilor

Prevenirea acestor afectiuni nedorite se poate realiza prin

- programarea la medicul stomatolog si rezolvarea problemelor dentare (carii, gangrene, infectii dentare) inainte de perioada de sarcina, femeia gravida fiind mai expusa complicatiilor dentare;

- periajul dentar corect realizat de doua ori pe zi cu paste cu flor si folosirea atei dentare;

- schimbarea pastei de dinti daca apare senzatia de greata sau voma;

- apele de gura bogate in flor;

- aport alimentar bogat in vitamina (A, C, D), calciu, fosfor;

- reducerea consumului de dulciuri pentru ca ele pot cauza depunerile de placa bacteriana si tartru;

- vizitarea medicului stomatolog macar o data in timpul sarcinii pentru o consultatie de specialitate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Citeste si despre:

Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii? Pasi pentru un zambet frumos Afectiuni ale cavitatii bucale Cum actioneaza stresul? Afla care sunt solutiile naturale antistres 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Paralizia cerebrala Fobiile Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Scleroza multipla Modificarile patologice ale unghiilor