Sarcina la varsta adolescentei

Actualizat: 28 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Sarcina la varsta adolescentei reprezinta sarcina la femeile cu varste mai mici de 19 ani. O femeie poate ramane insarcinata la orice varsta, dupa prima menstruatie, daca are contact sexual vaginal cu un barbat. Studiile au aratat ca in Romania, 4,7% din nasterile din 2015 au avut loc la mame adolescente.

Semnele unei sarcini

Primul semn ce poate sugera o sarcina il reprezinta lipsa menstruatiei. Este posibila aparitia unor sangerari foarte usoare in primele saptamani de sarcina.

Semnele de sarcina includ:
Amenoree (lipsa menstruatiei);
• Sensibilitate la nivelul sanilor;
• Senzatie de greata, mai ales dimineata;
Varsaturi;
• Ameteli;
• Lipotimie;
• Crestere in greutate;
• Senzatie de oboseala;
• Marirea abdomenului.

Cum sunt afectate adolescentele?

Adolescentele prezina un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala legata de sarcina (preeclampsie) si complicatiile legate de aceasta, fata de mamele de varsta medie. Riscurile sunt mari de a avea o nastere prematura si o greutate mica la nastere a copiilor. Preeclampsia poate afecta rinichii si poate fi fatala atat pentru mama, cat si pentru copil.

Adolescentele insarcinate au, de asemenea, un risc mai drescut de a deveni anemice. Anemia reprezinta scaderea numarului de globule rosii din sange. Acest lucru poate slabi organismul mamei, afectand dezvoltarea copilului.

Mecanismul nasterii este mult mai periculos pentru o adolescenta decat pentru o femeie de 20 de ani sau mai mult. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), complicatiile din timpul sarcinii sau din timpul nasterii sunt principala cauza a decesului la nivel global pentru fetele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Adolescentele sunt de obicei speriate si ingrijorate cand afla diagnosticul de sarcina. Ele se simt izolate si deprimate, fiindu-le teama sa spuna familiei si prietenilor. Deoarece nu cer sprijinul de care au nevoie, de cele mai multe ori apar probleme in relatia cu familia sau la scoala.

Foarte multe adolescente gravide abandoneaza scoala, fara a mai reveni sa isi termine studiile. Acest lucru duce de foarte multe ori la un trai greoi, in saracie.

De foarte multe ori, femeile cu putina educatie si cu multi copii in ingrijire vor gasi cu greu un loc de munca bine platit.

Cum este afectat fatul de varsta mica a mamei?

O sarcina sanatoasa, la termen, dureaza 40 de saptamani. Un copil care este nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina este considerat prematur. Mamele adolescente au un risc crescut de a naste copii prematuri.

Uneori, copiii prematuri nu au o dezvoltare completa a organismului, inclusiv a creierului. In functie de cat de prematur este copilul, pot exista dificultati de sanatate si dezvoltare pe tot parcursul vietii.

Copiii prematuri tind sa fie si subponderali. Sugarii subponderali pot avea probleme cu respiratia si hranirea. Persoanele care au fost nascute prematur, cand ajung adulte, sunt susceptibile la boli, cum ar fi diabetul si afectiunile cardiace. Greutatea scazuta la nastere afecteaza si dezvoltarea creierului, copiii putand prezenta dificultati de invatare.

De asemenea, sugarii din sarcini cu mame adolescente prezinta un risc mai mare de mortalitate infantila.

Care este efectul unei sarcini asupra tatilor adolescenti?

Pentru adolescenti, nasterea unui copil poate reprezenta un eveniment inspaimantator, ce le poate schimba permanent viata.

Parintii adolescenti trebuie sa isi faca griji in primul rand asupra sarcinii, dar si a problemelor cu care se pot confrunta in viitor, cum ar fi continuarea studiilor si gasirea unui loc de munca pentru sustinerea familiei.

Cum este diagnosticata sarcina?

Testele de sarcina ce pot fi facute la domiciliu. Aceste teste sunt concepute pentru a detecta hormonii din sarcina, la contactul cu urina. Testele de sarcina sunt mai eficiente daca se folosesc dupa o saptamana de la data normala in care trebuie sa apara menstruatia.

Daca un test de sarcina indica faptul ca nu exista o sarcina, este recomandata repetarea testului dupa cateva zile sau o saptamana.

Daca testul de sarcina indica prezenta sarcinii, este recomandat sa consultati un medic. Acesta poate confirma sarcina prin teste de sange sau examene fizice. De asemenea, medicul va oferi cele mai bune indicatii cu privire la sarcina.

Care sunt optiunile pentru adolescentele insarcinate?

Adolescentelor care raman insarcinate le poate fi frica sa consulte un medic, desi acest lucru este extrem de important atat pentru santatea lor, cat si a copilului nenascut.

Medicul trebuie sa discute cu gravida toate optiunile referitoare la sarcina inclusiv:
- Avortul sau sfarsitul produs al sarcinii;
- Adoptia sau permisiunea legala de a creste altcineva copilul;
- Nasterea si asumarea responsabilitatii cu privire la cresterea copilului.

In mod ideal, viitorul tata si membrii familiei vor fi implicati in luarea celor mai bune decizii. De asemenea, exista consilieri ce pot ajuta la alegerea optiunilor potrivite.

Este posibila nasterea unui copil sanatos?

Mamele adolescente pot avea copii sanatosi. Inca de la primul test de sarcina pozitiv, acestea ar trebui sa se adreseze unui medic si sa participe la toate intalnirile programate cu acesta.

Ingrijirea adecvata in timpul sarcinii este foarte importanta atat pentru sanatatea si bunastarea mamei cat si a copilului. Mancarea sanatoasa, in cantitati optime si exercitiile fizice usoare pot ajuta.

Fumul de tigara inhalat in timpul sarcinii poate sa scada greutatea la nastere a copilului. De asemenea, fumatul poate sa provoace nasterea prematura. Drogurile si alcoolul pot avea efecte foarte grave asupra mamei si copilului. Toate aceste substante sunt interzise in sarcina.

Consumul de medicamente trebuie efectuat doar la indicatia si sub supravegherea medicului.

Ce reprezinta vizitele prenatale?

In timpul sarcinii, intalnirile cu medicul vor fi destul de dese. In primele sase luni, ar trebui efectuata minim o intalnire pe luna. In ultimele luni de sarcina, medicul poate fi consultat chiar si saptamanal. Aceste vizite au rolul de a informa mama de propria stare de sanatate, dar si de starea copilului.

La cabinetul medicului, gravida va fi cantarita si masurata. De asemenea, valorile tensiunii arteriale, ale pulsului si ale frecventei respiratorii trebuie sa fie inregistrate. Pe masura ce copilul se dezvolta, medicul ii va determina pozitia si ii va asculta bataile inimii.

Medicul trebuie anuntat de urgenta daca apar:

- Sangerari vaginale;
- Dureri de cap severe si persistente;
- Diminuarea sau estomparea vederii;
- Dureri abdominale;
- Varsaturi persistente;
- Frisoane sau febra;
- Dureri sau usturimi in timpul urinarii;
- Scurgeri de lichid din vagin;
- Edem si dureri la nivelul membrelor inferioare.

Cum poate fi prevenita sarcina?

Singura modalitate 100% sigura este evitarea contactului sexual. Cu toate acestea, exista multe metode pentru reducerea riscului ca o femeie sa ramana insarcinata daca este activa sexual.

Dispozitivul intrauterin (steriletul): acesta reprezinta un dispozitiv pe care medicul il implanteaza in uter. Procedura este bine tolerata, iar spitalizarea nu este necesara. Ea are o rata de eficacitate de 99%.

Implantul contraceptiv: prin aceasta metoda sunt eliberati anumiti hormoni ce vor bloca sarcina pana la 3 ani. Tehnica este reprezentata de introducerea sub pielea bratului a unui baston de plastic foarte mic. Aceasta metoda are o eficacitate de 99%.

Prezervativul: utilizarea corecta a prezervativului poate impiedica o sarcina. Atunci cand este folosit corect, prezervativul protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Buretele contraceptiv: acesti bureti sunt tratati cu spermicid si blocheaza spermatozoizii sa intre in uter. Pilula de a doua zi (contraceptia de urgenta) contine hormoni ce impiedica implantarea ovulului fecundat.

Alte metode: pilulele contraceptive si plasturii au efect asupra nivelului hormonal. Diafragma este un dispozitiv care trebuie plasat in vagin inaintea unui act sexual. Aceasta blocheaza sperma sa intre in uter.

Concluzii

Desi adolescentele pot naste copii sanatosi, exista probleme de sanatate ce pot surveni atat pentru mama, cat si pentru copil. Daca totusi apare o sarcina, este recomandat consultul unui medic cat mai curand.


Citeste si despre:

Cauze anatomice de infertilitate - Uter Fragilitatea osoasa si evolutia sa - Osteogeneza imperfecta Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii Afectiunile cutanate Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Adolescenta si criza de originalitate Ciclul menstrual normal Sangerarea uterina de natura functionala Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina