Primele semne de sarcina

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cele mai multe dintre femei considera ca principalul simptom de debut al unei sarcini este lipsa menstruatiei.

Veti constata cu surprindere, insa, ca aceasta nu se afla in topul manifestarilor timpurii ale sarcinii. Iata care sunt semnele care pot fi observate de viitoarea mama, chiar inainte ca menstruatia sa nu mai apara.

Oboseala

In cazul in care vi se face somn din ce in ce mai repede sau daca va simtiti brusc epuizate, fenomenul ar putea fi un raspuns la cresterea valorilor hormonilor din organism. Pentru multe dintre femei, oboseala persista de-a lungul primului trimestru, dar sfarseste in al doilea trimestru.

Aversiuni alimentare

Daca deschiderea frigiderului va ofera senzatii neplacute si indiferent de restaurant, nicio mancare nu va este pe plac, probabil ca ati putea fi insarcinata. Multe dintre femei au raportat ca aversiunea alimentara intensa este unul dintre principalele semne ale sarcinii. Manifestarea poate fi cauzata de cresterea nivelului de hormoni beta-hCG.

Sensibilitatea la mirosuri

Mirosurile si aromele care nu v-au placut niciodata, dar si cele care v-au placut, va pot declansa senzatia de greata in timpul fazelor timpurii ale sarcinii. Si acestea sunt consecinta amplificarii valorilor hormonilor din organism.

Greata si varsaturi

Greata si varsaturile pot fi unele dintre primele indicii ale faptului ca sunteti gravida. Vinovate sunt modificarile hormonale. Viitoarele mame se vor simti mai incurajate daca vor fi asigurate de faptul ca greata si varsaturile vor disparea complet dupa saptamana 19 de sarcina.

Greturile de dimineata pot fi un lucru bun, deoarece nivelurile ridicate ale hormonului beta-HCG care declanseaza greturile de dimineata, indica faptul ca sarcina se dezvolta normal. Totusi, trebuie sa aveti grija ce consumati. Tineti biscuiti la indemana, langa patul dumneavoastra, pentru a-i consuma inainte sa va dati jos din pat dimineata.

O idee la fel de buna este sa mancati mese mici si dese pe parcursul zilei si sa luati o gustare usoara inainte de culcare. Bomboanele cu lamaie si menta va pot ajuta.

Scurgerile vaginale

Scurgerile vaginale pot confirma sau nu daca o femeie va avea menstruatie sau daca este deja insarcinata. In timpul ovulatiei, mucusul cervical va creste cantitativ si consistenta acestuia va fi asemanatoare cu cea a albusului de ou. Dupa perioada fertila, scurgerile vaginale vor fi reduse cantitativ, in mod normal.

Cand o femeie este insarcinata, cresterea valorilor estrogenului, dar si a altor hormoni, poate determina prezenta mai multor tipuri de scurgeri uterine. Uneori, in perioada de debut a sarcinii poate fi prezenta o scurgere vaginala galbuie, cremoasa, fara ca acest lucru sa semnifice o situatie patologica.

Totusi, chiar si modificarile normale ale estrogenului, care nu au legatura cu sarcina, pot cauza scurgeri vaginale - de aceea, acest simptom nu este cel mai bun indicator al unei sarcini.

Umflarea si cresterea sensibilitatii sanilor, inchiderea areolei la culoare

Modificarile de la nivelul sanilor pot fi un alt simptom al perioadei de inceput a sarcinii. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va achizitionati un sutien mai confortabil care sa va ofere un suport mai bun.

Zona din jurul mamelonului devine mai inchisa. Aceasta este o manifestare comuna a sarcinii, care debuteaza intre 1-14 saptamani de sarcina dupa conceptie si persista pe tot parcursul sarcinii. Totusi, chiar si un dezechilibru hormonal ar putea declansa acest simptom.

Balonarea

Balonarea este un alt semn precoce de sarcina. Poate fi dificil sa faceti diferenta intre balonarea premenstruala si balonarea din timpul sarcinii, intrucat acestea pot fi asemanatoare. Totusi, manifestarile pe care le are o femeie cand este insarcinata sunt de multe ori mai accentuate decat cele din perioada menstruatiei.

Balonarea, ca si alte simptome, este cauzata de modificari hormonale. Cand cresc valorile progesteronului si estrogenului, mucoasa uterului se ingroasa si veti avea senzatia de umflare a abdomenului. Modificarile hormonale pot determina incetinirea motilitatii intestinale, situatie care poate provoca balonarea.

Urinare frecventa

La inceputul sarcinii uterul creste si va presa vezica urinara, declansand nevoia de a urina cat mai des. Nu exista nicio modalitate de a evita acest lucru, dar daca mergeti la toaleta inainte de culcare, probabil veti reusi sa dormiti un pic mai mult. Totusi, va persista dorinta de a urina cel putin o data pe noapte.

Constipatia

Un alt indiciu subtil al sarcinii, trecut adesea cu vederea, este constipatia. Schimbarile nivelurilor de progesteron vor incetini circulatia produselor alimentare prin sistemul digestiv. Multe dintre femeile care sunt insarcinate si nu cunosc acest lucru, descriu constipatia ca o problema iritanta, fara legatura cu sarcina.

Scurtarea respiratiei

Unele dintre femei experimenteaza scurtarea respiratiei atunci cand raman insarcinate si, uneori, de-a lungul sarcinii. Acest lucru este cauza faptului ca au nevoie de oxigen suplimentar pentru cresterea embrionului. Totusi, scurtarea respiratiei nu trebuie considerata un semn normal al sarcinii. Discutati cu medicul daca va ingrijoreaza oricare dintre urmatoarele manifestari:

Toate aceste semne pot fi indicii ale unor probleme serioase.

Spotting - sangerarea scazuta cantitativ

Pentru unele femei spottingul (prezenta a catorva picaturi de sange) este semnul implantarii sarcinii. Nu apare insa in multe cazuri. Aproximativ 20-25% dintre femei vor sangera pe parcursul sarcinii.

Implantarea ovulului este unul dintre motivele pentru care sunt prezente pe lenjeria intima mici pete de sange la inceputul sarcinii, fiind un semn precoce al prezentei acesteia. De obicei, sangerarea provocata de implantare este usoara si are o culoare maronie sau roz. Acest tip de spotting poate fi constatat timp de o saptamana, pana la cateva zile inainte de momentul menstruatiei.

Modificari fizice

In cazul in care considerati ca sunteti gravida, intrucat ati sustinut contact sexual fara a va proteja, programati-va un consult la medic. Modificarea vaginului si moliciunea colului uterin pot fi constatari semnalate in timpul unui examen pelvin, de catre un clinician cu experienta. Acestea ar putea reprezenta indicii precoce ale prezentei unei sarcini.

Totusi, cel mai sigur semn al unei sarcini precoce este lipsa primei menstruatii - daca aveti un ciclu menstrual regulat.

Modificari de dispozitie

Femeile experimenteaza schimbari ale dispozitiei chiar si inainte de a avea ciclul menstrual. Modificarile de dispozitie intalnite in perioada graviditatii sunt similare, dar de cele mai multe ori este prezenta mai degraba furia. Daca va simtiti neobisnuit de sensibile, acest lucru ar putea fi un prim semn al unei sarcini.


Citeste si despre:

Sangerarea in timpul sarcinii Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Sarcina - Luna a VIII-a Sarcina: sunt insarcinata? Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Modificarile sanilor in perioada de sarcina Cand si cum se poate efectua un test de sarcina? Sarcina Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina