Care sunt riscurile consumului de cafea in timpul sarcinii?

Publicat: 15 Septembrie 2017 | Actualizat: 15 Septembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Majoritatea femeilor insarcinate au o dilema legata de cafea, mai exact daca aceasta bautura este sau nu permisa in timpul sarcinii.

Desi exista o multitudine de studii legate de acest subiect, inca nu se poate vorbi despre un raspuns general valabil. Cert este ca, pe timpul sarcinii, cafeaua trebuie consumata cu moderatie, ceea ce inseamna maximum doua cesti pe zi.

Excesul de cafea in cazul femeilor gravide poate fi responsabil de aparitia unor probleme precum tulburarile de ritm cardiac.

Ce spun studiile

Potrivit cercetarilor realizate de specialisti, este recomandat un consum zilnic de maximum 200 mg de cofeina, adica aproximativ doua cesti mici de cafea pe zi. Un consum mai mare se pare ca ar dubla riscul pierderii sarcinii, potrivit unor studii.

Acestea mai arata ca femeile insarcinate in primul trimestru de sarcina si care consuma zilnic 200 de mg de cofeina prezinta o rata a avortului spontan de 25%, femeile care consuma 100 de mg de cofeina au o rata de 15%, iar celelalte, care nu consuma deloc, doar de 10%.

Totodata, exista studii care sustin ca viitoarele mamici care beau mai mult de opt cesti de cafea pe zi sunt predispuse aparitiei avortului spontan cu pana la 300%.

Mai mult, cercetatorii considera ca acest lucru este provocat de faptul ca vasele de sange sunt contractate din cauza cofeinei, proces ce impiedica o circulatie mai buna a sangelui si, deci, o insuficienta irigare a placentei, implicit o mai slaba dezvoltare a fetusului.

De asemenea, este posibil ca bebelusul mamelor care beau multa cafea sa fie afectat destul de mult de cofeina. Totodata, pe langa riscul de avort spontan, consumul zilnic de cofeina, fie prin cafea, fie prin alte bauturi poate crea stari de nervozitate si insomnii.

Efectele cofeinei in timpul sarcinii

• Cofeina este un diuretic si poate declansa eliminarea fluidelor, implicit a calciului din organism, lucru care dauneaza fatului, dar si femeii gravide. Mai mult decat atat, cofeina nu prezinta valoare nutritionala si poate perturba starea de spirit, programul de somn, dar si absorbtia fierului in organism.

• Cofeina se gaseste nu numai in cafea, ci si in anumite ceaiuri, sucuri acidulate si in ciocolata. Femeile insarcinate care consuma zilnic cofeina - echivalentul a sase cesti de cafea vor avea bebelusi mai mici decat femeile care consuma mai putina cofeina.

Astfel, studiile clinice au demonstrat faptul ca, in cazul femeilor care beau multa cafea in timpul sarcinii, fatul se dezvolta insuficient, ceea ce inseamna ca va avea dimensiuni mici pentru varsta gestationala.

• Cafeaua consumata in exces creste riscul avortului spontan.

• Cofeina este un stimulent; mareste ritmul cardiac si metabolismul, ceea ce streseaza fatul in plina dezvoltare, insa daca se consuma o cantitate redusa de cafea, nu exista riscuri mari.

• Unele studii asociaza avortul spontan, greutatea mica la nastere si defectele din nastere precum palatoschizis (palatul fisurat) cu un consum ridicat de cofeina. De aceea, indicatia generala este sa se incerce limitarea consumului de cofeina pe parcursul sarcinii, indiferent daca este vorba despre cafea sau ceai.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina?

Sarcina: ce alimente trebuie evitate

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Sarcina dupa varsta de 35 de ani

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Remedii naturiste care sterg vergeturile!

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Sarcina

20 de factori care iti ruineaza zambetul!

Sarcina multipla: gemeni, tripleti