Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii

Actualizat: 05 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Supradozajul cu acetaminofen are efecte destul de grave si se poate produce mai usor deca ar crede oricine.

Acetaminofenul (paracetamolul) este de multa vreme considerat un remediu standard pentru tratarea febrei si durerilor la copii.

Este eficient si disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, consumul excesiv al acestuia poate fi daunator.

Iata ce trebuie sa se stie despre supradoza de acetaminofen la copii si cand trebuie solicitat serviciul de urgenta.

Cand se poate produce un supradozaj de acetaminofen?

Supradozarea cu acetaminofen este grava si poate sa apara destul de usor in oricare din urmatoarele situatii:

- graba parintilor - parintii sau cei care administreaza medicamente copiilor trebuie sa respecte cu atentie recomandarea medicului sau indicatiile inscrise pe prospectul medicamentului.

De asemenea, este foarte important sa se anunte alte persoane care pot avea grija de copil ce medicamente si in ce doze i s-au administrat micutului.

- diverse combinatii de medicamente - daca un copil are diferite simptome de raceala, din neatentie, cei care au grija de acesta ar putea combina un produs medicamentos care contine acetaminofen cu un remediu pentru raceala care are in compozitie acetaminofen.

De aceea, trebuie intrebat farmacisul sau se va citi prospectul medicamentului, inainte de a se administra mai multe tipuri de medicamente.

- utilizarea gresita a medicamentelor - se poate provoca o supradoza in cazul in care unui copil i se vor da medicamente pentru adulti, in loc de, cele recomandate pentru copii.

Doza pentru copii de diverse varste este diferita de cea pentru adulti.

De exemplu, cele cateva picaturi de substanta lichida care se vor administra bebelusilor, contine acetaminofen mult mai concentrat, decat siropul care contine acetaminofen pentru copii mai mari.

Daca se presupune ca toate lichidele contin aceeasi cantitate de acetaminofen, si se va inlocui cantitatea normala de sirop pentru copii cu o cantitate identica de picaturi pentru bebelusi, s-ar ajunge la o supradoza de acetaminofen.

Copiilor mai mari li se vor administra siropul specific pentru varsta lor, o cantitate mai mare de lichid, care, spre deosebire de bebelusi, contine acetaminofen mult mai diluat.

- confundarea de catre copii a substantelor medicamentoase cu bomboane sau suc - supradozajul apare deseori atunci cand un copil identifica in mod gresit, acetaminofenul cu un produs alimentar (bomboane, suc, sirop, etc. – in functie de forma in care acesta se gaseste).

Acest lucru se intampla cel mai des atunci cand un adult lasa recipientul cu substanta medicamentoasa deschis sau la indemana copilului.

Cand este depasita doza de acetaminofen?

Inainte de a se administra acetaminofen unui copil se va citi cu multa atentie prospectul medicamentului pentru a se stabili cu exactitate care este doza corecta in functie de varsta si de greutatea copilului.

Prea mult acetaminofen poate afecta ficatul (printre rolurile acestuia se numara si filtrarea toxinelor) si poate duce la aparitia unor probleme hepatice care sa puna in pericol viata unui copil.

Specialistii recomanda sa se solicite asistenta medicala de urgenta in oricare din urmatoarele situatii:


- in cazul copiilor de 5 ani si a celor mai mici - daca micutul a inghitit peste 200 mg de acetaminofen per kilogram, in 24 de ore;

- in cazul copiilor de 6 ani si a celor mai mari - daca micutul a inghitit peste 200 mg de acetaminofen in 24 de ore - sau oricand se consuma o cantitate mai mare de substanta.

Ghidul dozelor cu efect toxic de acetaminofen, in functie de greutatea copilului si de tipul de acetaminofen

Greutatea copilului

Cantitatea de acetaminofen cu efect toxic consumata in 24 de ore

Cantitatea cu efect toxic de acetaminofen in functie de tipul de acetaminofen si dozajul acestuia
Picaturi pentru bebelusi* Sirop pentru copii mici** 160-mg tablete masticabile

Tablete pentru adulti


500-mg tableta

9 kg 1,818 mg sau mai mult 3.6 lingurite (18.2 mililitri, or ml) 11.4 lingurite (56.8 ml) 11.4 3.6
14 kg 2,727 mg sau mai mult 5.5 lingurite (27.3 ml) 17 lingurite (85.2 ml) 17 5.5
18 kg 3,636 mg sau mai mult 7.3 lingurite (36.4 ml) 22.7 lingurite (113.6 ml) 22.7 7.3
23 kg 4,545 mg sau mai mult 9.1 lingurite (45.5 ml) 28.4 lingurite (142 ml) 28.4 9.1
27 kg 5,454 mg sau mai mult 10.9 lingurite (54.5 ml) 34.1 lingurite (170.5 ml) 34.1 10.9
32 kg 6,363 mg sau mai mult 12.7 lingurite (63.9 ml) 39.8 lingurite (198.9 ml) 39.8 12.7
36 kg 7,273 mg sau mai mult 14.5 lingurite (72.7 ml) 45.5 lingurite (227.3 ml) 45.5 14.5



*80 mg per 0.8 ml, echivalentul unei picaturi eliberate de un picurator sau pipeta
**160 mg per 5 ml, echivalentul unei lingurite

Acest tabel contine doar valori orientative, este general si nu trebuie sa reprezinte un substitut pentru o consultatie la medic.

Tratament

In cazul in care copilul inghite o cantitate mai mare decat cea recomandata, de paracetamol, dar nu atat de mare incat sa se produca o reactie toxica, probabil ca nu sunt necesare ingrijiri medicale.

Totusi, daca apar semne de supradozaj: greata, varsaturi, letargie si dureri abdominale, in decursul a 24 de ore de la utilizare, se va solicita serviciul de urgenta.

In spital, copilului i se va administra carbune activ pentru a se reduce absorbtia de acetaminofen.

Carbunele activ are aspectul unei bauturi de culoare neagra, dar poate fi administrat si printr-un tub introdus prin nas, gura sau chiar stomac, daca este necesar.

In cazul unui supradozaj sever, micutul va avea nevoie de un antidot care sa inverseze efectele acetaminofenului.

Pentru ca antidotul sa aibe efect se va utiliza in termen de 8-10 ore de la inghitirea acetaminofenului.

Netratata, supradoza de acetaminofen poate fi fatala, in doar cateva zile.

Folosirea cu atentie a acetaminofenului si tratamentul prompt in caz de supradozaj pot preveni o tragedie.


Citeste si despre:

Cocktail periculos: alcoolul si medicamentele Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Supradozajul nicotinic – se poate muri de la prea multe tigari? Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii le dau medicamente fara sa consulte pediatrul? Deficienta de vitamine Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Consecintele unei supradoze de aspirina Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Cum sa tratam alergiile in mod natural Primul ajutor in intoxicatii